12 Αυγούστου 2015

Κριτική του βιβλίου "Η παράξενη χημεία του έρωτα" Κίττυ Ρέυ

Κάθε χημική αντίδραση στη φύση διέπεται από νόμους και κανόνες ... μα η χημεία του έρωτα, και οι αλυσιδωτές εκρήξεις που προκαλεί στις καρδιές των ανθρώπων, παραμένει το πιο συγκλονιστικό μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης. Στο πέρασμά του ο έρωτας, καταργεί κάθε λογική, καταρρίπτει όλους τους ηθικούς φραγμούς, οδηγεί σε παράτολμες αποφάσεις και παρασύρει σ' έναν δυνατό ανεμοστρόβιλο συναισθημάτων τα "θύματά" του χωρίς έλεος.

http://www.biblionet.gr/book/59213/Ray,_Kitty/%CE%97_%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CE%B7_%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Η Έλις Τζονς παίρνει μια δύσκολη απόφαση : να κρατήσει τον καρπό ενός δυνατού έρωτα και να το μεγαλώσει μόνη της στο πρωτόγονο εξοχικό που κληρονόμησε από τη θεία της Νελ, στο Σάφολκ. Θέτοντας η ίδια κανόνες και όρια στα συναισθήματά της, διακόπτει τη λαμπρή πανεπιστημιακή της καριέρα για να αφοσιωθεί στην ανατροφή του παιδιού της, αποκλείοντας τη συμμετοχή του νεαρού πατέρα από αυτήν, για να τον προστατέψει. 

Κατα τη διαμονή της στο μαγευτικό αυτό σπίτι, που δονείται σε κάθε της άγγιγμα, θα γνωρίσει μέσα από το κρυμμένο ημερολόγιο της θείας της, μια ιστορίας ζωής, έναν απαγορευμένο έρωτα, μα κυρίως κομμάτια από το παζλ του δικού της οικογενειακού δέντρου. Η αφήγηση της Νελ, θα την οδηγήσει στα χρόνια του Β παγκοσμίου πολέμου, γνωρίζοντάς της, την παράξενη χημεία του έρωτα, τη δύναμη της αγάπης, μυστικά που καθηλώνουν και αποκαλύψεις που θα αποδομήσουν τα πιστεύω της και θα κάμψουν τις αντιστάσεις της. 

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που κινείται με μαεστρία ανάμεσα σε δύο εποχές, αγγίζοντας με ευαισθησία το θέμα των ανύπαντρων μητέρων. Η εξιστόρηση των γεγονότων στα χρόνια του πολέμου προκαλούν ανατριχίλα, και δικαιολογούν την ακραία ανάγκη των ηρώων ν' αγαπηθούν και ν' αγαπήσουν χωρίς όρια και ηθικούς περιορισμούς. Ο πόλεμος στέκεται πάνω από τις καρδιές και τις αποφάσεις τους ως δαμόκλειος σπάθη, και εκείνοι ζουν με πάθος και ένταση την κάθε στιγμή. Η Μοίρα αποφασίζει τελικά με τρόπο αμείλικτο και αποδίδει τη δική της δικαιοσύνη. 

Οι περιγραφές είναι μοναδικές και τόσο γλαφυρές που αισθάνεσαι ότι μπορείς να δεις τα ρημαγμένα από τις οβίδες κτίρια, ν' ακούσεις τον βόμβο των εχθρικών αεροπλάνων, να νιώσεις την αγωνία για τις τύχες των στρατιωτών. Η γραφή της συγγραφέως απλή μα συνάμα φορτισμένη συναισθηματικά, κρατάει δέσμιο τον αναγνώστη στον ιστό της ιστορίας της. Οι μυρωδιές και τα χρώματα του βοτανόκηπου διαπερνούν τις σελίδες και προκαλούν γαλήνη και ηρεμία, και ένα μεθύσι χαράς και ευδαιμονίας.

Η πλοκή είναι ζωντανή και πλούσια σε ανατροπές. Οι χαρακτήρες των ηρώων στροβιλίζονται στο γαιτανάκι της απαγορευμένης αγάπης, που ενώνει αριστοτεχνικά τρεις γενιές γυναικών, καθορίζοντας τις τύχες των παιδιών τους για πάντα. Οι επιθυμίες συγκρούονται με τα κοινωνικά στερεότυπα, τα θέλω με τις προκαταλήψεις, τα ταμπού με την αγάπη ανευ όρων, οδηγώντας σε τραγικά λάθη και καταστάσεις που πληγώνουν βαθιά... τόσο βαθιά που δεν μπορεί η συγχώρεση να απλώσει τις ρίζες της.

Η χημεία του έρωτα καταλύει τα πάντα με μια δύναμη πρωτόγνωρη που θα συγκινήσει τον αναγνώστη και θα τον απογειώσει....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου