28 Αυγούστου 2015

Κριτική του βιβλίου "Uglies" Σκοτ ΓουεστερφελντΦανταστείτε έναν κόσμο όπου όλοι, ανεξαιρέτως, στα δέκατα έκτα γενέθλιά τους , υπόκεινται υποχρεωτικά σε πλαστική επέμβαση, η οποία εξαλείφει δια παντός κάθε αισθητική ατέλεια και προσαρμόζει τα προσωπικά χαρακτηριστικά του καθενός στα πρότυπα της απόλυτης ομορφιάς. Το αποτέλεσμα : μια κοινωνία Όμορφων, με μεγάλα τέλεια μάτια, σαρκώδη χείλη, απαλό καθαρό δέρμα, χωρίς κανένα ψεγάδι. Το όνειρο χιλιάδων ανθρώπων στον πλανήτη είναι γεγονός στις σελίδες του βιβλίου “Uglies”. 

http://www.metaixmio.gr/products/1401-uglies.aspx
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Η Τάλι και ο αδερφικός της φίλος Πέρης, ζουν ευτυχισμένοι στην εστία των Άσχημων. Όλα τα παιδιά συμβιώνουν αρμονικά, φοιτούν στο σχολείο και μαθαίνουν τρομακτικές αλήθειες για το παρελθόν τους, όπου όλοι έκριναν τους άλλους με βάση την εμφάνισή τους και οι άνθρωποι σκοτώνονταν μεταξύ τους για λόγους όπως το διαφορετικό χρώμα δέρματος. Στην εποχή τους όμως δεν υπάρχουν τέτοιους είδους αγωνίες. Άπαντες, την ημέρα που περνάνε την πύλη των δεκαέξι τους χρόνων, αποκτούν χειρουργικά την αισθητική τελειότητα και μετακομίζουν στη Συνοικία των Καινούριων Ωραίων, για μια ζωή χωρίς κανόνες, μόνο ατέλειωτη διασκέδαση.


Δυστυχώς για την ηρωίδα, ο φίλος της έχει γενέθλια τρεις μήνες νωρίτερα, οπότε αναγκάζεται να τον «χάσει», και να περιμένει υπομονετικά τη δική της μέρα για να ξανανταμώσουν. Η τύχη όμως της χαμογελά καθώς γνωρίζει τη Σέι, μία άσχημη που έχει γενέθλια την ίδια μέρα με εκείνη. Με τη μόνη διαφορά ότι η νέα της φίλη δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό της για την αλλαγή στην εμφάνισή της. Ο λόγος; Η γνωριμία της και οι συχνές επαφές με τον Ντέιβιντ, έναν άσχημο άνθρωπο που ζει εκτός τω τειχών της κοινωνίας τους, μακριά από τον πολιτισμό, στον Καπνό.  Τελικά η Σέι δραπετεύει, και η Τάλι έρχεται αντιμέτωπη με την οργή των κρατικών υπαλλήλων που την αναγκάζουν να επιλέξει: για να γίνει Ωραία θα πρέπει να καταφέρει να βρει και να προδώσει τη Σέι και την τοποθεσία την οποία βρίσκεται ο περίφημος Καπνός. Η ιστορία μόλις ξεκίνησε….


Ένα ευφυές σενάριο, που παρουσιάζει με γλαφυρότητα τις ανασφάλειες και τις υπερβολές της κοινωνίας που ζούμε, διακωμωδώντας την ασχήμια που όλοι – λίγο ή πολύ – καταλογίζουμε στην εξωτερική μας εμφάνιση. Η καθημερινότητά μας, μέσα από τα μάτια της Τάλι αλλάζει χρώμα και υπόσταση, και αποκτά άλλη διάσταση. Ερωτήματα γεννιούνται αμείλικτα σε κάθε σελίδα του για τη φιλία, την προδοσία, την ατομικότητα και κυρίως για τη δύναμη της ομορφιάς. Συγκίνηση, ανατροπές, ένταση και αγωνία γίνονται ένα κουβάρι και οι συναρπαστικές συνέχειες της σειράς, σε προκαλούν να βρεις το μίτο της ιστορίας.

Ένα βιβλίο που εγείρει σκέψεις και προβληματισμούς και μαγνητίζει με την απλότητα του λόγου του…


ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου