29 Σεπτεμβρίου 2016

Νέα κυκλοφορία "Ό χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας" Γιάννης Ξανθούλης, εκδόσεις ΔιόπτραΟι εκδόσεις Διόπτρα επανεκδίδουν το εκπληκτικό μυθιστόρημα "O xάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας", του αγαπημένου συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη.

https://www.dioptra.gr/Vivlio/629/712/O-xartinos-Septemvris-tis-kardias-mas/?ref=newsletter


ΥΠΟΘΕΣΗ

…Το ταραγμένο καλοκαίρι του 1974, η μεταπολίτευση κι εμείς. Εμείς ολομόναχοι στον έρωτα, στη ζωή, στον θάνατο και στους μεγάλους αποχαιρετισμούς. Τότε που ήμασταν ακόμη νέοι, αλλά έπρεπε να αποκτήσουμε γρήγορα τη σοφία των δοκιμασμένων – και περισσότερο εγώ που, όπως έλεγε και η Φανή, κυνηγούσα τα φαντάσματα της αγάπης μέσα στα παραμύθια μιας ένοχης αθωότητας… Μα δεν γινόταν ν’ απαρνηθώ τη ζωή μου στο άψε σβήσε, τόσο γρήγορα, με το πρόσχημα της ενηλικίωσης. Κι εξάλλου ήθελα να ζήσω το δράμα αυτής της περίφημης «ενηλικίωσης» σ’ όλη του την έκταση, για να μάθω, επιτέλους, ποιο ήταν το άλλοθι για τόσα «συναισθηματικά τιμήματα». Κάποτε, όμως, άρχισα να μεγαλώνω πραγματικά και μόνο τότε ταξινόμησα εκείνες τις σκόρπιες μέρες του «Χάρτινου Σεπτέμβρη», που πέρασε κι έφυγε μέσα απ’ τα πιο λαμπερά καλοκαίρια μας, λογαριάζοντάς τον σαν μήνα του φθινοπώρου από συνήθεια ημερολογιακή…


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

 

Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη, από γονείς πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Εκτός από μυθιστορήματα, έγραψε βιβλία και θεατρικά έργα για παιδιά, καθώς και θέατρο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος (είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ) σε εφημερίδες και στο ραδιό­φωνο. Με πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 1,5 εκ. αντίτυπα, ανάμεσα στα πιο γνωστά του μυθιστορήματα είναι: Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα (1984), Το πεθαμένο λικέρ (1987), Ο χάρτινος Σεπτέμβρης της καρδιάς μας (1989), Το ροζ που δεν ξέχασα (1991), Η εποχή των καφέδων (1992), Οικογένεια Μπες-Βγες (1994), Το τρένο με τις φράουλες (1996), ...Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες (1998), Ο Τούρκος στον κήπο (2001), Το τανγκό των Χριστουγέννων (2003), Ο θείος Τάκης (2005), Του φιδιού το γάλα (2007), Κωνσταντινούπολη - Των ασεβών μου φόβων (2008), Η εκδίκηση της Σιλάνας (2009), Δεσποινίς Πελαγία (2010), Ο γιος του δάσκαλου (2012), Την Κυριακή έχουμε γάμο (2015). Βιβλία του έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ζει στην Αθήνα.

Νέα κυκλοφορία "Οδηγός συγγραφής" Κυριάκος Αθανασιάδης, εκδόσεις Ψυχογιός


Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το νέο ιδιαίτερο βιβλίο του συγγραφέα Κυριάκου Αθανασιάδη με τον τίτλο "Οδηγός συγγραφής". Ένας ρεαλιστικός Οδηγός Συγγραφής, στηριγμένος σε 50 κανόνες που πατούν γερά στα πόδια τους και προσφέρουν απλές, σαφείς και πρακτικές συμβουλές «από τα μέσα», διαλύοντας μύθους σχετικά με το γράψιμο και τονώνοντας τη θέληση των νέων (αλλά όχι μόνο) πεζογράφων να γράψουν καλή λογοτεχνία, να συνεχίσουν να γράφουν μέχρι το πολυπόθητο ΤΕΛΟΣ, να εκδώσουν το βιβλίο τους και να το δουν να πετυχαίνει.

http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003631/odhgos-syggrafhs

 
ΥΠΟΘΕΣΗ


Πώς γράφουμε ένα μυθιστόρημα;

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που οφείλουμε να γνωρίζουμε και να ακολουθούμε, ή μήπως αρκεί η επίκληση στη Μούσα;

Πόσες λέξεις θα ήταν καλό να γράφει κανείς κάθε ημέρα, και πόσες ώρες πρέπει εντέλει να εργάζεται;

Είναι η συγγραφή μια δουλειά όπως πολλές άλλες, με ωράριο και υποχρεώσεις;

Πώς τονώνει κανείς τη συγγραφική του δεξιότητα; Τι πρέπει να παρατηρεί και τι να διαβάζει; Τι πρέπει να προσέχει και τι να αποφεύγει; Υπάρχουν ασκήσεις που θα τον βοηθήσουν εφόσον τις εκτελέσει, και ποιες;

Τι διαφορές έχουν το μυθιστόρημα, η νουβέλα και το διήγημα;

Πώς αποφεύγουμε το writer’s block;

Τι είναι τα turning points; Τα χρησιμοποιούσαν οι κλασικοί συγγραφείς ή είναι εφεύρημα των σύγχρονων πεζογράφων;

Είναι η λαϊκή, η mainstream και η ροζ λογοτεχνία προς αποφυγήν ή όχι; Και πώς μπορούμε να διδαχτούμε από αυτές;

Πότε πετούν οι αναγνώστες των εκδοτικών οίκων ένα χειρόγραφο προτού καν το διαβάσουν;


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Είναι συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων, αναγνώστης σε εκδοτικούς οίκους και συνιδρυτής του πολιτιστικού-πολιτικού σάιτ και διαδικτυακού ραδιοφώνου Αμάγκι (www.amagi.gr). Πεζογραφικά βιβλία: Ιστορίες Υπερβολής (διηγήματα, «Ροές» 1987, β΄ έκδ. «Δήγμα» 2010), Δώδεκα (μυθιστόρημα, Καστανιώτης 1991), Μικροί Κόσμοι (μυθιστόρημα, Λιβάνης 1996), Το Σάβανο της Χιονά της (μυθιστόρημα, «Σύγχρονοι Ορίζοντες» 2002), Το Βασίλειο του Αποχαιρετισμού (νουβέλα, «Σύγχρονοι Ορίζοντες» 2002), Πανταχού Απών (μυθιστόρημα, «Τυπωθήτω» 2007), Κακορραφίες (διηγήματα, «Δήγμα» 2009), Ζα Ζα (μυθιστόρημα, «Free Thinking Zone» 2012), Ξυράφια /Razors (θεατρικό, δίγλωσση έκδοση, «Free Thinking Zone» 2013), Η Κόκκινη Μαρία (μυθιστόρημα, «Διόπτρα» 2014). Βιβλία για παιδιά: Ο χιονάνθρωπος που ήθελε να γίνει Αϊ-Βασίλης («Μίνωας» 2002), Η βίλα των πνευμάτων («Μίνωας» 2003), Μαγική εικόνα («Μίνωας» 2003), Σαντιγί για μάγισσες («Μίνωας» 2003), Ο άγριος Βασίλης («Βιβλιοπωλείον της Εστίας», 2003), Μάγος είσαι ; («Φαντασία» 2004), Οι περιπέτειες του Μεφίστο («Κέδρος» 2016). Επίσης, έχει εκδώσει 6 μυθιστορήματα φαντασίας για εφήβους, με ψευδώνυμο.

Νέα κυκλοφορία "Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα" Γκαστόν Λερού, εκδόσεις Διόπτρα

Eνα κλασικό αστυνομικό αριστούργημα του μαιτρ των γαλλικών ιστροριών μυστηρίου, Gaston Leroux, που οι αναγνώστες των ιστοριών του Sherlock Holmes και της Agatha Christie θα λατρέψουν, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. "Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα" είναι εδώ για να μας συναρπάσει...

https://www.dioptra.gr/Vivlio/628/711/To-aroma-tis-gunaikas-me-ta-maura/?ref=newsletterΥΠΟΘΕΣΗ

Δύο χρόνια μετά «Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου» που συντάραξε την κοινή γνώμη της Γαλλίας, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος Ζοζέφ Ρουλεταμπίλ ψάχνει στοιχεία για το παρελθόν του.

Την ίδια ώρα η Ματίλντ Στάνγκερσον παντρεύεται τον αγαπημένο της Ρομπέρ Νταρζάκ, αλλά κατά τη διάρκεια της τελετής μια αδιόρατη απειλή πλανιέται στην ατμόσφαιρα. Αν και κανείς δεν το ομολογεί, όλοι περιμένουν ότι ο –νεκρός πια– Λαρσάν θα εμφανιστεί για να απειλήσει τη ζωή τους. Όμως όλα κυλάνε φυσιολογικά και το ευτυχισμένο ζευγάρι φεύγει για μήνα του μέλιτος.

Ελάχιστες μέρες μετά ένα τηλεγράφημα με την υπογραφή της Ματίλντ Στάνγκερσον ταράζει τον Ρουλεταμπίλ. Γράφει μόνο δύο λέξεις: «Σώστε μας».

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και το ζευγάρι μαζί με τους φίλους του καταλήγει σε ένα καλά οχυρωμένο μεσαιωνικό κάστρο στην Κυανή Ακτή, όπου είναι απολύτως αδύνατον να εισβάλει κανείς και να βλάψει τη Ματίλντ Στάνγκερσον. Κι όμως… Το αδιανόητο συμβαίνει με τον πιο μυστηριώδη τρόπο. Ο Ρουλεταμπίλ καλείται τώρα όχι μόνο να αντιστρέψει ένα έγκλημα, αλλά και να κοιτάξει κατάματα μια απαίσια αλήθεια.

Ο Γκαστόν Λερού μετά Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου προσφέρει στον αναγνώστη αστυνομικών βιβλίων έναν ακόμη πιο αγωνιώδη και ακραίο γρίφο. Μπορείς να τον λύσεις;Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Ο Γάλλος συγγραφέας Γκαστόν Λερού (Gaston Leroux, 1868-1927), γνωστός κυρίως για το περίφημο μυθιστόρημά του Το Φάντασμα της Όπερας, που μεταφέρθηκε πολλές φορές στον κινηματογράφο αλλά και στο θέατρο, υπήρξε κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας και έζησε πλουσιοπάροχα μέχρι το 1890, οπότε και έφτασε κοντά στη χρεοκοπία. Έχοντας σπουδάσει νομικά, άρχισε να δουλεύει ως δικαστικός ανταποκριτής αλλά και κριτικός θεάτρου. Το 1905, ως επίσημος διεθνής ανταποκριτής της εφημερίδας Le Matin, πήγε στη Ρωσία για να καλύψει τις εξεγέρσεις εναντίον του τσάρου. 

Εγκατέλειψε τη δημοσιογραφία το 1907 και άρχισε να γράφει μυθιστορήματα, με πρώτο το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου, όπου και παρουσιάζει για πρώτη φορά τον περίφημο δημοσιογράφο-ντετέκτιβ του Ζοζέφ Ρουλεταμπίλ. Το 1909, ίδρυσε μαζί με τον Arthur Bernede την εταιρεία Societe des Cineromans, προκειμένου να δημοσιεύουν μυθιστορήματα και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν στον κινηματογράφο. Η συνεισφορά του Γκαστόν Λερού στη γαλλική αστυνομική λογοτεχνία θεωρείται εφάμιλλη με εκείνη του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ στην αγγλική και του Έντγκαρ Άλαν Πόε στην αμερικανική. Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου και Το Άρωμα της Γυναίκας με τα Μαύρα.

Παρουσίαση του βιβλίου "Οχ χταπόδι, λάθος πόδι", το Σάββατο 1 ΟκτωβρίουΤο Σάββατο 1 Οκτωβρίου ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου και οι εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν το νέο παιδικό βιβλίο "Οχ χταπόδι λάθος πόδι"
Το χταπόδι ο Γιάννος
όπως όλα τα χταπόδια,
έχει ένα, δύο, τρία, τέσσερα
πέντε, έξι, εφτά... οχτώ πόδια!
Κάποιες φορές όμως...
τυχαίνει το χταπόδι ο Γιάννος και στραβοξυπνάει.
Μπερδεύει τα οχτώ πόδια του
και το ένα στη δουλειά του άλλου πάει!Ελάτε να παίξουμε με οχτώ πόδια και αν δεν έχετε οχτώ μην ανησυχείτε θα βάλουμε εμείς τα υπόλοιπα! Η παρουσίαση του βιβλίου ''ΟΧ ΧΤΑΠΟΔΙ ΛΑΘΟΣ ΠΟΔΙ'' θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2016, στις 13:00, στον Παιδικός IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα)


27 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέντευξη με τη συγγραφέα και εκδότρια Κάκια Ξύδη

Η συγγραφέας Κάκια Ξύδη δημιούργησε τη φετινή χρονιά έναν νέο και ελπιδοφόρο εκδοτικό οίκο με το όνομα ΠΝΟΗ. Με κέφι, μεράκι, ποιότητα και χαμόγελο ήρθε για να δώσει ένα διαφορετικό αέρα στα εκδοτικά τεκταινόμενα. Ταυτόχρονα κυκλοφόρησε το νέο της πόνημα με τον τίτλο "Φυσάει". Είναι λοιπόν μεγάλη μου χαρά και τιμή να φιλοξενώ στις σελίδες του blog τη συναρπαστική συνέντευξη που μου παραχώρησε με εξαιρετική ευγένεια και αγάπη! Την ευχαριστώ θερμά και της εύχομαι ολόψυχα να ευδοκιμήσουν όλα της τα όνειρα!

Απολαύστε την!ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Κάκια Ξύδη γεννήθηκε στη Σελλασία Λακωνίας, όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Τελείωσε το Λύκειο στη Σπάρτη και το St. George College στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Το 2016 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Πνοή.
Είναι μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
Επίσης, είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και διατηρεί το δικό της ιστολόγιο στη διεύθυνση: www.xidikakia.blogspot.com


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Από τη Σελλασία Λακωνίας στην Αθήνα. Ποια τρία πράγματα έχετε πάντα στην καρδιά σας από τη γενέτειρά σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το άρωμα του τσαγιού της Καθαράς Δευτέρας, τις χιονισμένες κορυφές του Ταϋγετου, την μυρωδιά των πορτοκαλιών και των νεραντζιών την άνοιξη.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Θυμάστε σε ποια ηλικία γράψατε την πρώτη σας ολοκληρωμένη ιστορία; Ποια ήταν η αφορμή για να τη γράψετε και τι νιώσατε όταν την ολοκληρώσατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Η πρώτη μου «συγγραφική δράση»  ήταν ένα ποίημα στα 16 μου. Ο έρωτας ήταν η κινητήρια δύναμη που ώθησε το χέρι μου να αποτυπώσει τις σκέψεις μου στο χαρτί. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι όταν έγραφα χανόμουν από τον πραγματικό κόσμο. Δεν ήξερα που βρίσκομαι, τι ώρα είναι. Αφοσιωνόμουν σε αυτό ολοκληρωτικά. Όταν το τελείωνα ποτέ δεν μου άρεσε, νόμιζα ότι ήταν ασήμαντο. Όταν όμως το έπαιρνα στα χέρια μου και το διάβαζα λίγο καιρό αργότερα όχι μόνο μου άρεσε, αλλά απορούσα πώς το είχα γράψει εγώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Πότε αποφασίσατε να κάνετε το πρώτο βήμα και να εκδώσετε το πρώτο σας βιβλίο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ήθελα πολλά χρόνια να γράψω και να εκδώσω ένα βιβλίο και συγκεκριμένα τα διηγήματα του «Φυσάει». Αλλά ποτέ δεν βρέθηκε στο δρόμο μου κάποιος να με βοηθήσει, να μου δώσει την ώθηση να προχωρήσω. Ο καιρός περνούσε και με έβρισκε να περιμένω την κατάλληλη ευκαιρία. Εν τω μεταξύ έκανα μαθήματα λογοτεχνίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Στοά του βιβλίου, παρακολούθησα σεμινάρια γραφής από δέκα καταξιωμένους συγγραφείς. Όλοι μόλις τελείωναν την ομιλία τους κατέληγαν «Αν θέλεις να γράψεις, γράψε. Γράψε τώρα». Το «Ταξίδι στην ομίχλη» ξεκίνησε σαν άσκηση στα μαθήματα δημιουργικής γραφής στο Κολέγιο Αθηνών. Εκεί πήρα την ώθηση που χρειαζόμουν ώστε να αποφασίσω την έκδοση του βιβλίου που είχα γράψει. Αφού η αρχή είχε γίνει ακολούθησε το «Σε ελεύθερη πτώση» που ξεκίνησε  κατά τη διάρκεια σεμιναρίων δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Θεωρείτε ότι η συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου κρύβει περισσότερες παγίδες για τον συγγραφέα από ότι ένα μυθιστόρημα για ενήλικες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ναι νομίζω ότι ο συγγραφέας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Πρέπει ο λόγος να είναι καθαρός, τα μηνύματα ξεκάθαρα, οι λέξεις προσεγμένες μια προς μια. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάει ότι απευθύνεται σε παιδιά. Εγώ έχω γράψει δύο παραμύθια το «Ανεμομπελάδες στις Κυκλάδες» και «Ο Κρυστάλλης και το όνειρο της βροχής». Μέσα σε μια εβδομάδα τελείωσα την συγγραφή του κάθε ένα από αυτά. Αλλά μου πήρε έξι μήνες για να γίνουν οι διορθώσεις, να γίνει η έρευνα για να μην υπάρξουν λάθη και να βρεθούν τα επιπλέον στοιχεία που βάζω εγώ στο τέλος των παραμυθιών μου, για την διατροφή και τις βιταμίνες στο ένα, και για τον κύκλο του νερού και την διάσωσή του στο άλλο.ΕΡΩΤΗΣΗ : Πείτε μας δυο λόγια για το νέο σας βιβλίο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το Φυσάει είναι το πέμπτο μου κατά σειρά βιβλίο, που περίμενε υπομονετικά πολλά χρόνια για να δει το φως της δημοσιότητας. Είναι μια σειρά διηγημάτων που είναι δομημένα ως ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα, εμπλουτισμένα με ποιήματα. Είναι ένα βιβλίο που βγάζει πολύ συναίσθημα και αξίζει να το διαβάσει κάποιος γιατί είναι κάτι μοναδικό, αληθινό και διαφορετικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποίηση και πεζός λόγος. Δύο κόσμοι αντίθετοι ή μήπως όχι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Μου αρέσουν και τα δύο είδη λόγου πολύ. Την ποίηση την θεωρώ πολύ δύσκολη, γιατί πρέπει να συμπτύξεις πολλές έννοιες σε λίγες γραμμές. Όμως θεωρώ ότι η ποίηση ανήκει περισσότερο στον ίδιο τον ποιητή και λιγότερο στο κοινό του. Ενώ ο πεζός λόγος είναι πιο προσιτός και γίνεται δικό σου βίωμα. Σε κάνει να ταυτίζεσαι και να ζεις μαζί με τον συγγραφέα τις καταστάσεις που περιγράφει. Οπότε μάλλον πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους που πολλές φορές συγκλίνουν και απομακρύνονται.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποιο είναι το όραμά σας για τον νέο εκδοτικό οίκο Πνοή τον οποίο ιδρύσατε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Θέλουμε οι εκδόσεις Πνοή να γίνουν ένας από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα. Και έχουν όλα τα φόντα να το κάνουν. Ήδη στους πέντε σχεδόν μήνες λειτουργίας μας τα μηνύματα που καταφτάνουν από όλη την Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Υπεύθυνος των εκδόσεων είναι ο γιος μου επιμελητής Δημήτρης Καραναστάσης, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Παίρνει στα χέρια του το κάθε βιβλίο, του κάνει προσεκτική επιμέλεια και διόρθωση, φροντίζει για την σελιδοποίηση, το εξώφυλλο και την εν γένει καλή του εμφάνιση, έρχεται σε συνεννόηση με τυπογραφεία και βιβλιοπωλεία . Οδηγηθήκαμε στην απόφαση ίδρυσής του δικού μας εκδοτικού οίκου από την αγάπη και μόνο που έχουμε για τα βιβλία.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Γιατί ένας νέος συγγραφέας ν’ αναζητήσει συγγραφική στέγη στην Πνοή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Γιατί εμείς στην Πνοή είμαστε μια οικογένεια. Σεβόμαστε τον συγγραφέα και το έργο του και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί του. Προσέχουμε κάθε βιβλίο σαν να ήταν μοναδικό. Είμαστε συνεπείς σε αυτά που υποσχόμαστε. Έχουμε ήδη ένα δίκτυο διανομής των βιβλίων μας σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και κάθε μέρα τα σημεία πώλησης αυξάνονται. Αλλά το κυριότερο είναι ότι κάνουμε επιμέλεια και διόρθωση σε κάθε βιβλίο. Κάτι που έχει λείψει τελευταία από τον εκδοτικό χώρο.


ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποια στοιχεία – κατά τη γνώμη σας – θεωρείτε ότι πρέπει να συγκεντρώνει ένα βιβλίο για να το χαρακτηρίσετε ως εξαιρετικό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Πρέπει να έχει πρωτότυπη ιστορία, να είναι καλογραμμένο, να μην πλατειάζει με επαναλήψεις, να έχει σωστή δομή και πλοκή και φυσικά να μην έχει λάθη, ορθογραφικά, συντακτικά ή και νοηματικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Όταν έρθει η ώρα της επιλογής εξωφύλλου ποια βασικά στοιχεία θέλετε να έχει; Ως αναγνώστρια σας παρασύρει το εξώφυλλο στην επιλογή ενός μυθιστορήματος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το εξώφυλλο θέλω να εκφράζει την ιστορία του βιβλίου. Θεωρώ ότι παίζει μεγάλο ρόλο στο να θέλεις να αγοράσεις και να διαβάσεις το βιβλίο. Μην ξεχνάμε ότι το εξώφυλλο είναι η πρώτη επαφή που έχει ο αναγνώστης με το βιβλίο και μαζί με το οπισθόφυλλο είναι τα κριτήρια που θα κάνουν κάποιον να αγοράσει ή όχι το βιβλίο. Όμως για να πω την αλήθεια δεν θυμάμαι να έχω αγοράσει κάποιο βιβλίο από το εξώφυλλο, από τον τίτλο όμως μου έχει τύχει αρκετές φορές.


ΕΡΩΤΗΣΗ : Ως εκδότρια έρχεστε πλέον σε επαφή με όλα τα στάδια που απαιτούνται για την επιλογή, επιμέλεια και έκδοση ενός βιβλίου. Ποιo κομμάτι αυτής της διαδικασίας θεωρείται ότι είναι το πιο συναρπαστικό και ποιο κομμάτι πιστεύετε ότι προκαλεί τους περισσότερους προβληματισμούς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το χειρότερο κομμάτι είναι της επιλογής γιατί πάντα υπάρχει ο φόβος να μην αδικήσεις κάποιον. Γενικά θεωρώ ότι όλα τα στάδια είναι δύσκολα. Σκόρπια, ξεχωριστά κομμάτια που αναπτύσσονται και διαμορφώνονται σιγά σιγά, όμως έρχονται όλα και δένουν από μόνα τους κάποια στιγμή. Τίτλος, εξώφυλλο, οπισθόφυλλο. Οπότε μάλλον το κομμάτι της παρουσίασης είναι το καλύτερο. Όταν με υπερηφάνεια παρουσιάζεις στον κόσμο το έργο σου και βλέπεις ότι το αποδέχονται και το αγαπούν όσο κι εσύ.


ΕΡΩΤΗΣΗ : Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τρεις τίτλους βιβλίων που έχουν αφήσει το αποτύπωμα τους στην ψυχή σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρευ του Όσκαρ Γουάιλντ, Ο μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντ’ Εξυπερύ, Ο ηλίθιος του Ντοστογιέφσκυ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Τι σας σαγηνεύει στον κόσμο του ραδιοφώνου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Η σχέση με τους ακροατές είναι μαγική. Δεν μπορώ κι εγώ να το εξηγήσω. Αλλά οι ακροατές μου είναι τελείως διαφορετικά άτομα από αυτά που έχω ως φίλους στο FB ή στην καθημερινότητά μου. Έχουμε κάνει μια παρέα μόνο για μας και περιμένουμε τις Τρίτες για να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας και να τα πούμε τον αέρα…

ΕΡΩΤΗΣΗ : Πώς διαχειρίζεστε τον χρόνο σας ανάμεσα σε τόσες διαφορετικές ασχολίες και στην προσωπική σας ζωή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Η προσωπική μου ζωή πλέον είναι η δουλειά μου. Δεν σταματάμε ποτέ να εργαζόμαστε. Δεν υπάρχουν ωράρια ούτε Σάββατα, Κυριακές ή γιορτές για ξεκούραση. Η διασκέδασή μου είναι οι παρουσιάσεις που ευτυχώς πραγματικά τις απολαμβάνω. Ελπίζω το καλοκαίρι στις διακοπές να μπορέσω να ξεκουραστώ γιατί με περιμένει ένας πολύ δύσκολος Σεπτέμβρης.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα όνειρά σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Θέλουμε η Πνοή να γίνει ένας μεγάλος εκδοτικός οίκος και τα βιβλία μας να αγοράζονται παντού σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.


ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

1. "Φυσάει" - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ (2016)Φυσάει! Φυσάει πολύ δυνατά. Μετεωρίζομαι στην άκρη του ονείρου μου και χάνομαι μέσα του. Εγώ το δημιούργησα και μόνη μου θα το φτάσω μέχρι το τέλος. Στάλα στάλα, γεμίζω όλο και πιο πολύ από τις ευλογημένες στιγμές που έζησα. Στάμνα κρυστάλλινη κάτω από την πηγή του Θεού. Περιμένω καρτερικά. Μέχρι που μια θαυμαστή πληρότητα με κυριεύει. Είτε καλή είτε κακή, αυτή είναι η ζωή μου. Αρκετή για να γεμίσει τη στάμνα μου, ικανή να με ολοκληρώσει. Απαλλαγμένη από τα «γιατί» και τα "πρέπει", με τη μία και μοναδική της αλήθεια.
Φυσάω!
Είμαι ο αγέρας που με χτυπάει, με ξεγυμνώνει, με ταξιδεύει, με ξυπνάει, με λυτρώνει.


ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ
ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ