Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεν σε τρομάζουν οι "Σκληρές αλήθειες"; Κι όμως, θα 'πρεπε...

Τα ψυχολογικά θρίλερ είναι το είδος των βιβλίων που μπορεί να με κρατήσουν ξάγρυπνη, ακόμα και μετά από μια εξαιρετικά κουραστική μέρα. Όμως, μόνο εκείνα που ξέρουν να υπηρετήσουν σωστά τον σκοπό τους. Γιατί είναι πολλές οι φορές, που έχω πέσει στην παγίδα να διαβάσω βιβλία, που θεωρείται ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, αλλά τελικά πρόκειται για αστυνομικά μυθιστορήματα ή θρίλερ τρόμου. Υπάρχουν φυσικά πολλές ομοιότητες μεταξύ αυτών των ειδών : το μυστήριο, το δράμα, η δράση, η ένταση. Η ειδοποιός όμως διαφορά τους είναι, πως σ' ένα ψυχολογικό θρίλερ η έμφαση δίνεται στην ασταθή και διαταραγμένη ψυχολογία των χαρακτήρων. Και αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα όλα να είναι πιθανά, όλα να ανατρέπονται εν ριπή οφθαλμού και η αγωνία να χτυπάει κόκκινο σε κάθε σελίδα. Μαγική αίσθηση! Οι "σκληρές αλήθειες", αν και το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα Ηλία Μωραΐτη, κατόρθωσαν όχι απλά να με κερδίσουν, αλλά και να με παρασύρουν σε αυτόν τον σκοτεινό κόσμο της διαστρεβλωμένης πραγματικότητας, όπου κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός.



Η ιστορία ξεκινάει στη Μασαχουσέτη τον Νοέμβριο του 2015. Η νεαρή Αγνή Μάρκου, ψάχνει να βρει τις ρίζες της, μετά τον θάνατο της μητέρας της. Δυστυχώς, οι πληροφορίες που έχει για τον πατέρα της είναι ελάχιστες, όμως βρίσκει έναν απρόσμενο σύμμαχο κρυμμένο στη διαθήκη της μητέρας της. Ένα βιβλίο, του συγγραφέα Δημήτρη Αλεξιάδη. Μέσα από τις σελίδες του, θα μάθει κάποιες λεπτομέρειες για το παρελθόν των γονιών της, όχι όμως αρκετές για να διαλευκάνει τα "πως" και τα "γιατί" που την βασανίζουν. Η επιστροφή της στην Ελλάδα είναι αναγκαία, για να ανακαλύψει όσα της έκρυβαν για χρόνια. Εκεί, όλα τα κομμάτια θα μπουν στη θέση τους, οι μάσκες θα πέσουν, και θα αποκαλυφθούν σκληρές αλήθειες για όλους.  

Η τριτοπρόσωπη αφήγηση και η περιγραφή της ζωής της Αγνής με τη μητέρας της στις πρώτες σελίδες, δίνουν αρχικά την εντύπωση ενός βιβλίου που κινείται στα χνάρια του κοινωνικού μυθιστορήματος με ψήγματα μυστηρίου. Και ξαφνικά, ένα ευφυές εύρημα αλλάζει εντελώς το σκηνικό. Η αναδρομή στο παρελθόν γίνεται μέσα από το βιβλίο του συγγραφέα Δημήτρη Αλεξιάδη! Και όπως κάθε βιβλίο, έτσι και αυτό, κρύβει μέσα του αλήθειες εμπλουτισμένες με πολλά στοιχεία μυθοπλασίας. Συνεπώς, ούτε η Αγνή ούτε ο αναγνώστης, μπορούν να διακρίνουν που τελειώνει η φαντασία και που αρχίζει η πραγματικότητα. Όλα είναι ρευστά, και κυρίως δοσμένα μέσα από το πρίσμα του Αλεξιάδη. Πρόσωπα και προσωπεία γίνονται ένα, και είναι δύσκολο να βρεις την άκρη του νήματος.

Η απλότητα της γραφής, σε συνδυασμό με τη σφιχτοδεμένη πλοκή και τις συνεχείς εναλλαγές των καταστάσεων, δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης. Οι σχέσεις των πρωταγωνιστών εμμονικές, πολύπλοκες, παθολογικές, χωρίς οίκτο, χωρίς περιθώρια μεταμέλειας και επιστροφής στην ευτυχία.  Οι υποψίες περνούν από τον έναν στον άλλον, και κάθε πράξη υπηρετεί κάποιον κρυφό στόχο. Το κουβάρι της ιστορίας ξεδιπλώνεται με ένα τέμπο, που κατορθώνει και να κρατήσει ζωηρό το ενδιαφέρον, και αμείωτο το μυστήριο, αλλά και να αποδώσει όλες τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των ηρώων.  Μέχρι την τελευταία σελίδα, όπου η απόλυτη ανατροπή δένει μοναδικά με την άρτια -για πρώτο μυθιστόρημα- ανάπτυξη της υπόθεσης. 

Μην είσαι σίγουρος πως αντέχεις τις "σκληρές αλήθειες"...

Καλλιόπη Κρητικού


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."