7 Μαΐου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου "Αλεξανδρινές φωνές" την Τετάρτη 10 Μαίου στον Πολυχώρο BOOKS PLUS / Art & Coffee

Ο Πολυχώρος BOOKS PLUS / Art & Coffee και οι εκδόσειςΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος της Πέρσας Κουμούτση "Αλεξανδρινές φωνές, στην οδό Λέψιους" την Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017, στις 7 μ.μ., στο Books Plus / Art & Coffee (Πανεπιστημίου 37, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν

ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας και ο ποιητής Γιώργος Βέης.

Θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τη συγγραφέα.ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης προς το τέλος της ζωής του. Ο επιφανής γιατρός του με την απατηλή εικόνα της ευτυχισμένης οικογενειακής ζωής. Ο ξεπεσμένος δικηγόρος και φίλος του. Η φιλήδονη νεαρή γειτόνισσα που τάραξε το συντηρητικό προσωπείο της παροικίας. Η άστατη ηθοποιός με τους θεατρινισμούς και τα καπρίτσια της. Η γοητευτική Ιταλίδα που ζούσε το δικό της δράμα, πέρα από τα βλέμματα θαυμασμού που εισέπραττε. Αυτά και άλλα πρόσωπα, άγνωστα τα περισσότερα, που έρχονται σε επαφή με εμβληματικές φιγούρες της εποχής (Τσίρκα, Φόστερ, Ουνγκαρέτι).
Είναι οι φωνές τους, στην οδό Λέψιους της Αλεξάνδρειας στα χρόνια του Μεσοπολέμου (1930-33), που πρωταγωνιστούν σ’ αυτό το μυθιστόρημα –απαλλαγμένες από εξωραϊσμούς και υπερβολές, με τις αδυναμίες, τους φόβους και τα πάθη τους– και δημιουργούν ένα ανάγλυφο ψηφιδωτό της πόλης και μιας εποχής.
Ένα μυθιστόρημα που ζωντανεύει το τέλος μιας εμβληματικής εποχής, μιας εποχής λάμψης αλλά και φθοράς του μεσοπολεμικού αιγυπτιώτικου ελληνισμού – ενός κόσμου λαμπερού, σχεδόν παραμυθένιου στην επιφάνεια, αλλά σκοτεινού και αβέβαιου στο βάθος του.

Διαβάστε ΕΔΩ τις πρώτες σελίδες.


Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Η Πέρσα Κουμούτση γεννήθηκε στο Κάιρο. Ήρθε στην Ελλάδα αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου και, από το 1993, ασχολείται επαγγελματικά με τη μετάφραση από τα αραβικά και τα αγγλικά. Για το μεταφραστικό της έργο έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων: το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, Ειδική Διάκριση από το Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ, εύφημη μνεία από το ILE (Irish Literature Exchange). Από το 2002 μέχρι σήμερα έχει εκδώσει έξι ακόμα μυθιστορήματα πάντα με κύριο άξονα τον διαπολιτισμικό διάλογο ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Τα βιβλία της Στους δρόμους του Καΐρου (2014), Δυτικά του Νείλου (2006) και Αλεξάνδρεια στον δρόμο των ξένων (2002) κυκλοφορούν από τον Εθνικό Οργανισμό Βιβλίου της Αιγύπτου.«Τα βιβλία της Πέρσας Κουμούτση είναι αξιανάγνωστα γιατί μας παρέχουν, εκτός των άλλων, μια περιεκτική και πολυπρισματική εικόνα της μετέωρης κοινωνίας των Αιγυπτιωτών, της βαθύτερης αβεβαιότητάς της και της ουσιαστικής αδυναμίας της να ενσωματωθεί εκεί όπου για χρόνια αναπτύχθηκε. Αξιανάγνωστα είναι όμως τα βιβλία αυτά, ακόμα, γιατί συνδέουν στενά τη μυθοπλασία με τις άμεσες ή έμμεσες αναφορές σε γεγονότα που σημάδεψαν εμβληματικά τον 20ό αιώνα στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή. Και, τέλος, γιατί αποδίδοντας τον τρόπο σκέψης και τις νοοτροπίες των προσώπων, μας βοηθούν με την αφηγηματική παραστατικότητά τους να καταλάβουμε τον ψυχισμό που διέκρινε τις τέσσερις τελευταίες γενιές Ελλήνων που έζησαν εκεί».

Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου