Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κριτική του βιβλίου "Αναγνώστη, μίσησες ποτέ" Ηarriet Ann Jacobs, εκδόσεις Πηγή

"Αναγνώστη, μίσησες ποτέ;" αναρωτιέται η Χάριετ Τζέικομπς και σε προκαλεί να αναμετρηθείς με τη φρίκη που βίωσε από την ηλικία μόλις των έξι ετών. Η γυναίκα αυτή καταγράφει τα γεγονότα της ζωής της, τις δύσκολες στιγμές που στιγμάτισαν την οικογένειά της, τη βαναυσότητα που βίωσαν όλοι οι σκλάβοι στον Αμερικανικό Νότο. Με καθαρότητα, ειλικρίνεια και πάθος, αφήνει ελεύθερες τις αναμνήσεις της, όσο κι αν αυτές την πληγώνουν βαθιά, σε μια προσπάθεια να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου και να βοηθήσει στον αγώνα για την απελευθέρωση των απανταχού σκλάβων. Η δύναμη της αφήγησή της κατορθώνει να αγγίξει βαθιά τις καρδιές και να συγκινήσει. 

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Η Χάριετ συνειδητοποιεί στα πρώτα χρόνια της ζωής της πως δεν είναι ένα ελεύθερο παιδί, μα μία σκλάβα. Η ζωή της και η τύχη της συνδέονται άρρηκτα από τις μύχιες επιθυμίες του αφέντη της. Όπως και όλοι οι σκλάβοι, είναι και εκείνη απλά ένα προϊόν προς πώληση. Δεν μπορεί να έχει άποψη, να διεκδικήσει οτιδήποτε για τον εαυτό της, να αρθρώσει λόγο ενάντια στις προσταγές των αφεντικών της. Η αγάπη και η θαλπωρή κρύβεται μόνο στις λίγες εκείνες στιγμές που καταφέρνει να βρεθεί κοντά στη γιαγιά της, η οποία κατόρθωσε σε μεγάλη ηλικία να κερδίσει την ελευθερία της. Η Χάριετ θα βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπη με τις φρικαλεότητες της ανυπακοής και θα αναγκαστεί ακόμα και να αρνηθεί το βάλσαμο του μεγάλου έρωτα. Η σκλαβιά της ψυχής της είναι οδυνηρή και όμως εκείνη θα προσπαθήσει να ξεφύγει από τα δεσμά της σκλαβιάς της...

Το κείμενο της Χάριετ Τζέικομπς δεν είναι μία λογοτεχνική μεταφορά της ζωής της. Είναι οι σκέψεις που η ίδια έγραψε στο προσωπικό της ημερολόγιο σαν μια προσπάθεια να διασώσει τις αναμνήσεις της και να τις χρησιμοποιήσει για να αφυπνίσει τον κόσμο για τα δεινά των σκλάβων. Ο λόγος της είναι παραληρηματικός. Δεν υπάρχει χρονική αλληλουχία στα γεγονότα που αφηγείται, γιατί το μυαλό της χάνεται στις σκέψεις της και ανασύρει περιστατικά που την έχουν στιγματίσει. Προσπαθεί να αφηγηθεί όσα έζησε στην οικογένεια των αφεντικών της, αλλά παρεμβάλλει διαρκώς συμβάντα που άκουσε ή είδε με τα μάτια της και που αποκαλύπτουν την έκταση της φρίκης που βίωναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στα χέρια των κυρίων τους. Η ανθρώπινη υπόσταση χάνει κάθε αξία καθώς διαβάζει κάποιος το χειρόγραφό της. Ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως ένα προϊόν με ημερομηνία λήξης. Ως ένα όργανο στα χέρια των δυνατών και στις άγριες και αιμοχαρείς ορέξεις τους. Το μαστίγιο αποτελούσε απλά την αρχή μιας ανείπωτης φρίκης, και ο θάνατος την σωτηρία. 

Το πόνημα αυτό είναι μια συγκλονιστική εξομολόγηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, συγκινεί, προκαλεί αποτροπιασμό αλλά συγχρόνως αναδεικνύει το μεγαλείο της ανθρώπινης θέλησης και της πίστης στον εαυτό μας. Αξίζει να διαβαστεί από όλους ως υπενθύμιση των αγαθών που απολαμβάνουμε απλόχερα και δεν εκτιμάμε, αλλά και των δεινών που έζησαν εκατοντάδες άνθρωποι διεκδικώντας απλά την ελευθερία και την αξιοπρέπειά τους.

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."