18 Ιουλίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Σμαράγδι στη βροχή" Γαλανού Άννα!Τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν τα συναισθήματα που ένιωσα διαβάζοντας το νέο βιβλίο της κας Γαλανού. Ένα βιβλίο προσεγμένο καταρχήν όσον αφορά το εξώφυλλο, την εικαστική διακόσμηση των σελίδων, τον διαχωρισμό των βασικών μερών με φράσεις σπουδαίων δημιουργών καθώς και με την ύπαρξη τίτλων ανα κεφάλαιο. Βυθίστηκα στις σελίδες του από το πρώτο λεπτό και παρασύρθηκα στον κυκεώνα των γεγονότων, των ανατροπών και των καταστάσεων που συνέβαιναν με καταιγιστικό ρυθμό.

https://www.dioptra.gr/Vivlio/450/793/Smaragdi-sti-vroxi/
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Η ιστορία εξελίσσεται κυρίως στον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, αγγίζοντας τις δεκαετίες του 40 , του 50 και του 60. Δεν υπάρχει χρονική αλληλουχία, καθώς τα γεγονότα παρασύρουν τους ήρωες σε αναμνήσεις καταστάσεων του παρελθόντος, ρίχνοντας φως σε μυστικά και αποκαλύψεις που συγκλονίζουν τις ζωές τους, αλλά και τον αναγνώστη λόγω τις βιαιότητας και της σκληρότητας τους.


Η Νάντια, μία όμορφη και διάσημη λαϊκή τραγουδίστρια της δεκαετίας του 60. Πίσω από την εικόνα όμως που όλοι λατρεύουν κρύβεται μία ζωή διόλου παραμυθένια … μοναξιά, πόνος, ταπείνωση, απογοήτευση είναι μερικές από τις λέξεις που συνθέτουν το παζλ της ζωής της μέχρι να έρθει η ώρα της καταξίωσης. Στο πέρασμα των χρόνων καθοριστικό ρόλο θα παίξει η μοναδική Ελμά – μια γυναίκα που κουβαλάει το δικό της σταυρό και πόνο – η οποία θα της προσφέρει αγάπη και ασφάλεια μέχρι το τέλος. Θα καταφέρει η Νάντια να της το ανταποδώσει; 


Ο Ζαννής, ο πρώτος της έρωτας θα τη στιγματίσει βαθιά και ανεπανόρθωτα … Ο Άλκης θα της προξενήσει πρωτόγνωρα αισθήματα στη καρδιά της … ο Μενέλαος θα καθορίσει την ύπαρξή της. Τρεις άντρες τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, θα διαμορφώσουν την προσωπικότητά της και την πορεία της στη ζωή.  Και η Μοίρα με το μαγικό της ραβδί θα φέρει στο δρόμο της τη Σμαράγδα για να την βοηθήσει να λυτρωθεί …


Ένα μυθιστόρημα υπέροχο, με μια ιστορία δυνατή που διατρέχει την Ελλάδα σε τρεις δεκαετίες, με αναφορές σε γεγονότα της κάθε εποχής, στα ήθη που επικρατούσαν χωρίς υπερβολές, περιττές περιγραφές και μελοδραματισμούς. Οι ήρωες μοναδικοί : ο κάθε χαρακτήρας προσεγγίζεται σε βάθος και όλοι μαζί λειτουργούν με ορχηστρική ακρίβεια σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Η γραφή της συγγραφέως είναι μεστή, ανεπιτήδευτη, και περιγράφει τις σκηνές άλλοτε με γλαφυρότητα και ρομαντισμό και άλλοτε με σκληρότητα. Τα συναισθήματα που κατακλύζουν τον αναγνώστη είναι δυνατά και μεταβάλλονται συνεχώς :  χαρά, ευτυχία, ικανοποίηση, μίσος, απογοήτευση, φόβος, πανικός, δικαίωση. 

Ένα βιβλίο συγκινητικό που αξίζει να διαβάσετε. Αν έπρεπε να το περιγράψω με μία φράση, θα διάλεγα τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη που προλογίζει το έκτο μέρος του μυθιστορήματος : «Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος – αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ‘ταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος – σκληρός κι απαραβίαστος : το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου