25 Ιουλίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Η εξομολόγηση" Σπύρος Πετρουλάκης

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, μια εκ βαθέων "εξομολόγηση" που κρύβει συνταρακτικές αλήθειες, άνομες πράξεις, τραγικά γεγονότα μα και έναν έρωτα λυτρωτή. Μια βαθιά αγάπη που θα ανθίσει μα δεν θα καταφέρει να γιατρέψει τις πληγές και να εξαγνίσει τις ενοχές. Ένα βιβλίο που οδηγεί τον αναγνώστη σε απόκρυφα μονοπάτια, τον κάνει γνώστη τραγικών μυστικών και συνένοχο σε μοιραία λάθη. 
http://minoas.gr/book-4153.minoas
ΚΛΙΚ  για να διαβάσετε την υπόθεση
Κωνσταντινούπολη, 1928. Η Ελένη μαζί με τον Ηλία, τον μικρό της αδερφό, βιώνουν τον απρόσμενο και τραγικό θάνατο των γονιών της μπροστά στα παιδικά τους μάτια. Το γεγονός αυτό θ' αποτελέσει το έναυσμα για μια ζωή γεμάτη δύσκολες στιγμές, που θα εξαφανίσουν κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς μέσα της. Δύο οικογένειες θα στιγματίσουν τα επόμενα δώδεκα χρόνια της ύπαρξή της: η οικογένεια του Αντώνη Αντάνογλου στην Κωνσταντινούπολη και η οικογένεια του Κωνσταντή Νάτσου στο Τριόβρυσο. Και ανάμεσα τους μια θάλασσα γεμάτη από τα προφητικά λόγια μιας τσιγγάνας, που θα επαληθευτούν καρφώνοντας ένα μαχαίρι στην καρδιά της. 

Πόνος, ταπείνωση, απαξίωση είναι οι καθημερινοί της συνοδοιπόροι στο κακοτράχαλο μονοπάτι που σέρνει τα βήματά της: μοναδική της παρηγορία η εικόνα της Παναγίας και ένα ζευγάρι μάτια γεμάτα αθωότητα. Το συναισθηματικό της κουκούλι διαρρηγνύεται με τρόπο βάναυσο κατ' εξακολούθηση, και η υπόστασή της θρυμματίζεται σε χίλια κομμάτια. Κι όταν ο έρωτας εμφανιστεί, θα είναι πια πολύ αργά για να τον ζήσει...

Στο σήμερα ο πάτερ Θεόφιλος, που έχει χάσει πρόσφατα τον αγαπημένο του πατέρα και κουβαλάει στα μύχια της ψυχής του ενοχές και πάθη, καλείται να εξομολογήσει την ηγουμένη Μαρκέλλα. Ξαφνικά θα βρεθεί μετέωρος ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Είναι ικανές οι αποκαλύψεις που θα βγουν στο φως, ν' αλλάξουν την πορεία της ψυχής του;

Η γραφή του συγγραφέα απογειώνει τη συναισθηματική ένταση της ιστορίας όταν απαιτείται, και ταυτόχρονα επαναφέρει τη γαλήνη με τις γλαφυρές περιγραφές του μοναστηριού που παρεμβάλλονται κατά την αφήγηση των γεγονότων. Οι χαρακτήρες ολοκληρωμένοι, με έντονες προσωπικότητες και ιδιαίτερο ψυχισμό, είναι χαρτογραφημένοι απαράμιλλα, γεννώντας δυνατά συναισθήματα στον αναγνώστη. Συμπάσχεις με την Ελένη, βιώνεις την απελπισία της, την παντελή έλλειψη ελπίδας, την απόλυτη μοναξιά της, και αποζητάς εναγωνίως την εκδίκηση, τη Θεία Δίκη, την τιμωρία των ενόχων.

Το μυθιστόρημα είναι μια μοναδική ηθογραφία της εποχής και μεταφέρει με απόλυτη παραστατικότητα την κοινωνική θέση της γυναίκας τη δεκαετία του '30 καθώς και την κυρίαρχη δύναμη του χρήματος και της εξουσίας. Οι παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα και οι ομορφιές της Κρήτης έρχονται ως από μηχανής Θεός να φωτίσουν το μπλαβί σκηνικό της ζωής της πρωταγωνίστριας. Οι στιγμές συγκίνησης των ηρώων χαράσσονται ανεξίτηλα στο μυαλό του αναγνώστη.

Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα που αγγίζει λεπτά και ευαίσθητα θέματα διατηρώντας τις ισορροπίες και φέρνοντας τον εξαγνισμό όλων των ψυχών με το τέλος του. "Τιποτα δεν μπορεί να εξαγοράσει την ψυχή σου. Μόνο να την εξαργυρώσεις εσύ ο ίδιος μπορείς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου