8 Μαρτίου 2017

Κριτική του βιβλίου "Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα;" Kobi Yamada, εκδόσεις Λιβάνη

Καθημερινά στο σχολείο έρχομαι αντιμέτωπη με παραπονεμένες ή λυπημένες φατσούλες που προσπαθούν να μου επιστήσουν την προσοχή στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκείνη τη στιγμή και δεν τους επιτρέπει να χαρούν το μάθημα και το παιχνίδι με τους φίλους τους. Τις περισσότερες φορές οι προβληματισμοί τους είναι ήσσονος σημασίας, όπως ότι "η Μαρία μου πήρε το μολύβι", "ο Κώστας κοιτάει τί γράφω και με ενοχλεί" ή "η Σοφία δεν θέλει να παίξουμε κρυφτό". Υπάρχουν όμως και παιδιά που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις για την ηλικία τους, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με μαθησιακά θέματα, με δυσκολίες στις κοινωνικές συναναστροφές τους ή ακόμα και με το οικογενειακό τους περιβάλλον. Σπουδαία ή όχι, τα προβλήματα που τριβελίζουν ένα παιδικό μυαλό είναι ένα ψυχικό βάρος το οποίο συχνά είναι δυσβάσταχτο για τους ώμους τους και πρέπει να τα βοηθάμε να βρίσκουν λύσεις και να τα αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία και θετική σκέψη. Το ευφυές βιβλίο με τον τίτλο "Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα;" κατορθώνει να δείξει ένα φωτεινό μονοπάτι για τους μικρούς αναγνώστες αλλά και για τους γονείς τους.

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Η Mae Besom χρησιμοποιώντας με μαεστρία το μολύβι της σχεδίασε τη μορφή ενός μικρού αγοριού που έτσι ξαφνικά μια μέρα είχε ένα πρόβλημα. Η αμεσότητα των σκέψεων του παιδιού που ξεπηδούν από την πένα του χαρισματικού Kobi Yamada, πραγματικά σε καθηλώνουν. Με τόση αθωότητα ο ήρωας της ιστορίας μοιράζεται με τους αναγνώστες την προσπάθειά του να διώξει μακριά το γκρίζο σύννεφο που στοιχειώνει την καθημερινότητά του και λέγεται "πρόβλημα". Όσο περνάνε οι μέρες όλα γύρω του γίνονται και πιο μαύρα και η πίεση που αισθάνεται είναι τεράστια. Οι ανησυχίες τον πνίγουν....ώσπου αποφασίζει να το αντιμετωπίσει! Και όλα αλλάζουν...

Πραγματικά ένα βιβλίο που μιλάει τη γλώσσα των παιδιών χωρίς υπερβολές και άσκοπες περιγραφές. Ο συγγραφέας επικεντρώνεται στην ουσία της ιστορίας : στο πώς νιώθει ένα μικρό παιδί όταν το "επισκέπτεται" ένα πρόβλημα. Προβάλλει με λιτό τρόπο τις αγωνίες του, τις προσπάθειές του να το εξαφανίσει, τη δυστυχία που το πλημμυρίζει καθώς εκείνο το σύννεφο μεγαλώνει και μεγαλώνει και μεγαλώνει. Ο συνδυασμός του κειμένου με την εύστοχη εικονογράφηση επιτυγχάνει απόλυτα το στόχο του βιβλίου : να αναγνωρίσει ο μικρός αναγνώστης ή ακροατής τον εαυτό του στις εικόνες, να ταυτιστεί με τα άγχη του ήρωα που συχνά βασανίζουν και τον ίδιο και τελικά να φτάσει χέρι - χέρι με τον πρωταγωνιστή στην αποκάλυψη της υπέροχης αλήθειας. Η λύτρωση έρχεται και είναι ουσιαστική για αυτές τις ηλικίες. Τα παιδιά αισθάνονται ότι έχουν κατακτήσει μια δύσβατη κορυφή όταν συνειδητοποιούν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να σταθούν απέναντι στο οποιοδήποτε πρόβλημα και χαμογελούν ευτυχισμένα. Τα έντονα χρώματα που δίνουν πνοή στο φινάλε της ιστορίας φωτίζουν τα πρόσωπά τους και αντανακλούν τη χαρά τους. 

Ένα βιβλίο για όλες της ηλικίες, που πρέπει να διαβάζεται ξανά και ξανά, σε κάθε δύσκολη περίσταση και να γεμίζει με ενθουσιασμό τις καρδιές. 

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ  


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου