15 Μαΐου 2017

Γνωριµία µε τον δηµοφιλέστερο συγγραφέα της νεότερης γενιάς του Ισραήλ Εσκόλ Νεβό

Την ευκαιρία να γνωρίσουµε τον πλέον δηµοφιλή συγγραφέα της νεότερης γενιάς του Ισραήλ, Εσκόλ Νεβό, θα έχουµε τη Δευτέρα 15 Μαΐου και ώρα 20:30 στον Ιανό, µε αφορµή την ελληνική έκδοση του µυθιστορήµατός του Τρεις όροφοι (µτφρ. Λουίζα Μιζάν).Με τον Εσκόλ Νεβό θα συνοµιλήσει ο δηµοσιογράφος και υπεύθυνος της Ξένης Λογοτεχνίας των Εκδόσεων Καστανιώτη Γρηγόρης Μπέκος.

Ο σηµαντικός ισραηλινός συγγραφέας Άµος Οζ, σε σχόλιό του, αναφέρει για τον Νεβό: «Ο Εσκόλ Νεβό είναι ένας συναρπαστικός αφηγητής που δίνει στον αναγνώστη µια ευρεία και σύνθετη εικόνα της ισραηλινής κοινωνίας».
Ο Αρνόν Λεβανόνι είναι αγριωπός και κτητικός. Η αγάπη του για την Όφρι, τη µεγάλη του κόρη, τον βγάζει εκτός εαυτού. Όταν υποψιάζεται πως ο γείτονάς του την έχει κακοποιήσει σεξουαλικά, τον στέλνει στο νοσοκοµείο. Μπαίνει σε µεγαλύτερους µπελάδες όταν η εγγονή του γείτονα απειλεί να τον εκδικηθεί. Ο ίδιος µένει σε µια ήσυχη γειτονιά µε την οικογένειά του. Από πάνω τους µένει, µε τα δυο παιδιά της, η «χήρα» Χάνι Ντορόν, της οποίας ο άντρας λείπει συχνά σε επαγγελµατικά ταξίδια. Ο κουνιάδος της, κυνηγηµένος από τους πελάτες του και την αστυνοµία, ζητάει καταφύγιο στο σπίτι της. Στον τελευταίο όροφο µένει µια πραγµατική χήρα: η δικαστίνα Ντβόρα Έντελµαν. Συνταξιούχος πλέον, προσπαθεί να ξεκινήσει µια καινούργια ζωή, συµµετέχοντας σε ένα κίνηµα διαµαρτυρίας. Θα καταφέρει όµως να επανασυνδεθεί µε τον γιο της; Η Χάνι Ντορόν θα ξεπεράσει τα προβλήµατά της; Ο Αρνόν θα σώσει τον γάµο του; Οι Τρεις όροφοι του κτηρίου αντανακλούν το τριµερές ψυχαναλυτικό µοντέλο του Φρόυντ. Ο Εσκόλ Νεβό, ο πλέον δηµοφιλής συγγραφέας της νεότερης γενιάς στο Ισραήλ, ακτινογραφεί τις ψυχώσεις της µεσαίας τάξης και µας χαρίζει ένα σαρωτικό µυθιστόρηµα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου