31 Ιανουαρίου 2016

Κριτική του βιβλίου "κωδικός ελευθερία" Γιάννης Φιλιππίδης, Άνεμος Εκδοτική

Ζούμε σε μια εποχή περίεργη και αισθανόμαστε διαρκώς ότι βρισκόμαστε στη δίνη γεγονότων, η έκβαση των οποίων δεν βρίσκεται στα χέρια μας. Προσπαθούμε απεγνωσμένα να διατηρήσουμε την προσωπική μας ελευθερία – όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνεται ο καθένας -, και συνεπώς τον ίδιο μας τον εαυτό. Ο κος Γιάννης Φιλιππίδης κατόρθωσε με τα παιχνίδια πεζογραφίας  «κωδικός ελευθερία», ν’ αγγίξει με τόλμη τις πιο βαθιές ανησυχίες μου και να δώσει φωνή στις σκέψεις που με κατακλύζουν σήμερα. Μικρά κείμενα που κρύβουν ανάμεσα στις προτάσεις τους όνειρα, αλήθειες, ελπίδες, ανησυχίες, φόβους, ντυμένα με τις εκπληκτικές φωτογραφίες του Νίκου Τελλίδη, προσφέροντας στον αναγνώστη ένα βιβλίο που κινητοποιεί όλες τις αισθήσεις και τα συναισθήματα.


http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/kodikos-eleutheria.html
Κλικ για να διαβάσετε την υπόθεση


Θεωρώ ότι ο «κωδικός ελευθερία» αποτελεί ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό πόνημα : η γραφή του ρέει αβίαστη, μεστή, στιβαρή, αποφασιστική, δίνει πνοή στην κάθε λέξη, απογειώνει τα κρυμμένα νοήματα, αγγίζει ευαίσθητες χορδές. Βασικό ρόλο σ αυτό παίζει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό έργο, δοσμένο σε αυτόνομα χωρία, που σκιαγραφούν τη ζωή του συγγραφέα, το «είναι» του, τις αναμνήσεις του, τις αγωνίες του και σε καθηλώνουν. Ο δημιουργός τους δεν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο, αλλά παίζει με τις λέξεις, αποτυπώνοντας στο χαρτί κάθε σκέψη, άλλοτε σε μορφή ποιήματος, άλλοτε ως χρονογράφημα, άλλοτε σαν ένα μικρό μυθιστόρημα, άλλοτε ως θεατρικό μονόπρακτο.  Και εκεί ακριβώς έγκειται η ομορφιά αυτού του βιβλίου , γιατί ακολουθεί τον ειρμό των σκέψεων μας, που ξεπηδούν ξαφνικά και αλλάζουν κατεύθυνση και πορεία διαρκώς. 


Ο συγγραφέας είναι εξαίρετος γνώστης της ελληνικής γλώσσας και η ανάγνωση του έργου του αποτελεί ένα μαγικό ταξίδι.  Μέσα από τις σελίδες του περιδιαβαίνεις στην Ευρυπίδου που είναι διαποτισμένη από αρώματα και μυρωδιές, αναρωτιέσαι τι είναι θλίψη, αφουγκράζεσαι την αλήθεια σου συντροφιά με τη μεγαλύτερη πανσέληνο του Αυγούστου, κρατάς το χέρι του Σταύρου, γνωρίζεις το μεγαλείο ψυχής της Αλεξάνδρας, ανακαλύπτεις την ελπίδα που ανθίζει μέσα σε μια αγκαλιά στα βραχάκια του Άρειου Πάγου. Ομορφιές και σαγηνευτικά μέρη της χώρας μας αποτελούν το σκηνικό στο οποίο ο συγγραφέας ξεδιπλώνει το φανερό και το κρυμμένο «εγώ» του, δηλώνει τη στάση ζωής του, καταθέτει την αγάπη του για την Ελλάδα, αποτυπώνει τη δύναμη που έχουν οι πλατείες και τα πεζοδρόμια. Μια διαρκής αντίφαση ανάμεσα στη χαρά και τη λύπη, στο θάρρος και τη δειλία, στη διεκδίκηση της ελευθερίας και στην απραξία.


Ο «κωδικός ελευθερία» είναι ένας στοχαστικός περίπατος στα σοκάκια της πληγωμένης μας πατρίδας με οδηγό τη, γεμάτη λυρικότητα και ψυχική ένταση, γραφή του κου Φιλιππίδη…


ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

28 Ιανουαρίου 2016

Αντζέντα εκδηλώσεων Εκδόσεων Παπαδόπουλος

Μοναδικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματίσει για το τριήμερο οι εκδόσεις Παπαδόπουλος, με υπέροχες παρουσιάσεις δυνατών βιβλίων για τους αναγνώστες κάθε ηλικίας!

" Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Ο συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης στο Δημαρχείο Κηφισιάς "


Για το βιβλίο θα μιλήσουν: 
Ίρις Τζαχίλη (Ομ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης)
Χριστίνα Κουλούρη (Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, κοσμήτορας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών)
Βλάσης Αγτζίδης (συγγραφέας, Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας, Μαθηματικός)

Συντονίζει η ιστορικός Βασιλική Λάζου


Η παρουσίαση του βιβλίου ''ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ'' θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016, στις 19:00, στο Δημαρχείο Κηφισιάς, Ν. Ερυθραίας και Εκάλης αίθουσα ''Βασ. Γκατσόπουλος'' (Διονύσου και Μυρσίνης, Κηφισιά)."Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Η συγγραφέας Φραντζέσκα Αλεξοπούλου Πετράκη στο βιβλιοπωλείο ''ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ''"


Σας περιμένουμε όλους να μάθουμε τον τρόπο και να ονειρευτούμε μαζί του με μάτια ανοιχτά! 


Η παρουσίαση του βιβλίου ''ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΜΕ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ'' θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, στις 18:00, στο  βιβλιοπωλείο ''ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ'' (2ας Μαΐου 3, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109311133)."Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Η συγγραφέας Μαρία Ζαβάκου στον Παδικό IANOS "


Ο Λου και ο Λι στο Νησί της Τελειότητας και η συγγραφέας Μαρία Ζαβάκου σας προσκαλούν να γνωρίσετε τους πρωταγωνιστές από κοντά. 


Η παρουσίαση του βιβλίου ''Ο ΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑΣ'' θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016, στις 13:00, στο  βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα, 2103217426).
"Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 

Η συγγραφέας Μανίνα Ζουμπουλάκη στο Vibe Bar "


Για το βιβλίο θα μιλήσουν: 
Θανάσης Τσιρταβής (από την ''γειτονιά των εφήβων'' - επιμελητής του βιβλίου). 

Δραματοποιημένα αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Γαλήνη Τσεβά.


Η παρουσίαση του βιβλίου ''ΑΟΡΑΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ'' θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016, στις 20:00, στο  βιβλιοπωλείο Vibe Bar (Σκουζέ 3, Πλατεία Αγ. Ειρήνης, τηλ. 2103311473).

27 Ιανουαρίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Αιώνια Αγάπη" Νερμίν Μπεζμέν, εκδόσεις Ωκεανίδα

"Αιώνια αγάπη" ... πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί όλοι μας αν υπάρχει, ειδικά στις μέρες μας που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν εξαιρετικά εύκολα τις ανθρώπινες σχέσεις μπροστά στις δυσκολίες. Αυτή η ιστορία ζωής, με πρωταγωνιστές τον Κουρτ Σεγίτ και τη Σούρα, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα της οικογένειας της ίδιας της συγγραφέως, έρχεται να διδάξει, να συγκινήσει, να δείξει το δρόμο της αληθινής και άδολης αγάπης, που ξεπερνά ανυπέρβλητα εμπόδια και καταφέρνει να νικήσει το χρόνο ... 

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Το μαγευτικό ταξίδι της ιστορίας ξεκινά το 1916 στη Μόσχα όταν τα βλέμματα συναντώνται και συγκλονίζουν τις καρδιές των δύο νέων. Τη στιγμή εκείνη, που χαράσσεται ανεξίτηλα στη μνήμη και την ψυχή τους, τίποτα δεν προμηνύει την ταραχώδη πορεία αυτής της δυνατής αγάπης. Τολμούν να γκρεμίσουν κατεστημένα και ηθικές επιταγές και να ενωθούν ψυχή τε και σώματι, χωρίς να υπάρχει μέλλον. Οι ζωές τους θα χαθούν για λίγο, μα το κισμέτ θα τους φέρει κοντά επιβεβαιώνοντας τους αυτό που ήδη ξέρουν : ότι ο ένας ζει μόνο για τον άλλον. Οι πολιτικές εξελίξεις οδηγούν τα βήματά τους από το Πέτρογκραντ και το Κισλοβόντσκ, στο Νοβοροσίσκ και την Αλούστα, και έπειτα κυνηγημένοι καταλήγουν στη Σινώπη και στην Κωνσταντινούπολη γεμάτη όνειρα μα και αναμνήσεις που πληγώνουν. Μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν συνειδητοποιούν τη δύναμη που τους προσφέρει η αγάπη τους και καταφέρνουν να ξεπεράσουν τον ίδιο τους τον εαυτό και τα θέλω τους, και να πάρουν τις αποφάσεις εκείνες που θα τους κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους...

Ναι είναι ένα από εκείνα τα μυθιστορήματα που καταφέρνουν να μπουν στην καρδιά σου και να φωλιάσουν εκεί για πάντα, καθώς η αγνότητα και η ένταση των συναισθημάτων των δύο ηρώων συγκινούν βαθιά. Ζώντας σε μια εποχή όπου όλα αλλάζουν από μέρα σε μέρα, όπου οι φίλοι γίνονται εχθροί, οι οικογένειες χωρίζονται για να σωθούν και δεν ξέρεις ποιον να εμπιστευτείς, οι δύο νέοι αφήνουν την αγάπη τους να τους ζεστάνει την ψυχή και να τους δώσει ελπίδα. Μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις απέναντι στο φθόνο, τις παραδόσεις, την κοινωνική κατακραυγή και τα όπλα, και καταφέρνουν να δημιουργήσουν από το μηδέν ξανά και ξανά, θεραπεύοντας τις πληγές τους με τη θέρμη της αγκαλιάς τους. Ακούγεται ουτοπικό στις μέρες μας, το αναγνωρίζω. Δύσκολα μπορείς να δεχτείς πως αυτή η ιστορία είναι αληθινή, κυρίως ως προς το ψυχικό και σωματικό σθένος της Σούρας. Αλλά η ζωή ξεπερνά τη λογική ... και τη φαντασία των ανθρώπων.

Μέσα σε 639 σελίδες, η Νερμίν Μπεζμέν, καταφέρνει ν' αποτυπώσει στο χαρτί την ιστορία του Κουρτ Σεγί από τη γέννησή του μέχρι το θάνατό του, ξεδιπλώνοντας παράλληλα σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Ρωσίας και της Τουρκίας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι το 1924, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη ούτε στιγμή. Ο ρυθμός είναι εξαιρετικά γρήγορος και διατηρεί την αγωνία του αναγνώστη στο ζενίθ, καθώς οι καταστάσεις αλλάζουν με τρομακτική ταχύτητα, και οι χαρακτήρες παλεύουν να επιβιώσουν και να μείνουν ζωντανοί και ενωμένοι. Η Σούρα είναι μια γυναίκα που δίνεται ολοκληρωτικά στα αισθήματά της, ακολουθεί το ένστικτό της και δεν μετανιώνει για τις αποφάσεις της μέχρι το τέλος. Αγαπάει με πάθος, με αυταπάρνηση, για πάντα. Υπήρξαν πολλές φορές που ο Σεγίτ με θύμωσε με την ατολμία του να δοθεί απόλυτα, και για την αδυναμία του να κατανοήσει τα συναισθήματα αυτής της γυναίκας. Όμως στο τέλος κατόρθωσε να ξεπεράσει τον εγωισμό του και να την οδηγήσει στην ευτυχία. 

Ένα ρομαντικό ταξίδι στο χρόνο και στη ζωή δύο διαφορετικών ανθρώπων που τους ένωσε το πεπρωμένο, μα αγωνίστηκαν μέχρι το τέλος να διατηρήσουν τη φλόγα της αγάπης τους αναμμένη, ακόμα και αν τους χώρισαν ωκεανοί....

8 Ιανουαρίου 2016

Η βιβλιοθήκη μας με εξώφυλλα!!!

Η βιβλιοθήκη είναι το στολίδι κάθε σπιτιού ... για το λόγο αυτό την κάναμε ακόμα καλύτερη! 
Στη βιβλιοθήκη μας λοιπόν μπορείτε πλέον ν' ανακαλύψετε την άποψή μας για το βιβλίο που σας ενδιαφέρει εύκολα και γρήγορα, αφού όλες οι βιβλιοπροτάσεις μας εμφανίζονται με το εξώφυλλο και τον τίτλο του βιβλίου!

Σας περιμένουμε λοιπόν να την επισκεφτείτε με ανυπομονησία!!!