24 Ιουνίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Πως θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;" Μαρίνα Ψιλούτσικου

Ως μητέρα δύο παιδιών, ο τίτλος του συγκεκριμένου βιβλίου μου κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον. Δεν συνηθίζω να αγοράζω βιβλία γεμάτα συμβουλές και υποδείξεις ως προς τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιων μου, όμως το συγκεκριμένο το επέλεξα για δύο λόγους : 
1ον : επειδή παράλληλα είμαι και εκπαιδευτικός, και το ερώτημα - τίτλος είναι από αυτά που ταλανίζουν γονείς και δασκάλους και 
2ον : επειδή το βιβλίο στο εξώφυλλο του αναφερόταν σε καθημερινά παραδείγματα, πράγμα σπάνιο για βιβλία του είδους, καθώς αναλώνονται κυρίως σε θεωρητικές προσεγγίσεις που ουδεμία σχέση εχουν με την παραγματικότητα.

    
Οφείλω να ομολογήσω ότι το διάβασα απνευστί. Η κα Ψιλούτσικου ξέρει να γράφει με έναν τρόπο κατανοητό και απλό, θυμίζοντας μας, απλά πράγματα που οφείλουμε να έχουμε στο νου μας όταν επικοινωνούμε με το παιδί μας, καθώς το άγχος τη καθημερινότητας και ο ασφυκτικός χρόνος που μας πιέζει, μας κάνουν να τα ξεχνάμε!

Προσεγγίζει θέματα δύσκολα και κατορθώνει με αναφορές σε περιστατικά να κατανοήσουμε ως γονείς, γιατί το παιδί μας αντιδρά με αυτό τον τρόπο και όχι με αυτόν που εμείς θεωρούμε κοινωνικά ή προσωπικά αποδεκτό. Είναι απίστευτο το εύρος θεμάτων που θίγει, θεμάτων που με έχουν προβληματίσει και ως μητέρα μα και ως εκπαιδευτικό. Είδα από άλλη οπτική γωνία τί σημαίνουν τα χιλιάδες "γιατι" που δεν σταματούν να με ρωτούν τα παιδιά μου καθημερινά. Διαπίστωσα πόση δύσκολη είναι η επίτευξης μιας επικοδομοιτικής επικοινωνίας ακόμα και ανάμεσα στους ενήλικες. Σοκαρίστικα όταν είδα πόσο εύκολα συνδέουμε οι γονείς την αποτυχία με την αγάπη και πώς ο φόβος καταλύει κάθε προσπάθεια του παιδιού. 

Με βρήκε απόλυτα σύμφωνη το γεγονός ότι όλα τα μαθήματα προσφέρουν στους μαθητές : και τα πρωτεύοντα, και τα δευτερεύοντα και τα τριτεύοντα. Η βαθμοθηρία που η κοινωνία μας έχει εδραιώσει στις συνειδήσεις μας, η αποτυχία που όλοι τρέμουμε, η διαρκής κριτική και οι συμβουλές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα αντίθετα αποτελέσματα. Τί είναι ευχάριστο και τί ωφέλιμο για τα παιδιά μας; Τί προσφέρει η τηλεόραση, το internet και τα ταξίδια;

Ένα βιβλίο που μιλάει τη γλώσσα των γονιών κοιτώντας όμως στις ψυχές των παιδιών! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου