12 Ιουλίου 2017

Κριτική του βιβλίου "4 1/2 φίλοι και το αίνιγμα στο σπίτι του επιστάτη" Γιόαχιμ Φρίντριχ, εκδόσεις Μίνωας

Από τη στιγμή που τα παιδιά αρχίζουν να διαβάζουν με άνεση - κυρίως μετά την πρώτη δημοτικού - γοητεύονται από τις ιστορίες μυστηρίου και περιπέτειας με συνομήλικους πρωταγωνιστές. Και είναι γεγονός ότι, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, καθηλώνονται με ευκολία, αγωνιώντας να βρουν τη λύση του αινίγματος και να ανακαλύψουν τον δράστη της υπόθεσης. Η σειρά "4 1/2 φίλοι" του Γιόαχιμ Φρίντριχ διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούν οι μικροί αναγνώστες για να αφοσιωθούν με πάθος στις σελίδες ενός βιβλίου : αγωνία, γέλιο, οικείες καθημερινές καταστάσεις στο σχολείο, έξυπνους διαλόγους και σύντομες περιγραφές με λιτή και σύγχρονη γραφή, συνυφασμένη με την ηλικία στην οποία απευθύνονται. Η έβδομη ιστορία με τίτλο "το αίνιγμα στο σπίτι του επιστάτη" προκαλεί για ακόμα μια φορά τα παιδιά να κινητοποιήσουν τη φαντασία τους και την δημιουργική τους σκέψη, ώστε να καταφέρουν να διαλευκάνουν την παράξενη υπόθεση.
Οι 4 1/2 φίλοι είναι μια αλλόκοτη παρέα μικρών ντετέκτιβ. Αποτελείται από τους Κάλε, τους δίδυμους Στέφι και Ραπανάκη, τον Φρίντελ και τον αγαπημένο του σκύλο που ακούει στο όνομα Πεντάμορφος. Στο σχολείο των παιδιών εμφανίζεται ένας νέος και ιδιαίτερα συμπαθητικός επιστάτης, ο κύριος Πέντελ. Όμως από τη στιγμή που καταφθάνει, διάφορα αλλόκοτα και περιέργα γεγονότα λαμβάνουν χώρα, αναστατώνοντας την καθημερινότητά τους. Παράξενες φωνές ακούγονται από το σπίτι του, αντικείμενα εξαφανίζονται, σημειώματα εμφανίζονται προκαλώντας αναστάτωση. Τα τέσσερα παιδιά, με σύμμαχο την εξαιρετική όσφρηση του υπέροχου σκύλου, ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος και να λύσουν το μυστήριο που καλύπτει τα ανεξήγητα γεγονότα.

Για άλλη μια φορά ο συγγραφέας απέδειξε πως γνωρίζει καλά την παιδική ψυχοσύνθεση και ξέρει να κινείται με ευελιξία στις αλλαγές της σύγχρονης κοινωνίας. Ο λόγος του είναι άμεσος, ευχάριστος, με συνεχείς εναλλαγές και απρόοπτα που καταφέρνουν να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών. Ταυτόχρονα εμφανίζοντας λίγα λίγα τα στοιχεία, δίνει τη δυνατότητα στους αναγνώστες του να σκεφτούν και να προσπαθήσουν να ταιριάξουν τα κομμάτια του παζλ. Οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές στην επίλυση της υπόθεσης και συνεπώς η προσοχή των μικρών φίλων πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση, για να μην χαθεί κάποια σημαντική ένδειξη. Οι έξυπνοι διάλογοι είναι οικείοι και διασκεδάζουν, ενώ προσφέρουν ευχάριστα διαλείμματα ανάμεσα στις επεξηγήσεις και τις περιγραφές.  Η πλοκή είναι απλή, μα με έντονα στοιχεία μυστηρίου και οι πράξεις των ηρώων δεν ξεπερνούν τις δυνατότητές τους, ούτε φλερτάρουν με τον κίνδυνο. Αντίθετα, προβάλλουν τη συνεργασία, τη σύνεση, τις μεθοδικές κινήσεις και φυσικά την αξία της φιλίας.

Η έβδομη περιπέτεια των 4 1/2 φίλων είναι έτοιμη να απογειώσει τις αισθήσεις και να συναρπάσει μικρούς και μεγάλους φίλους της περιπέτειας.

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου