Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κριτική του βιβλίου "Θυσία (Οι δρόμοι της καταιγίδας #1) Άννα Γαλανού, εκδόσεις Διόπτρα

Ιστορικό μυθιστόρημα. Ένα απαιτητικό λογοτεχνικό είδος. Μια συγγραφική πρόκληση για κάθε δημιουργό. Μια συναρπαστική μάχη μυθοπλασίας και ιστορικών γεγονότων, η οποία οφείλει να διατηρήσει την έντασή της μέχρι το τέλος και να στέψει απόλυτο και μοναδικό νικητή τον αναγνώστη. Η συγγραφέας Άννα Γαλανού πήρε την απόφαση να διαβεί τους δρόμους της καταιγίδας, να αφοσιωθεί με πάθος στην μελέτη μιας ολόκληρης περιόδου, να συνδεθεί βαθιά με τους τόπους και τους ήρωές της, να αναβιώσει ήθη, έθιμα, παραδόσεις και να μας συστήσει την περιπετειώδη πορεία της Ρούσσας.



Χάνδακας, 1551. Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται και η ομορφιά του τοπίου κόβει την ανάσα. Την απέραντη γαλήνη διακόπτουν βίαια οι απρόσμενες εξελίξεις. Η Ρούσσα, μια πανέμορφη αρχοντοπούλα, εκτοπίζεται από τους Ενετούς, όταν ο πατέρας της Μανουήλ επαναστατεί και η μητέρα της Φαίδρα αρνείται να τον εγκαταλείψει και να χωρίσει τις φεγγαρόπετρες. Οι συμβουλές της μοναχής Θεονύμφης θα την βοηθήσουν να επιβιώσει όταν η γαλέρα που την οδηγεί στην εξορία πέφτει στα χέρια Οθωμανών κουρσάρων, μα και όταν φτάνει η ώρα της διαλογής στο σκλαβοπάζαρο της Κωνσταντινούπολης. Η μοίρα την οδηγεί δούλα στην Ανδριανούπολη, και εκεί ο Σεκίρ τη σώζει από βέβαιο θάνατο. Ο έρωτας θα ρίξει τα βέλη του και η φλόγα του θα προσπαθήσει να καταστρέψει μίση, προκαταλήψεις, προδοσίες, ζηλοφθονίες.

Η "Θυσία" είναι ένα βιβλίο που αγγίζει τις καρδιές. Η γραφή της κας Γαλανού είναι άμεση και κατορθώνει να δώσει πνοή στις λέξεις, ζωντανεύοντας εικόνες από αλλοτινούς καιρούς. Εικόνες ξέχειλες από ευγενείς, δούλους, πασάδες, δούκες, σωματέμπορους, πειρατές, αλογάρηδες. Εικόνες που αναπαριστούν με μοναδικές λεπτομέρειες την τοιχογραφία μιας εικοσαετούς περιόδου, όπου τα πάθη, οι ίντριγκες, οι δολοπλοκίες και οι έρωτες μεσουρανούσαν και στηλίτευαν τις ζωές των ανθρώπων. Η εσωτερική δύναμη των περιγραφών επιτυγχάνει να μεταδώσει ατόφιο τον παλμό της εποχής. Η συναρπαστική ιστορία της Ρούσσας προβάλλει με γλαφυρότητα τις κοινωνικές ανισότητες. την ανέχεια του λαού, την πυγμή της εξουσίας, το μένος των πειρατών, την πίστη στις αξίες με όποιο κόστος μα κυρίως τον απόλυτο εξευτελισμό της γυναικείας ύπαρξης.

Η πρωταγωνίστρια σε αφοπλίζει από την πρώτη στιγμή και σε κάνει κοινωνό στις φοβίες της, στις σκέψεις της, στα αισθήματά της. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση αποφορτίζει τις έντονα συναισθηματικά στιγμές και προσπαθεί να διατηρήσει την, εν γένει δύσκολη αλλά απαραίτητη, ισορροπία ανάμεσα στον μύθο και τα πραγματικά γεγονότα από το 1550 εως το 1570.  Οι δευτεραγωνιστές που πλαισιώνουν τη Ρούσσα στο ανηφορικό μονοπάτι που όρισε το πεπρωμένο της, κυριολεκτικά απογειώνουν την αγωνία και παρασύρουν τις εξελίξεις σε έναν ξέφρενο χορό.

Ένα σαγηνευτικό εξώφυλλο, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πλοκή, μια αλλιώτικη ηρωίδα και μια περίτεχνη κορύφωση, έθεσαν τις βάσεις ώστε να περιμένω με ανυπομονησία τη συνέχεια της τριλογίας.

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."