12 Ιουλίου 2015

ΚΡΙΤΙΚΗ : Δύο υπέροχα παιδικά βιβλία από τις Εκδόσεις Διάπλαση και τη Χρυσηίδα Δημουλίδου!

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε την κα Δημουλίδου από τα δυνατά μυθιστορήματά της. Είναι μία συγγραφέας που τολμά και αγγίζει λεπτά θέματα και κοινωνικά στερεότυπα με τρόπο συγκλονιστικό και καθηλωτικό. Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της "...θεωρεί ότι τα παιδιά είναι η μοναδική ελπίδα για ένα ειρηνικό αύριο, αρκεί να γαλουχηθούν σωστά". Και προσπαθεί και η ίδια να συμβάλλει ουσιαστικά στη σωστή διαπαιδαγώγηση και διάπλαση του χαρακτήρα τους με την συγγραφή μοναδικών παιδικών βιβλίων. 

Δύο από τα βιβλία της, αποτελούν τα αγαπημένα των παιδιών μου και στην πραγματικότητα είναι μία ιστορία χωρισμένη σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος τιτλοφορείται "Ένα ευτυχισμένο βασίλειο" ενώ το δεύτερο "η επίθεση της Σφήκας".  

Η γραφή της είναι απλή και κατανοητή από τα παιδιά. Με τις περιγραφές της βοηθά τους μικρούς αναγνώστες να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και προς αυτή την κατεύθυνση βοηθά η εξαιρετική εικονογράφηση του κου Νέστορα Ξουρή. Μέσα από τη ιστορία του βασιλείου των Χρυσομελισσών  και την επίθεση που δέχεται από την ραδιούργα Σφήκα, τα μηνύματα ξεπηδούν αβίαστα και γράφουν με υπέροχο τρόπο στη συνείδηση των παιδιών : η απόρριψη της βίας και της επιθετικότητας, η πίστη στον εαυτό μας, η δίκαιη αντιμετώπιση όλων όσων μας περιβάλλουν, η δύναμη της συνεργασίας για την επίτευξη κάθε στόχου και κυρίως η υπεράσπιση της ισονομίας και της ισότητας. Έννοιες που φαντάζουν πολύπλοκες ακόμα και για τους ενήλικους, διαπερνούν τις σελίδες των δύο παραμυθένιων βιβλίων με απλότητα και αμεσότητα και μαγεύουν κάθε αναγνώστη ... γιατί οφείλω να ομολογήσω ότι απολαμβάνω την ανάγνωσή τους εξίσου κάθε φορά που αναλαμβάνω χρέη αφηγητή!

Σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα .... 


Μια φορά κι ένα καιρό, σε μια κοιλάδα γεμάτη λουλούδια, στο βασίλειο των Χρυσομελισσών, κυβερνούσε η καλή και δίκαια βασίλισσα Μελισσόφη και ο λαός ήταν πολύ ευτυχισμένος. Μια μέρα βρήκαν μισοπεθαμένη στον χιονιά τη Σφήκα και την περιμάζεψαν, κι εκείνη έγινε η πιστή ακόλουθοςκαι οικονόμος της βασίλισσας. Κανείς όμως δεν κατάλαβε πόσο μοχθηρή ήταν και πως ο αληθινός σκοπός της ήταν να κλέψει τον θρόνο από τη Μελισσόφη και να αρπάξει τον θησαυρό του βασιλείου. Κι όταν μια μέρα η βασίλισσα αρρώστησε βαριά, η Σφήκα αποφάσισε να πραγματοποιήσει τα σκοτεινά σχέδιά της…

Η Σφήκα είναι πλέον η νέα βασίλισσα των Χρυσομελισσών. Ο λαός υποφέρει κάτω από τη βασιλεία της, γιατί τους αναγκάζει να δουλεύουν ολημερίς για να απολαμβάνει εκείνη πλούτη και πολυτέλειες. Στο μεταξύ η πραγματική διάδοχος του βασιλείου και εγγονή της Μελισσόφης, η πανέμορφη Μελίσσα, μεγαλώνει σαν απλή εργάτρια, χωρίς να γνωρίζει ούτε και η ίδια την πραγματική της ταυτότητα. Με τον αγαπημένο της Μελισσινό και ένα άλλο ζευγάρι φίλων, αποφασίζουν να δραπετεύσουν από το βασίλειο και να ζήσουν μαζί κάπου αλλού. Όταν όμως η Σφήκα αντιλαμβάνεται τη φυγή τους, τρελή από θυμό διατάζει να τους φέρουν πίσω με κάθε τρόπο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου