19 Οκτωβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Το ρόδο της Τοσκάνης" Belinda Alexandra

Η Φλωρεντία απλώνεται μαγευτική και άκρως ατμοσφαιρική σ΄αυτό το υπέροχο, ιστορικό μυθιστόρημα της Belinda Alexandra. Την αίγλη της δεν σκιάζει ούτε το σύννεφο του πολέμου, που απλώνεται απειλητικό πάνω της, αφού η ιστορία του τοποθετείται στις απαρχές του β΄παγκοσμίου πολέμου. Όλα ξεκινούν με την εγκατάλειψη ενός βρέφους στο μαναστήρι Σάντο Σπίριτο και την συνοδεία του από ένα μικρό ασημένιο κλειδί, κρυμμένο μέσα στα σπάργανά του. Οι μοναχές του μοναστηριού περικλείουν με μοναδική αγάπη και στοργή την ανατροφή του. Στα μετέπειτα χρόνια, το βρέφος αυτό, εξελίσσεται σε μια όμορφη κοπέλα καλλιεργημένη πνευματικά και ηθικά, αλλά και βαθεια θρησκευόμενη. Η μουσική δεξιοτεχνία της στο φλάουτο,αλλά και τα πλούσια πνευματικά εφόδια που της δόθηκαν, θ΄αποτελέσει το έναυσμα για να εισέλθει στην αριστοκρατική οικογένεια της Βίλας Σκαρφιότη, ως γκουβερνάντα της μικρής Κλημεντίνης. Ένα αδιόρατο μυστήριο όμως περικλείει τα πρόσωπα και τον χώρο του σπιτιού, το οποίο θ΄αποκαλυφθεί σταδιακά στην μικρή Ρόζα. Εκεί, θα έρθει πρώτη φορά αντιμέτωπη με το σκληρό πρόσωπο του φασισμού και την απάνθρωπη ιδεολογία του. Όσο οδυνηρό και να διαγράφεται το πεπρωμένο της,η Ρόζα βασισμένη στο αλάθευτο ένστικτό της και με σύμμαχο πάντα την πίστη της στον Θεό, θα μπορέσει να εξαγνίσει το μυστήριο αλλά και την κατάρα που την καλύπτει. 

Η μυθοπλασία περίτεχνα δένεται με την ιστορική περίοδο του β΄παγκοσμίου πολέμου, για ν΄αποδώσει μία ακριβής και όμορφα δομημένη ιστορία. Οι εικόνες εναλλάσονται έντονες και ζωντανές Ενισχύονται επίσης και από την αδιόρατη ικανότητα της ηρωίδας μας να προβλέπει την προέλευση των πραγμάτων. Η ηρωίδα του βιβλίου, γίνεται άμεσα συμπαθής στον αναγνώστη, με την μαχητικότητα και την μοναχικότητα του χαρακτήρα της. Όντας ορφανή από μωρό και με εφόδια τα πλούσια πνευματικά και ηθικά χαρίσματα που την διακρίνουν, θα βιώσει την μοναξιά και τη θηριωδία των νόμων ενός απίστευτα απάνθρωπου καθεστώτος. Η φασιστική λαίλαπα σοκάρει με εικόνες απίστευτης βαρβαρότητας περί φυλετικών διακρίσεων και πολιτικών συμφερόντων. 

Οι χαρακτήρες , τα πρόσωπα που περιβάλλουν την ηρωίδα, αν εξαιρέσουμε την σκοτεινή παρουσία της μαρκησίας Σκαρφιότι, έχουν την καλοσύνη, την αγάπη και την αφοσίωση των ανθρώπων,που προθυμοποιούνται να προσφέρουν και να βγούν νικητές, ν΄αντισταθούν και ν΄αποδιώξουν την τρομοκρατία που είχε επιβάλλει το υπάρχον καθεστώς. Στον αγώνα αυτό θα ριχτεί και η ηρωίδα μας, με όλη την αθωότητα που την διακρίνει, για να στείλει, μαζί με την συγγραφέα , ένα διδακτικό μηνυμα αγάπης και ειρήνης. Η εξασφάλιση της ισορροπίας και της αρμονικής συνύπαρξης σε παγκόσμια κλίμακα, συνδέεται με την αυτογνωσία και την ομαλή συμβίωση με τον εαυτό μας. 

Όταν εμείς καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ειρήνη στην καρδιά μας και ενσωματώσουμε μέσα μας βαθιές ανθρώπινες αρετές,όπως πίστη και δικαιοσύνη, μόνο τότε θα μπορέσουμε ν΄αποδεχθούμε τους άλλους και να ζήσουμε μονοιασμένα και αγαπημένα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου