18 Απριλίου 2017

Κριτική του βιβλίου "Όσα η αγάπη συγχωρεί" Μαρία Τζιρίτα, εκδόσεις Ψυχογιός

Γνώρισα τη γραφή της συγγραφέως Μαρίας Τζιρίτα, χρόνια πριν, μέσα από το μυθιστόρημά της "Μάτια μου" και ακόμα θυμάμαι τα συναισθήματα που με κατέκλυσαν κατα την ανάγνωσή του. Οι οικείοι χαρακτήρες του εντυπώθηκαν στη μνήμη μου και οι συγκινητικές εξελίξεις στη ζωή τους με άγγιξαν βαθιά. Και όπως διαπίστωσα από τα πονήματα που ακολούθησαν και έφεραν την υπογραφή της, τα δύο αυτά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που είχα εντοπίσει τότε αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του τρόπου συγγραφής της. Με φόντο το νησί καταγωγής μου, την πανέμορφη Κεφαλλονιά, το νέο της βιβλίο με τίτλο "όσα η αγάπη συγχωρεί" με ταξίδεψε στα χρόνια του καταστροφικού σεισμού και στην πολυτάραχη ζωή μιας οικογένειας που δίδαξε με τις πράξεις της τη δύναμη της πίστης, της ασύνορης αγάπης και της ειλικρινούς μετάνοιας. Μια ιστορία που διδάσκει πως η αξία της ανθρώπινης ύπαρξης φανερώνει το μεγαλείο της μόνο όταν βρίσκει το ψυχικό σθένος να μετανιώσει και να συγχωρέσει.

1953. Το Αργοστόλι συγκλονίζεται από τους σεισμούς και οι δεκάδες καταστροφές φέρνουν μαζί τους πόνο, οδύνη και τραγικές απώλειες. Η νεαρή Μάντη κλονίζεται ψυχικά και η ξαφνική αναχώρηση του αγαπημένου της Χρήστου θα επιδεινώσει την υγεία της. Τα χρόνια περνούν και ο έρωτας αυτών των δύο ανθρώπων βρίσκει τελικά το δρόμο για να ανθίσει και να τους προσφέρει στιγμές ευτυχίας. Στιγμές όμως και μόνο, καθώς η απαράδεκτη συμπεριφορά του Χρήστου θα προκαλέσει τριγμούς στο οικοδόμημα της οικογένειας που έχουν δημιουργήσει. Οι αποφάσεις της ηρωίδας θα την οδηγήσουν στην Αθήνα και θα αναγκαστεί να παλέψει με σθένος για να αναθρέψει τον μικρό Νικόλα. Πατέρας και γιος θα αναμετρηθούν πάνω από το βωμό της πρώτης αγάπης και όλα θα γκρεμιστούν. Τα χρόνια περνούν μα οι πληγές αιμορραγούν. Σύντομα όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους.

Η συγγραφέας σέβεται και αγαπά με πάθος τους ήρωες που δημιουργεί με το μελάνι της πένας της. Τους αγκαλιάζει με θέρμη και κατανόηση. Συμπάσχει μαζί τους χωρίς όμως να κρύβει τα ανομήματά τους. Αφήνει την εξέλιξη της υπόθεσης να καταδείξει αλήθειες και ψέματα, λάθη και ενοχές, σκληρές αποφάσεις και εγωιστικές πράξεις χωρίς να κρίνει. Απλά αποτυπώνει τα γεγονότα της ζωής τους και αφήνει τους ίδιους να μιλήσουν μέσα από τις επιλογές τους. Στα πρόσωπα της Μάντης, του Χρήστου, του Νικόλα, της Σοφίας, της Ελευθερίας, του Δημοσθένη ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει καθημερινούς ανθρώπους, απτούς, ανθρώπους που όλοι έχουμε συναντήσει ή συναναστρεφόμαστε. Οι αντιδράσεις τους είναι κατανοητές και δεν κρύβουν μέσα τους ίχνη υπερβολής με σκοπό να προκαλέσουν. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Γι' αυτό και ο αναγνώστης δένεται μαζί τους από την πρώτη στιγμή. Αφοπλίζεται από την γνησιότητά τους και νιώθει τον πόνο, την οργή, τη χαρά, την ευτυχία, και κάθε συναίσθημα που τους πλημμυρίζει.  

Οι συνεχείς ανατροπές και τα μυστικά που έρχονται αναπάντεχα στο φως, διατηρούν την ένταση και την αγωνία στα ύψη μέχρι το τέλος. Η επέμβαση της Μοίρας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία τους στα δύσβατα μονοπάτια του πεπρωμένου τους, αλλά η τελική έκβαση άπτεται στις ενέργειες των ίδιων των χαρακτήρων. Άλλοτε αποδέχονται μοιρολατρικά τις αλήθειες που βάζουν φωτιά στην ευτυχία τους και άλλοτε καταφέρνουν να υπερβούν την υπερηφάνεια τους, να ακούσουν τη φωνή της καρδιάς τους και να συγχωρήσουν. Οι περιγραφές των τοπίων είναι λιτές και δένουν αρμονικά με την πλοκή. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση εναλλάσσεται όμορφα με τους δυνατούς διαλόγους και δεν αφήνουν περιθώρια ανάπαυλας. 

Ένα παράθυρο στο χθες και στη δίνη των λαθών που συγκλόνισαν μια οικογένεια στο πέρασμα των χρόνων. 

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ


1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικό βιβλίο! Σας ευχαριστούμε!!!
    Σαββας-Ευη Λαγουδακις

    ΑπάντησηΔιαγραφή