8 Οκτωβρίου 2017

Κριτική του βιβλίου "Η Μι, ο Μο και το Ούφο" Δέσποινα Μάντζαρη, εκδόσεις Κέδρος

Γνώρισα τη συγγραφέα Δέσποινα Μάντζαρη μέσα από τις σελίδες του ευφάνταστου βιβλίου της με τον τίτλο «Μία, το αόρατο κορίτσι», και κέρδισε τόσο εμένα όσο και τα παιδιά μου με την αλλιώτικη ηρωίδα της. Γι’ αυτό και σπεύσαμε να διαβάσουμε τη νέα της ιστορία, τώρα που ξεκίνησαν τα σχολεία, και έχουν την ανάγκη να ξεφεύγουν από το διάβασμα των μαθημάτων. «Η Μι, ο Μο και το Ούφο» μας χάρισε ομολογουμένως άφθονες στιγμές γέλιου, και μας καθήλωσε οικογενειακώς τα βράδια, αδημονώντας για την εξέλιξη των απροσδόκητων περιπετειών των δύο αδερφιών και της παράξενης φίλης τους.

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Η υπόθεση είναι άκρως ιδιαίτερη και εξωγήινη… Δύο αδέρφια μπλέκουν σε μια απίστευτη υπόθεση, καθώς αναζητούν τον γάτο τους. Συναντούν τυχαία ένα παράξενο κορίτσι και σύντομα συνειδητοποιούν πως είναι ρομπότ. Μόνο που το κορίτσι δεν μπορεί να τους δώσει τις πληροφορίες που χρειάζονται, γιατί ένα βραχυκύκλωμα του έχει προκαλέσει «αμνησία». Και έτσι ξεκινάει ένα μοναδικό ταξίδι ανάμεσα στη λογική και τη φαντασία, ώστε να καταφέρουν να βρουν την άκρη του νήματος. Ένα ταξίδι με απροσδόκητες γνωριμίες και επικίνδυνες αποστολές που θα κρίνουν το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη.

Το κείμενο ρέει γρήγορα, και είναι πλούσιο σε ανατροπές, αστείες καταστάσεις και απρόβλεπτα γεγονότα που διατηρούν άσβεστο το ενδιαφέρον των παιδιών. Οι χαρακτήρες είναι οικείοι στους μικρούς αναγνώστες, είναι παιδιά που αντιδρούν και συμπεριφέρονται όπως κάθε παιδί της ηλικίας τους στην εποχή μας. Οι έξυπνοι διάλογοι προκαλούν άφθονο γέλιο και ταυτόχρονα κινητοποιούν τη φαντασία. Οι περιγραφές είναι εξαιρετικά παραστατικές και ζωντανεύουν δυνατές εικόνες, ικανοποιώντας την ανάγκη των παιδιών να έρθουν πιο κοντά στη χώρα του Ποτέ.

Η γραφή της συγγραφέως είναι λιτή και καταφέρνει να συνδυάσει όμορφα τον πλούτο της γλώσσας μας αλλά και τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους τα παιδιά. Τα μικρά κεφάλαια βοηθούν πολύ στην ανάγνωσή της ιστορίας και στην κατανόηση των βαθύτερων νοημάτων της. Σαν μικρές ιστορίες που σκοπό έχουν να αποτυπώσουν η καθεμιά την αξία της αδερφικής αγάπης, της φιλίας, της οικογένειας, αλλά και την σπουδαιότητα της συνεργασίας, της αποδοχής του διαφορετικού και της αλληλεγγύης.

«Η Μι, ο Μο και το Ούφο» υπόσχονται να σας απογειώσουν στη σφαίρα ενός αλλιώτικου και σαγηνευτικού φανταστικού κόσμου, όπου κάθε στιγμή είναι μοναδική…


ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου