30 Δεκεμβρίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Το Blues της ανεργίας" Παναγιώτης Βλάχος, εκδόσεις Κέδρος

Με φόντο την οικονομική κρίση, ένα ζευγάρι προσπαθεί να συγχρονίσει τα βήματα του πάνω στο πάλκο της ανεργίας και να αναζωπυρώσει τον έρωτά του, μέσα από το σφιχταγκάλιασμα ενός ακόμα ερωτικού blues. Το βλέμμα απλανές, οι κινήσεις άνευρες, τα αισθήματα υπό αμφισβήτηση, και στο κέντρο η πένα του συγγραφέα Παναγιώτη Βλάχου να ανασκαλεύει τις στάχτες των αναμνήσεών τους, συνθέτοντας τον καμβά αυτής της σχέσης στο πέρασμα των χρόνων. "Το blues της ανεργίας" δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο για το κοινωνικοπολιτικό αδιέξοδο που βιώνει αυτή η χώρα. Είναι οι τρομακτικές και ασύλληπτες συνέπειες αυτής της διαρκούς και πνιγηρής αστάθειας στις ανθρώπινες σχέσεις. Στα ζευγάρια, στους φίλους, στους συγγενείς, στις παρέες. Είναι μια αναδρομή στις πολιτικές εκείνες στιγμές που καθόρισαν το σήμερα, μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που τις έζησαν. Είναι ένα δυνατό μυθιστόρημα που σε αγγίζει τόσο βαθιά, ώστε αδυνατείς να συγκρατήσεις την οργή σου και τα δάκρυά σου. Είναι ένα βιβλίο γραμμένο για το τώρα ακροβατώντας με προσοχή στο χθες.  ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Το έναυσμα αυτής της ιστορίας, είναι η παραίτηση της Αλεξάνδρας από τη δουλειά της και οι αποτυχημένες προσπάθειές της να ξαναμπεί στον επαγγελματικό στίβο. Η οικονομική ανασφάλεια που αρχίζει να αισθάνεται η ίδια δημιουργεί τριγμούς στη σχέση της με τον Πέτρο. Η κρίση στη σχέση τους, τους αναγκάζει ν' ανατρέξουν στο χθες, στην πρώτη τους γνωριμία, στο πώς έγιναν ζευγάρι, στις δύσκολες και ευχάριστες στιγμές που έχουν μοιραστεί, σαν μια προσπάθεια να ενώσουν εκ νέου τα κομμάτια του παζλ και να διασώσουν τον έρωτά τους από την δυσβάσταχτη πραγματικότητα που τους ταλανίζει. Η μαγεία των μικρών στιγμών αποδεικνύει για άλλη μια φορά της δύναμή της και δείχνει το δρόμο για τη διάσωση του προσωπικού χρέους του καθενός απέναντι στην αγάπη, τη φιλία, τον έρωτα.

Η συναισθηματική χροιά της γραφής του συγγραφέα σε συνάρτηση με τις αδυσώπητες αλήθειες που τόσο σμιλευμένα διαχέονται μέσα από τους διαλόγους και τα γεγονότα, δεν σου επιτρέπουν να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου. Είναι ένα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα που όμως πατάει αποκλειστικά και μόνο στα συναισθήματα των χαρακτήρων του, χωρίς αόριστες θεωρητικές πολιτικές προσεγγίσεις και στοχασμούς. Αυτό το πόνημα είναι οι ίδιοι οι ήρωες του, που σε κάνουν κοινωνό στις φοβίες τους, στις ανασφάλειές τους, στα άγχη τους, στην ανείπωτη ευτυχία τους, στα ατελείωτα αδιέξοδά των σκέψεών τους. Ταυτίζεσαι απόλυτα μαζί τους και μειδιάς καθώς ανακαλύπτεις οικείες αντιδράσεις και τρόπους συμπεριφοράς. Αναγνωρίζεις δικά σου πιστεύω και απόψεις, και ξέρεις ότι ο Πέτρος, η Αλεξάνδρα, ο Κωνσταντίνος, ο Ιάκωβος, ο Αργύρης, η Βάλια είναι πρόσωπα που έχεις γνωρίσει, ή μπορεί απλά να είσαι εσύ. 

Η αφήγηση, άλλοτε σε πρώτο ενικό και άλλοτε τριτοπρόσωπη, καταφέρνει να ισορροπήσει την έκταση της πλοκής, και να αποφορτίσει την ένταση των συναισθημάτων που κορυφώνονται και προκαλούν πολλάκις ρίγη συγκίνησης. Ο λόγος του κου Βλάχου απλός, σύγχρονος, άμεσος και συνάμα στιβαρός, μεστός και καυστικός, δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Διεισδύει στην ψυχή σου και σε αιφνιδιάζει, σε προβληματίζει, σε συναρπάζει. Απλώνει τα πλοκάμια του σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής και αναδεικνύει την πίστη στις προσωπικές μας αξίες, χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Με συνοδοιπόρο τις εκπληκτικές επιλογές τραγουδιών και ποιημάτων, που συνοδεύουν κάθε μικρή ή μεγάλη, ευχάριστη ή οδυνηρή, στιγμή των πρωταγωνιστών, δίνει μια άλλη διάσταση σε αυτό το εξαίσιο βιβλίο.  

"Το blues της ανεργίας" είναι ένα συναρπαστικό χρονογράφημα για να ανακαλύψουμε ξανά ότι είμαστε άνθρωποι...

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου