15 Οκτωβρίου 2015

Κριτική δύο υπέροχων παιδικών βιβλίων των εκδόσεων Παπαδόπουλος!

Καθημερινά τα παιδιά μας βιώνουν διάφορες δύσκολες - για την ηλικία τους - καταστάσεις, στα πλαίσια του σχολείου, οι οποίες φαντάζουν ανυπέρβλητες στο μυαλό τους, και  αποτελούν πολλές φορές τροχοπέδη στην κοινωνικοποίησή τους και στην αγάπη τους για το σχολικό περιβάλλον. 

Στη σειρά των εκδόσεων Παπαδόπουλος με τον γενικό τίτλο "Πετάει, πετάει", φιλοξενούνται υπέροχες ιστορίες για τους μικρούς αναγνώστες, ταξινομημένες ανα ηλικιακό επίπεδο, με στόχο τα παδιά να διαβάζουν μόνοι τους για οικείες περιπτώσεις και ν' ανακαλύπτουν τρόπους αντιμετώπισης των δικών τους προβληματισμών. 


Για τους μαθητές των δύο πρώτων τάξεων του δημοτικού, ξεχώρισα δύο τίτλους που λάτρεψαν κυριολεκτικά τα παιδιά μου, και οι οποίοι καταπιάνονται με δύο θέματα ιδιαίτερα: 


Στο υπέροχο αυτό βιβλίο "Πώς σε λένε; ΣΙΣΥ ΜΠΛΟΥΜ" ξετυλίγεται η ιστορία της μικρής Σίσυ που διαθέτει ένα ιδιαίτερο, ομολογουμένως, επίθετο. Κάθε φορά που απαντάει στην ερώτηση "ποιο είναι το επώνυμό σου;" όλα τα παιδιά στην τάξη ξεκαρδίζονται στα γέλια. Το αποτέλεσμα είναι η Σίσυ να κλείνεται στον εαυτό της, ν' απορρίπτει την παρέα όσων την κοροιδεύουν και να προσπαθεί να βρει τρόπους ν' απαλλαγεί από αυτό τον βραχνά. Μέσα από τις σελίδες της ιστορίας, η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μπίζη, καταφέρνει να θίξει περίτεχνα το θέμα της κοροιδίας των συμμαθητών για ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα χαρακτηριστικά που διαθέτει κάποιος συμμαθητής τους, ν' αναδείξει τα συναισθήματα του "θύματος" αλλά και να προβάλλει τη δύναμη της κατανόησης, της συγχώρεσης και της αποδοχής. Με μια εξαιρετική εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλιας, η όμορφη ηρωίδα καταφέρνει να μαγέψει τους μικρούς φίλους, και να ζωντανέψει τη φαντασία τους.

http://www.epbooks.gr/product/100956/%CF%80%CF%89%CF%83-%CF%83%CE%B5-%CE%BB%CE%B5%CE%BD%CE%B5-%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BC
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Στo δεύτερο βιβλίο "Τα γράμματα χορεύουν" η συγγραφέας Μαρία Ρουσάκη, καταπιάνεται με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως τα "πρωτάκια" με την πρώτη τους επαφή με τα γράμματα, εστιάζοντας στους μαθητές με δυσλεξία. Πολλές φορές η δυσκολία τους αυτή να κατανοήσουν τις συλλαβές, το πώς γράφονται, το πώς διαβάζονται, τους προκαλεί πονοκέφαλο, και η εύκολη λύση είναι η παραίτηση. Μεσα από την ανάγνωση της ιστορίας της μικρής Ελίζας, οι γονείς θα μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν πώς βλεπουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, τον κόσμο των γραμμάτων και να βρουν τον τρόπο που χρειάζεται για να τα βοηθήσουν και να τος εμφυσήσουν αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις τους. Η εικονογράφηση της Ίρις Σαμαρτζή είναι τόσο εύστοχη και καταφέρνει να αποδώσει με λίγες εικόνες το λαβύρινθο των συναισθημάτων που βιώνουν οι μικροί φίλοι.

http://www.epbooks.gr/product/100961/%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BF%CF%85%CE%BD
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση
Δύο βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες, προσεγμένα και με λίγες σελίδες, που θα τα παρακινήσουν να διαβάσουν μόνα τους μα και να κατανοήσουν τον εαυτό τους μα και τους φίλους τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου