15 Δεκεμβρίου 2017

Ο Nick Cave κραυγάζει "Mercy on me" μέσα από τις σελίδες ενός συναρπαστικού graphic novel

Όταν η τέχνη του graphic novel συναντά την πολυτάραχη ζωή και την πολυσχιδή προσωπικότητα του Nick Cave, τότε το αποτέλεσμα είναι απλά συγκλονιστικό. Ο ιδιοφυής  καλλιτέχνης αποκάλυψε στον Reinhard Kleist πληροφορίες και συναισθήματα, σκέψεις και γεγονότα, χωρίς φόβο, χωρίς ίχνος ωραιοποίησης αλλά με απόλυτη ειλικρίνεια, προσφέροντας στον κόσμο τη μοναδική αυτή δυνατότητα να ανακαλύψει τον άνθρωπο πίσω από τον σταρ. Με τη συμπλήρωση 60 χρόνων, ο αυστραλός δημιουργός αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται, και ξεδιπλώνει αναμνήσεις που πονάνε και στιγμές που τον διέλυσαν αλλά που τελικά τον ώθησαν να μεγαλουργήσει.

Η αποτύπωση των δυνατών στιγμών της ζωής του δημοφιλούς τραγουδιστή δεν ακολουθεί την πεπατημένη. Ακολουθεί τον ξέφρενο ρυθμό του μυαλού του, των μεταπτώσεών του, των εσωτερικών του φόβων και της κραυγής του να βρει τρόπο έκφρασης του είναι του. Ο εξαιρετικός Reinhard Kleist δεν προσπάθησε να βάλει σε κουτάκια τις αφηγήσεις του Nick Cave. Αφέθηκε στην ορμή του χαρακτήρα του, ακολούθησε τους στίχους των τραγουδιών του και άκουσε με προσοχή τις αμέτρητες προσπάθειες του καλλιτέχνη να βρει τον δρόμο του, όσες φορές κι αν έφτασε στο χείλος του γκρεμού και της τρέλας. Κράτησε με αποφασιστικότητα το μολύβι του και σχεδίασε με τρομακτική λεπτομέρεια κάθε αμυδρή γραμμή συναισθήματος, σκηνή-σκηνή, δημιουργώντας μια βιογραφία που ξεπερνά τον εαυτό της.

Μέσα από τις εναλλαγές ασπρόμαυρων και πολύχρωμων καρέ, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή, ο Reinhard κατάφερε να συνδυάσει σπουδαίες στιγμές της καριέρας του Nick Cave όπως και γεγονότα-σταθμούς που τον οδήγησαν να βρει το χώρο του στο μουσικό στερέωμα, με την άβυσσο του μυαλού του καθώς πάσχιζε να βρει σωτηρία στην ανάγκη του να εκφραστεί και να νιώσει την αγάπη. Αυτός ο διαρκής εσωτερικός αγώνας του καταφέρνει τελικά να φανερώσει κρυφές πτυχές του σπουδαίου αυτού μουσουργού, στιχουργού και συγγραφέα και να δώσει μια άλλη διάσταση στα τραγούδια του και στην εικόνα του.  

Η λογική φλερτάρει με την παράνοια, η πραγματικότητα με τις παραισθήσεις και η ανήσυχη φύση του καλλιτέχνη με τις απαιτήσεις του μουσικού κατεστημένου, μέσα στις σελίδες  του "Mercy on me", που σίγουρα θα σας καθηλώσει.

Κρητικού Κέλλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου