5 Ιουνίου 2018

"Θεοί από στάχτη" σε ταξιδεύουν στο χθες...

«Θεοί από στάχτη» και η συγγραφέας Πασχαλία Τραυλού μας συστήνει το πρώτο βιβλίο μιας πολλά υποσχόμενης τριλογίας. Με αφετηρία το 1914 και επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, ξετυλίγεται μια συναρπαστική ιστορία ζωής γεμάτη ανατροπές, συγκλονιστικές στιγμές και δυνατά συναισθήματα που σε παρασύρουν.  Μια ιστορία με έντονους χαρακτήρες, που δίνουν ο ένας τη σκυτάλη στον άλλον και που όλοι μαζί σέρνουν τον ξέφρενο χορό της ευτυχίας, της πίστης, του πόνου, της απογοήτευσης και της ελπίδας. Μια ιστορία που αφήνει ανοικτούς λογαριασμούς με τον αναγνώστη και τον προσκαλεί να περιμένει τη συνέχειά της, για να ανακαλύψει τα τερτίπια της μοίρας.Η πλοκή ξεκινά στη Σμύρνη, όπου ο Αρίστος Σεφεριάδης ετοιμάζεται να κλέψει την μοναδική του αγάπη την Ελπινίκη Ευαγγελίδη, μετά την αρνητική απάντηση του πατέρα της Λεωνίδα στην πρόταση γάμου του πρώτου. Δυστυχώς, η γενοκτονία και ο πρώτος διωγμός των Ελλήνων θα αναστατώσουν την πόλη, θα σκορπίσουν τον θάνατο και θα πυροδοτήσουν συνταρακτικές εξελίξεις στη ζωή των δύο ερωτευμένων νέων. Σύντομα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη φτώχεια, την ανέχεια και τον ρατσισμό, στην όμορφη Θεσσαλονίκη και ο Αρίστος θα χρειαστεί να πάρει μια σκληρή απόφαση προκειμένου να προσφέρει τα προς το ζην στη γυναίκα της καρδιάς του και στον μικρό της αδερφό. Στο πέρασμα των χρόνων, θα βιώσουν χαρούμενες και δύσκολες στιγμές, μα η κόρη τους, που θα έρθει απρόσμενα στη ζωή ένα βράδυ γεμάτο στάχτη, θα αποτελέσει για εκείνους την αρχή και το τέλος του κόσμου τους. Η χαρισματική και ταλαντούχα Ροζαλία θα μεγαλώσει με όνειρα που ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής και της εποχής και θα διεκδικήσει με πάθος να φύγει για το Παρίσι. Μόνο που τα σχέδια δεν ακολουθούν πάντα τον δρόμο που εμείς επιλέγουμε…

"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη σπατάλη στον κόσμο από εκείνη της αγάπης που δεν φανερώθηκε, του χρόνου που δεν δαπανήθηκε σ' ένα ανθρώπινο δέσιμο δυνατό και πηγαίο, της λαχτάρας που δεν βιώθηκε και παρέμεινε εγκλωβισμένη στη σκέψη".

Με μια γραφή καθαρή και λιτή, απόλυτα ισορροπημένη ανάμεσα σε περιγραφές και διαλόγους, η συγγραφέας Πασχαλία Τραυλού δημιουργεί τον καμβά μιας ολόκληρης εποχής, άλλοτε με χρώματα φωτεινά και άλλοτε ζοφερά, όπως ακριβώς και οι καταστάσεις που βίωναν οι πρόσφυγες της Σμύρνης. Με κεντρικό πυλώνα τον Αρίστο και την Ελπινίκη Σεφεριάδη, αποτυπώνει τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις προκαταλήψεις που επικρατούσαν και ταυτόχρονα τις υπερβάσεις -σωματικές και ψυχικές- που έπρεπε να κάνουν όσοι κατάφεραν να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη διεκδικώντας να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους αλλά και να μείνουν ζωντανοί. Χριστιανοί και Εβραίοι, στερεότυπα και εξαθλίωση, φιλία και έρωτας, ρατσισμός και αποδοχή της διαφορετικότητας, συγκρούονται και οδηγούν τους χαρακτήρες της ιστορίας σε απρόβλεπτες αποφάσεις και εξομολογήσεις που προσφέρουν ανάμεικτα συναισθήματα.

Οι χαρακτήρες έχουν έντονες προσωπικότητες, γεγονός που δημιουργεί ένα πέπλο αγωνίας καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις τους και τη στάση τους απέναντι στις συνταρακτικές εξελίξεις. Είναι, όμως, εντυπωσιακό, πόσο αρμονικά δένουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο Σαούλ Μορένο, ο Αρίστος, η Ελπινίκη, ο Σαλίχ, ο Πάκης, η Ροζαλία, ο Αλμπέρτο, ο Ζαν Πιερ Χαρουζ, ο Κοβάλσκι. Αντιφατικοί ήρωες με φιλοδοξίες, όνειρα και αγάπη, οι οποίοι προκαλούν τη μοίρα τους, κυνηγούν με πάθος τις επιθυμίες τους, προσπαθούν να αποτινάξουν τα δεσμά της κοινωνίας και μάχονται σθεναρά να βρουν το δικό τους μονοπάτι στην ευτυχία, στη δημιουργία, στον έρωτα.

"Ταυτίζομαι, μου είπε, με τις ξένες ζωές ψάχνοντας το κουράγιο για να ζήσω τη δική μου..."

Οι "Θεοί από στάχτη" σε ταξιδεύουν στο χθες μοναδικά και σε προσκαλούν να αναζητήσεις τις συνέπειες των επιλογών τους στο δεύτερο βιβλίο, "Άνθρωποι από στάχτη".

Κέλλη ΚρητικούΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου