22 Μαρτίου 2017

Κριτική του βιβλίου "Το ημερολόγιο του διαβόλου" Robert Wittman και David Kinney, εκδόσεις Πεδίο

"Το ημερολόγιο του διαβόλου" αποτελεί ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο και ταυτόχρονα ένα πολύτιμο βιβλίο για κάθε βιβλιοθήκη. Μέσα από τις σελίδες του οι Robert Wittman και David Kinney ανασκαλεύουν τις στάχτες του Β Παγκοσμίου πολέμου με αφορμή τις προσωπικές αφηγήσεις του Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ και αποκαλύπτουν τις ιδεολογίες, τις φιλοδοξίες των ανθρώπων που βρίσκονταν δίπλα στον Αδόλφο Χίτλερ, τη δύναμη της προπαγάνδας και φυσικά τα αποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εμπλουτισμένο με φωτογραφίες και μοναδικά ντοκουμέντα, μια πλούσια βιβλιογραφία και ένα πλήθος άγνωστων περιστατικών, "το ημερολόγιο του διαβόλου" αποτυπώνει με καθαρότητα και ωμότητα, τα γεγονότα που στιγμάτισαν τον πλανήτη και τους χαρακτήρες των στελεχών που συνέλαβαν και υλοποίησαν το σχέδιο του Ολοκαυτώματος.


ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Το βιβλίο ξεκινά με την αναζήτηση του χαμένου ημερολογίου του Ρόζενμπεργκ, το οποίο παρέμενε για δεκαετίες στην αφάνεια. Το προσωπικό αυτό αντικείμενο ενός από τους πλέον έμπιστους ανθρώπους του Χίτλερ, αποτέλεσε ένα στιβαρό ενοχοποιητικό στοιχείο στα χέρια του δικηγόρου Κέμπνερ στη Δίκη της Νυρεμβέργης και αδιαμφισβήτητα οδήγησε στην καταδικαστική απόφαση εις βάρους των Ναζί αξιωματούχων. Με βήματα αργά και με σαφήνεια, οι δύο συγγραφείς αφηγούνται άγνωστες πτυχές του βίου του Ρόζενμπεργκ από το 1936 έως το 1944 και αποτυπώνουν με γλαφυρότητα γεγονότα που στιγμάτισαν την ιστορία του πλανήτη. Σε αυτόνομα κεφάλαια προβάλλουν η δημιουργία του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος στη Γερμανία, οι σχέσεις Ρόζενμπεργκ και Χίτλερ, οι εντάσεις και οι προστριβές μεταξύ των ανώτατων στελεχών, υπο το φως των εξελίξεων που συντάρασσαν την Ευρώπη. Μα κυρίως αναδεικνύεται περίτρανα η συμβολή των ιδεών και των πεποιθήσεων του Ρόζενμπεργκ στην εξόντωση των Εβραίων αλλά και ο ρόλος του στην ασύλληπτη αρπαγή εκατομμυρίων έργων τέχνης από κάθε κατεχόμενη χώρα χωρίς έλεος και σεβασμό.

Ακολουθώντας την τριτοπρόσωπη αφήγηση, οι συγγραφείς προσπάθησαν να μεταφέρουν στο χαρτί περιστατικά, δυνατές σκηνές και συνταρακτικές αποκαλύψεις, χωρίς συναισθηματισμούς και προσωπικούς σχολιασμούς. Ο λόγος τους είναι ζωντανός και ταυτόχρονα στιβαρός, όπως αρμόζει στην περίσταση, και καταφέρνει να μεταφέρει το κλίμα της εποχής και να αναβιώσει τις τραγικές αυτές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας. Εξιστορούν την πολιτική ανέλιξη και τις προσωπικές επιτυχίες των συνεργατών του Χίτλερ και από τη άλλη μεριά τη σκληρότητα, τον πόνο και την εξαθλίωση που βίωσαν όσοι οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ένα δύσκολο εγχείρημα που όμως ολοκλήρωσαν με επιτυχία χάρη στην ενδελεχή τους έρευνα και στο σεβασμό με τον οποίο αντιμετώπισαν όλες εκείνες τις ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν στη λαίλαπα των μεγαλόπνοων σχεδίων των Ναζί.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που ρίχνει φως στις αιτίες και τις αφορμές που οδήγησαν στον ναζισμό και σε μια από τις μεγαλύτερες πληγές της υφηλίου...

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου