12 Μαΐου 2015

Κριτική του βιβλίου "Το άλφα της Ιθάκης μου" Κεραμάρη Ελένη

Ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει....

Η Ιθάκη είναι ο προορισμός, όμως το ταξίδι είναι που μετράει … και η κα Κεραμάρη κατάφερε με το μυθιστόρημά της να μου χαρίσει ένα μοναδικό ταξίδι ανάγνωσης γεμάτο εικόνες και συναισθήματα που διαπερνούσαν τις σελίδες και με κατέκλυζαν σε κάθε ανατροπή της πορείας της ζωής της Ανδριανής και του Οδυσσέα στο πέρασμα των χρόνων.
Η αγάπη των δύο νέων, άδολη, βαθιά, πραγματική γεννιέται στις καρδίες τους από τα μικράτα τους, φωλιάζει και κάθε μέρα γιγαντώνεται και θεριεύει. Οι αντιλήψεις όμως της εποχής και η πεποίθηση των γονιών ότι μόνο εκείνοι μπορούν να ορίσουν τις ζωές των παιδιών τους, στέκονται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις επιθυμίες του ζευγαριού.


Οι ήρωες ακολουθούν χωρίς να το καταλάβουν τα μονοπάτια της Μοίρας. Οι ανατροπές στις ζωές τους διαδέχονται η μία την άλλη με τρόπο συναρπαστικό και απροσδόκητο. Πάθη, μίση, εγκατάλειψη, πόνος, αβεβαιότητα, μα και αγάπη συνθέτουν το παζλ της διαδρομής τους. Τη κρίσιμη στιγμή, η αγάπη τους θα πρέπει ν αναμετρηθεί με τις αποσκευές ζωής που κουβαλάει ο καθένας τους, μα και με τα γεγονότα του παρελθόντος που πάντα αιμορραγούν και πονάνε.
Παρασύρθηκα από την ιστορία ζωής της Ανδριανής και του Οδυσσέα και έπιασα τον εαυτό μου να δυσκολεύομαι να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου μέχρι να μάθω την εξέλιξη αυτής της μεγάλης αγάπης. Στο τέλος η κάθαρση όλων των χαρακτήρων πραγματοποιείται με τρόπο μοναδικό αναδεικνύοντας τη δύναμη της αληθινής αγάπης και της συγχώρεσης, χαρίζοντας μου βαθιά συγκίνηση.

Η πλοκή του βιβλίου μεστή, και η γραφή της κας Κεραμάρη αξίζει συγχαρητήρια σε αυτή την πρώτης της συγγραφική απόπειρα : απλή, δομημένη, χωρίς υπερβολές και εξάρσεις και σίγουρα χωρίς κανένα ίχνος επιτήδευσης. Όλοι οι χαρακτήρες είναι πραγματικοί και οι καταστάσεις που βιώνουν πλέκονται τόσο όμορφα μεταξύ τους χαρίζοντας στον αναγνώστη μια μαγευτική ιστορία ζωής. Η ζεστή και τρυφερή φιγούρα της νενέ με συγκίνησε και με σκλάβωσε. Η νενέ, η γιαγιά που όλοι θα θέλαμε, έχει μια τεράστια αγκαλιά γεμάτη στοργή και κατανόηση και τα προαισθήματά της αποτελούν τον καταλύτη πολλών εξελίξεων.
Ένα δυνατό βιβλίο που σε μεταφέρει σε εποχές που η πραγματική αγάπη ήταν η μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική αξία στη ζωή των ανθρώπων!

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου