16 Νοεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Το τραγούδι της Αννέτας" Δήμητρα Ιωάννου, εκδόσεις Ψυχογιός

Με φόντο τη μαγευτική Ζάκυνθο των ευγενών και των ποπολάρων, η συγγραφέας Δήμητρα Ιωάννου συνθέτει μια ερωτική μπαλάντα που η μελωδία της παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο και καταφέρνει να γιατρέψει τις πληγές μιας καρδιάς στο σήμερα. Οι συγχορδίες του έρωτα παντρεύονται με απόλυτη αρμονία με τις νότες της αγωνίας και του μυστηρίου, και η παρτιτούρα της σύνθεσή τους διαποτίζεται από το μεθυστικό έρωμα της μαγείας και του μεταφυσικού στοιχείου.

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1002713
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Η Άννα παντρεύεται τον επιχειρηματία Ανάργυρο Σοφιανό, καθώς ο κοινωνικός της περίγυρος και η μητέρα της την πιέζουν ασφυκτικά ν' αποκατασταθεί και να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια. Τα αισθήματά για τον σύζυγό της περνούν κυρίως από το μονοπάτι της λογικής και λιγότερο από της καρδιάς, όμως η συμπαράστασή του σε μια δύσκολη στιγμή της, αναστέλλουν κάθε ενδοιασμό της και αφοσιώνεται με πάθος στη νέα της ζωή. Η έντονη έλξη που θα γεννηθεί μέσα της για τον αυθόρμητο και γοητευτικό Μενέλαο, την προβληματίζει και γεννάει στην ψυχή της ερωτηματικά για την πραγματική ευτυχία και για το πόσο σαθρά είναι στην πραγματικότητα τα θεμέλια του γάμου της. Παλεύοντας με τις αμφιβολίες, θα νοσήσει ξαφνικά και η κατάσταση της σωματικής και ψυχολογικής της υγείας θα κλονιστεί σοβαρά, καθιστώντας την πλέον αδύναμη ν' αντιδράσει. Ο φύλακας άγγελός της όμως και ένα τραγούδι θα την αφυπνίσουν και θα την οδηγήσουν στην αποκάλυψη μιας τρομακτικής αλήθειας... 


Μέσα σ αυτή τη σύγχρονη ιστορία παρεμβάλλεται περίτεχνα και η ιστορία του χθες. Στη Ζάκυνθο του 17ου αιώνα, η Αννέτα, καρπός μιας απαγορευμένης αγάπης, ερωτεύεται παράφορα τον Μέλιο, και είναι αποφασισμένοι να ζήσουν αυτό τον έρωτα με όποιο κόστος. Η ζήλια της αδερφής της όμως, και ο φθόνος που κατακλύζει κάθε ίνα του κορμιού της, θα αποτελέσουν τον απόλυτο σύμμαχο στα βρώμικα σχέδια του κόντε Νικηφόρου Τεμπέστα. Ο τελευταίος, εκμεταλλευόμενος την οικονομική δυσπραγία του πατέρα της Αννέτας, και τον κίνδυνο ν' ατιμαστεί η τιμή και η υπόληψή του, καταφέρνει να φυλακίσει για πάντα την όμορφη κοντεσίνα στον πύργο του, χωρίς ελπίδα, χωρίς διαφυγή. Οι δύο νέοι πασχίζουν να βρουν διέξοδο και να σώσουν την αγάπη τους, όμως μια σειρά άγριων δολοφονιών ανατρέπουν τα σχέδια τους και προκαλούν το πεπρωμένο. Θα καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από αυτή τη λαίλαπα; Πώς συνδέεται το παρελθόν με το παρόν και πώς μπορεί να προσφέρει τη λύτρωση στις ψυχές; 


Η χαρισματική γραφή της συγγραφέως αναδεικνύεται μοναδικά μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος της, που υμνεί τον απόλυτο έρωτα. Το παρόν συναντά το παρελθόν, μέσα σε μια ομιχλώδη ατμόσφαιρα αμφιβολίας και φόβου, ψάχνοντας να βρει το φως και τις απαντήσεις, και να δικαιώσει τις ψυχές που δεν γεύτηκαν του καρπούς της αληθινής αγάπης. Η μία ιστορία ενώνεται με απόλυτη αρμονία με την άλλη, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι καταιγιστικών εξελίξεων, απροσδόκητων γεγονότων, και ασύλληπτων ανατροπών. Τα αδιέξοδα του "τώρα" βρίσκουν τη λύση στις πράξεις του "τότε" και σπάνε τα δεσμά του χρόνου. 


Η κλιμάκωση της πλοκής είναι εξαιρετική, παρασύροντας τον αναγνώστη σε μυστικά και πάθη που συγκλονίζουν. Ένταση, μυστήριο, αγωνία, μαγεία και ανατροπές πλημμυρίζουν τη δαιδαλώδη διαδρομή του αναγνώστη στα μονοπάτια της ασίγαστης αγάπης που θέλει να επιβιώσει και να λυτρωθεί. Σαν κινηματογραφική ταινία, περνούν μπροστά από τα μάτια σου εικόνες από τα σαγηνευτικά τοπία της Ζακύνθου, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις αδιάρρηκτες αρχές, τα στερεότυπα της εποχής και τις κοινωνικές ανισότητες που όριζαν τα ριζικά των ανθρώπων. Η επτανησιακή ντοπιολαλιά εντάσσεται τόσο αβίαστα στο ζακυνθινό σκηνικό, και παρασύρει τον αναγνώστη στη μελωδικότητα της. 


Αποτυπώνεται με τρόπο δωρικό και συνάμα λυρικό, ο ρομαντισμός και η αγνότητα των συναισθημάτων και η αυτοθυσία στο όνομα του έρωτα και της πραγματική φιλίας, σε πλήρη αντίθεση με τη δύναμη του χρήματος και τη σκληρότητα των καρδιών που έχουν πετρωθεί από το φθόνο και την κακία. Συγκυρίες, ραδιουργίες, ψέματα και δολοφονίες γίνονται ένα κουβάρι και το πέρασμα του χρόνου το ξετυλίγει αργά φθάνοντας στη συγκλονιστική αποκάλυψη.  


Ένα μυθιστόρημα που σε τραβάει σαν δυνατός μαγνήτης στη δίνη του παρελθόντος και αποκαλύπτει κρυμμένες αλήθειες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου