29 Μαρτίου 2018

Ένα μαγικό ταξίδι "Στα κύματα της Έλλης"...

Τα τελευταία χρόνια το παιδικό βιβλίο έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση και τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πλήθος ιστοριών και εικόνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποκτούν πιο αυστηρά κριτήρια με την πάροδο του χρόνου και να δυσκολεύονται να βρουν πρωτότυπα βιβλία, ικανά να τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον, να τους καλλιεργήσουν τη σκέψη και τη φαντασία και να αγγίξουν την ψυχή τους. Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, ευτυχώς, γνωρίζει σε βάθος την παιδική ψυχοσύνθεση και τις επιταγές τους για γρήγορο ρυθμό και ευφάνταστη πλοκή, γι αυτό καταφέρνει πάντα να ενθουσιάζει τους μικρούς βιβλιόφιλους. Αυτή τη φορά αποφάσισε να ταξιδέψει τους αναγνώστες του "στα κύματα της Έλλης" με καπετάνιο τον ναυτικό Καπτανίκ.
Η Έλλη είναι ένα υπέροχο κορίτσι, με μακριά, σγουρά, πορτοκαλοκόκκινα μαλλιά. Στην πλούσια κόμη της ζει μοναδικές περιπέτειες ο Καπτανίκ  με το καράβι του: άλλοτε συναντά φουρτούνες και θύελλες, άλλοτε συναντά τέρατα και επικίνδυνα βράχια και βρίσκει απάγκιο στο κοντινότερο λιμάνι, άλλοτε πάλι απολαμβάνει την απόλυτη ηρεμία. Πώς γίνονται όλα αυτά τα φοβερά; Μα η Έλλη φταίει, φυσικά!

Ο πυρήνας αυτής της ιστορίας είναι οι πάμπολλες διακυμάνσεις της ψυχολογίας των παιδιών και η μαγική εικονογράφηση της Ίρις Σαμαρτζή κατορθώνει να δώσει πνοή στην εκπληκτική ιδέα του συγγραφέα. Με μοναδικούς συνδυασμούς σχεδίων, κολάζ και συρραφές υφασμάτων και διάφορων υλικών, οι εικόνες μετουσιώνονται σε σκηνικά θεάτρου και δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να παρακολουθήσουν τα παιδιά την εκπληκτική παράσταση της Έλλης και του Καπτανίκ. Μια παράσταση που έχει δύο πρωταγωνιστές, τον εξής έναν: το συναίσθημα.   

Θυμός, φόβος, οργή, χαρά, γαλήνη, βαριεστημάρα, αγωνία, ενδιαφέρον, ενθουσιασμός, εναλλάσσονται με τρομακτική ταχύτητα, η πυξίδα του Κατανίκ χάνει τον έλεγχο και εκείνος παρασύρεται στα ορμητικά νερά των εναλλαγών της διάθεσης της Έλλης. Όμως ξέρει καλά πως τα δύσκολα γρήγορα θα περάσουν, ο ήλιος θα λάμψει και η θάλασσα θα γίνει και πάλι λάδι. Μέχρι την επόμενη φορά...

"Στα κύματα της Έλλης" οι λιλιπούτειοι βιβλιόφιλοι θα ανακαλύψουν ενθουσιασμένοι τον εαυτό τους, θα ταυτιστούν απόλυτα με την Έλλη, θα συνειδητοποιήσουν πως και άλλα παιδιά αισθάνονται όπως εκείνα, ενώ η χαρισματική φιγούρα του Καπτανίκ θα απενοχοποιήσει τους φόβους τους και θα προσδώσει μια όμορφη αύρα σε όσα βιώνουν καθημερινά.

Ένα βιβλίο γεμάτο χρώματα που κατορθώνει να διεισδύσει με χάρη και τρυφερότητα στην παιδική ψυχή.

Κρητικού Κέλλη

3 σχόλια: