8 Δεκεμβρίου 2017

Άνοιξε τις πύλες του "Kairlov" και θ' ανακαλύψεις έναν αναγνωστικό θησαυρό...

Κόντρα στο ρεύμα. Με αυτή τη φράση θα περιέγραφα την πρώτη -εξαιρετική- συγγραφική απόπειρα της Πέμυς Γκανά. Γιατί από την πρώτη στιγμή που περνάς τις πύλες του Kairlov, συνειδητοποιείς πως υπάρχουν ακόμα βιβλία που θέλουν να προσφέρουν στον αναγνώστη μια όαση, μια αλλιώτικη περιπέτεια, μια ιστορία που θα τον κρατήσει ξάγρυπνο και θα τον μυήσει στα σκοτεινά μυστικά μιας άλλης εποχής. Χωρίς ανακύκλωση στερεότυπων κλισέ και χρήση αδικαιολόγητης ωμότητας, το Kairlov αποτελεί ένα ολοκληρωμένο ιστορικό μυθιστόρημα, που καταφέρνει να σε αφοπλίσει με την κρυστάλλινη γραφή, να σε εκπλήξει με την ευρηματικότητα και την ανάπτυξη της πλοκής του αλλά κυρίως να σε συγκινήσει με τη στάση ζωής των χαρακτήρων του. Ο πυρήνας της ιστορίας είναι η Αναστασία Ιβάνοβνα Καρλόφσκι που ζει ευτυχισμένη με τον άντρα της, Ιλιούσκα, στην Αγία Πετρούπολη. Ο έγγαμος βίος τους φαντάζει ιδανικός στα μάτια όλων, αλλά η ανοικτή πληγή ενός παιδιού που δεν έρχεται αρχίζει να ροκανίζει αργά-αργά την εύθραυστη ψυχοσύνθεση της Αναστασίας. Ώσπου μια ανέλπιστη πρόταση έρχεται να φωτίσει και πάλι τις καρδιές τους: να υιοθετήσουν ένα μωρό που κουβαλάει όμως στις πλάτες του μια βαριά κληρονομιά. Δέχονται χωρίς δισταγμό και τα χρόνια που ακολουθούν τους προσφέρουν μοναδικές στιγμές χαράς και ευδαιμονίας. Σύντομα το πολιτικό σκηνικό ανατρέπεται και οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για την οικογένεια Καρλόφσκι. Όλα καταρρέουν και η Αναστασία εξορίζεται στον πατρογονικό της πύργο Κάιρλοφ, νότια του Μινσκ, μαζί με την πιστή της Όλια. Τα χρόνια περνούν βασανιστικά μέχρι που έρχεται η στιγμή της αναμέτρησης με το παρελθόν και τα θαμμένα μυστικά... Μιας αναμέτρησης με αμφίρροπο αποτέλεσμα και έντονο το άρωμα του θανάτου...

Απόλαυσα πραγματικά κάθε σελίδα και έμεινα εμβρόντητη μπροστά στο ανατρεπτικό φινάλε. Η πλοκή σφικτή, από την αρχή μέχρι το τέλος, με απόλυτα ισορροπημένη μίξη ωραίων περιγραφών, εντάσεων και απροσδόκητων εξελίξεων. Ο λόγος της συγγραφέως λιτός, ερχόταν σε αντιδιαστολή με τις ίντριγκες, τις δολοπλοκίες και τον ανείπωτο πόνο των χαρακτήρων, αναδεικνύοντας τα συναισθήματα πίσω από τις πράξεις. Η εναλλαγή του κέντρου βάρους της αφήγησης ανάμεσα στα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας, είχε ως αποτέλεσμα να μην χαθεί ούτε λεπτό το ενδιαφέρον και να διατηρηθεί στα ύψη η αγωνία για την κάθαρση των ηρώων. Ταυτόχρονα, η αποτύπωση του πολιτικού σκηνικού, των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, του φόβου και του τρόμου μπροστά στα λεγόμενα των Τσάρων αλλά και των επικίνδυνων συνωμοσιών, κατορθώνουν να ικανοποιήσουν τον απαιτητικό αναγνώστη.

Ιδιαίτερη μνεία θέλω να κάνω στους καλοδουλεμένους χαρακτήρες. Κάθε ήρωας έχει λόγο ύπαρξης. Δεν υπάρχουν πρώτοι και δεύτεροι ρόλοι και αυτό φυσικά αποκαλύπτεται καθώς η πλοκή εξελίσσεται. Ο καθένας εξυπηρετεί έναν σκοπό και τον φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία και σε πλήρη αρμονία με τους υπόλοιπους. Χωρίς να το αντιληφθείς, καταφέρνουν να υφάνουν έναν περίεργο ιστό και να σε κρατήσουν δέσμιο στα σχέδιά τους και να σε αποζημιώσουν με την τελική έκβαση. 

Άνοιξε, λοιπόν, τις πύλες του "Kairlov" και θα ζήσεις ένα μοναδικό ταξίδι στη Ρωσία του 19ου αιώνα.

Κρητικού Κέλλη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου