6 Φεβρουαρίου 2018

Μια συγκλονιστική πορεία με τους "Γονυπετείς" της Τζούλιας Γκανάσου

«Γονυπετείς». Μια αλληγορική κατάθεση ψυχής που προκαλεί τον αναγνώστη να αναμετρηθεί με τις λέξεις, τα ιδανικά και τις αρχές του, τη σεμνοτυφία και την πίστη του, τις κρυμμένες αλήθειες και τις ενδόμυχες σκέψεις του. Ένα καταιγιστικό κείμενο χωρίς φίλτρα, απογυμνωμένο από κοινωνικές συμβάσεις και καθωσπρεπισμούς, με ορμή που σε παρασύρει και σε αφοπλίζει. Μια αφήγηση που καταφέρνει να σε συγκινήσει, να σε σοκάρει, να σε αφήσει με ερωτηματικά και δεύτερες σκέψεις και να σε προβληματίσει.Η ηρωίδα φτάσει στο νησί για να εκπληρώσει ένα τάμα. Ξεκινάει, λοιπόν, γονυπετής την ανάβασή της και ταυτόχρονα παλεύει με τον ίδιο της τον εαυτό, το παρελθόν και το παρόν, τη βαθιά πίστη και τη ματαιότητα, τα λάθη και τις ενοχές. Σε αυτήν την πορεία δεν είναι μόνη: συναντά κι άλλους ανθρώπους, άλλοτε πρόθυμους να τη βοηθήσουν με τις συμβουλές τους, άλλοτε ανυπόμονους να μοιραστούν τον προσωπικό τους Γολγοθά και άλλοτε απλούς ανταγωνιστές που τους ζηλεύει. Μόνη της θα καταφέρει να φτάσει στον προορισμό της, να απογυμνωθεί και να φτάσει στον πυρήνα της ύπαρξής της. Χωρίς φόβο αλλά με ελπίδα για να κατακτήσει το δικό της μέλλον, για να σκιαγραφήσει τη δική της πορεία στο μονοπάτι της ζωής.

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση σε παίρνει από το χέρι από την πρώτη στιγμή. Συμπάσχεις, κατανοείς, συναισθάνεσαι, ματαιοπονείς, διαφωνείς, θυμώνεις, οργίζεσαι. Ακολουθείς κι εσύ στα τέσσερα αυτή τη γυναίκα, τη σύζυγο, τη μάνα, την κόρη, τη φίλη, την αδερφή. Η φιγούρα της σου είναι οικεία, γνώριμη. Την ξέρεις σίγουρα, την έχεις συναντήσει, ίσως έχεις μέσα της τελικά και δικά σου στοιχεία και αυτό σε ξαφνιάζει. Γιατί αυτή η ηρωίδα μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας της. Δεν διεκδικεί να προασπίσει ιδανικά και αξίες, δεν νουθετεί, δεν κουνάει το δάχτυλο. Αφήνει απλά ελεύθερες τις σκέψεις της και αποδομεί τον εαυτό της χωρίς φόβο. 


Οι "γονυπετείς" είναι ένα κείμενο με δυνατό στίγμα, καθαρή γραφή και στιβαρό λόγο που καταδεικνύει τη δύναμη της πίστης. Της πίστης στις επιλογές μας, στην αγάπη, στον έρωτα, στον εαυτό μας, στον Θεό, στα όνειρα, σε όσα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα με υπομονή, επιμονή και σθένος.

Καλλιόπη Κρητικού 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου