25 Οκτωβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "HHhH" Laurent Binot

Ο τίτλος του ευφυής : “Himmlers Hirn heisst Heydrich : Ο Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ», όπου Χίμλερ είναι ο διαβόητος αρχηγός των SS και  Χάιντριχ  το νούμερο δύο στην ιεραρχία, γνωστός ως «το ξανθό κτήνος». Ο Laurent Binet γράφει ένα μοντέρνο ιστορικό μυθιστόρημα, που σπάει τους κανόνες, κινείται ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα και αφήνει τον αναγνώστη να τον ακολουθήσει βήμα βήμα στην έρευνά του, και τον παρασύρει στις δαιδαλώδεις διαδρομές του μυαλού του. Τα λόγια ωχριούν μπροστά στην ένταση των συναισθημάτων και στην αγριότητα των γεγονότων...http://www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8480
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση
Ο πυρήνας του βιβλίου είναι η απόπειρα δολοφονίας του Χάιντριχ, του "δήμιου της Πράγας" όπως είναι ευρέως γνωστός, από τους Γιαν Κούμπις και Γιόζεφ Γκάμπτσικ, οι οποίοι φέρουν εις πέρας την επιχείρηση «Ανθρωποειδές», μία από τις σημαντικότερες επιτυχίες κατά του ναζισμού.  Οι δύο Τσεχοσλοβάκοι, το καλοκαίρι του 1942, ξεκινούν από το Λονδίνο, πέφτουν με αλεξίπτωτο σε δασική περιοχή κοντά στην Πράγα με σκοπό ν' απαλλάξουν την ανθρωπότητα από ένα «ανθρωπόμορφο τέρας» και ουσιαστικά να επιφέρουν ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην καρδιά των SS και του Χίτλερ. Οι δύο ήρωες του Β’  Παγκοσμίου πολέμου, θα επιτεθούν με πυροβολισμούς και ρίψη χειροβομβίδας στην θωρακισμένη Μερσεντές που μεταφέρει τον αρχηγό των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, τραυματίζοντας τον. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, προβάλλονται τα γεγονότα που συγκλονίζουν κυρίως την Ευρώπη, πριν την απόπειρα, αλλά και τα σοκαριστικά τεκταινόμενα που ακολουθούν το θάνατο του Χαίντριχ στην Πράγα.

Το μυθιστόρημα ακολουθεί τον δρόμο της προσωπικής αφήγησης : ο Laurent Binet αποτυπώνει στο χαρτί την πορεία εύρεσης και καταγραφής όλων των απαραίτητων – για τον ίδιο- γεγονότων, ντοκουμέντων, ιστοριών, αποσπασμάτων από άλλα βιβλία που χρησιμοποίησε ως πηγές, αναφορών σε ταινίες που είχαν ως θέμα τον Χάιντριχ ή την απόπειρα εναντίον του. Το εκπληκτικό στον τρόπο γραφής του είναι η απόλυτη απογύμνωση του εαυτού του, της προσωπικής του ζωής, των σκέψεών του, της εμμονής που τον έχει κατακλύσει για ν’ αγγίξει την αλήθεια των καταστάσεων, χωρίς ίχνος ωραιοποίησης ή μελοδραματισμού. Ο λόγος του καθαρός, απλός, ευθύς, χαρισματικός, με εκφάνσεις εξαιρετικού καυστικού χιούμορ, κατορθώνει ν’ απογειώσει τον όρο «ιστορικό μυθιστόρημα» και να σε μυήσει σε γεγονότα συνταρακτικά που συνδέονται με τη δράση των SS και κυρίως του ίδιου του Χάιντριχ, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα στη ιστορία.

Ξεδιπλώνονται χωρίς συγκεκριμένη χρονολογική σειρά, βιογραφικά στοιχεία για τον κύριο υπεύθυνο της "νύχτας των Κρυστάλλων" και της ιδέας των θαλάμων αερίων, με αναφορές στην αγάπη του για το βιολί, στις υποψίες για την Εβραϊκή του καταγωγή, στην αποπομπή του από το ναυτικό, στη σκληρότητα των αποφάσεών του, στις διεστραμμένες ιδέες του για την «εκκαθάριση» του κόσμου από τους Εβραίους. Ταυτόχρονα παρακολουθούμε τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων της Αγγλίας και της Γαλλίας, αλλά και της Σοβιετικής Ένωσης, απέναντι στις στρατηγικές κινήσεις του Χίτλερ όσον αφορά την Τσεχοσλοβακία. Η τελευταία αποτελεί ουσιαστικά το σκηνικό που διαδραματίζονται τα περισσότερα γεγονότα, καθώς αποτελεί και το πεδίο δράσης του ίδιου του Χάιντριχ, μετά την ανευ όρων κατάκτησή της από τη Γερμανία.

Ο συγγραφέας απογειώνει με πάθος τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση, την εσωτερική δύναμη και την αξιοπρέπεια των αφανών ηρώων της τσεχοσλοβακικής Αντίστασης,  των ανθρώπων που δεν γράφτηκαν ποτέ με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, μα αποτέλεσαν το φάρο που φώτισε τις ψυχές όλων των ανθρώπων και απέδειξαν το μεγαλείο της γενναιότητας και της θυσίας για το ιδανικό της πατρίδας και της ελευθερίας. Το "HHhH" αποτελεί ένα φόρο τιμής για το θάρρος και τον ηρωισμό τους.

Ο Binet με σαγήνευσε με την ευθύτητα της γραφής του, με τις ανασφάλειες του που τον κατέκλυσαν κατά τη συγγραφή, με τις μυθοπλαστικές επεμβάσεις του και με τις ειλικρινείς εξομολογήσεις του, ενώ ταυτόχρονα με καθήλωσε, με τα ιστορικά ντοκουμέντα που συνδέονται με την τραγική αυτή περίοδο της ιστορίας και που διαβάζοντας με άφησαν ανίκανη να τιθασεύσω την ορμή των συναισθημάτων μου…

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ
http://alterinfo.gr/exodos/vivlio/hhhh-o-chaintrich-ine-o-egkefalos-tou-chimler/91044 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου