2 Μαρτίου 2017

Κριτική του βιβλίου "Ξένοι" Poznanski Strobel, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Οι "Ξένοι" με αιφνιδίασαν από την πρώτη πρόταση. Με έναν εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό, που δεν σου επιτρέπει να σκεφτείς λογικά, και με μια σφιχτή πλοκή που ξέρει να χειραγωγεί την αγωνία σου για την εξέλιξη της υπόθεσης, το συγγραφικό δίδυμο Poznanski και Strobel κατάφερε να δημιουργήσει ένα φοβερό αστυνομικό θρίλερ βασισμένο σε δύο πρόσωπα. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, η Τζοάνα και ο Έρικ, παλεύουν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να μη χάσουν το μυαλό τους και να μην πέσουν στα χέρια των ανθρώπων που τους κυνηγούν, χωρίς ωστόσο να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Αλλά ούτε και τον ίδιο τους τον εαυτό. Γεγονότα, πρόσωπα, στιγμές χορεύουν ξέφρενα και παίζουν παιχνίδια με τις αναμνήσεις τους, προκαλώντας αναταράξεις και ακραίες αντιδράσεις. Και καθώς όλα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν, η λύση έρχεται αναπάντεχα από το πουθενά, προκαλώντας έκπληξη.


ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Η Τζοάνα έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπη με έναν άγνωστο μέσα στο ίδιο της το σπίτι, ο οποίος προσπαθεί να την πείσει ότι είναι ο σύντροφός και συγκάτοικός της. Εκείνη δεν τον αναγνωρίζει, ούτε θυμάται τίποτα από τον κοινό τους βίο. Η έλλειψη προσωπικών του αντικειμένων μέσα στο σπίτι, στο οποίο υποτίθεται ότι συμβιώνουν, πιστοποιεί την άποψή της. Εκείνος επιμένει και η καλύτερη φίλη της της επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του. Η Τζοάνα πανικοβάλλεται : είναι τρελή ή έχει πάθει αμνησία; Η μήπως όλοι αυτοί οι άνθρωποι της έχουν στήσει μια τρομακτική πλεκτάνη με κάποιον απώτερο σκοπό; 

Ο Έρικ από την πλευρά του, χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του όταν συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η Τζοάνα είναι ο έρωτάς του, η γυναίκα της ζωής του, και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μία ξένη που τον κοιτάζει με δυσπιστία. Δεν ξέρει πώς να τη βοηθήσει και οι καταιγιστικές εξελίξεις θα τον οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι η γυναίκα αυτή έχει τελικά κάποιο σκοπό, και ότι η αμνησία της είναι απλά μέρος του σχεδίου. Μόνο που τα γεγονότα θα τους διαψεύσουν και τους δύο και θα τους αναγκάσουν να αντικρίσουν κατάματα την αλήθεια...

Μοιράζοντας σωστά και ισορροπημένα τους ρόλους τους, οι δύο συγγραφείς βρήκαν μια εξαιρετική ιδέα και ξεκίνησαν με ξέφρενο ρυθμό την αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο. Ο κάθε χαρακτήρας συνεχίζει την εξιστόρηση των γεγονότων από το σημείο που σταματά κάθε φορά ο άλλος, και προβάλλει τη δική του πλευρά με σαφήνεια, πειστικότητα και δυνατά επιχειρήματα. Καθώς η εξέλιξη της πλοκής αναπτύσσεται ο αναγνώστης αδυνατεί να πάρει θέση. Και οι δύο ήρωες είναι απόλυτα πειστικοί στο ρόλο τους και δεν μπορείς να διακρίνεις λάθη και αντιφάσεις. Αντιπαραβάλεις απόψεις, στάσεις και συμπεριφορές μα κάθε φορά οι καταστάσεις ανατρέπουν κάθε συμπέρασμα.    

Με γρήγορες εναλλαγές προσώπων και κινηματογραφικό σασπένς, οι "Ξένοι" κατορθώνουν να αφοπλίσουν τον αναγνώστη και να τον συμπαρασύρουν στη δίνη των συμβάντων που ταράζουν τη ζωή τους. Η αγωνία κορυφώνεται σε κάθε κεφάλαιο και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποια θα είναι η τελική έκβαση της ιστορίας. Ένταση, ανατροπές, πάθος, απρόσμενοι θάνατοι δημιουργούν ένα συναρπαστικό σκηνικό. Το φινάλε έρχεται να προσδώσει μια άλλη διάσταση, δίνοντας απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, αν και με μεγάλο πλήθος νέων πληροφοριών που κατα τη γνώμη μου, θα έπρεπε με μικρές ενδείξεις να έχουν εμφανιστεί λίγο νωρίτερα. Φαίνεται όμως πως οι συγγραφείς ήθελαν να μείνουν πιστοί στην αρχική τους σύλληψη της πλήρης άγνοιας του αναγνώστη για το τι θα επακολουθήσει και αυτό ομολογουμένως το κατάφεραν!

Ένα θρίλερ που δεν σ αφήνει να σκεφτείς...γιατί όλα συνεχώς αλλάζουν.

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου