27 Νοεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Φως στις σκιές" από την Αναστασία Δημακοπούλου

“Aν σκαλίσεις το χώμα ή σκουλήκια θα βρεις ή χρυσό”. Ένα αληθινό ρητό που επιβεβαιώνει με απίστευτη ευκρίνεια το σαθρό οικοδόμημα ενός φαινομενικά αξιοπρεπή γάμου, στο οποίο ζούσε η πρωταγωνίστρια, σ΄αυτό το σκληρό κοινωνικό μυθιστόρημα της αξιόλογης συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη. 

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003140
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Φως στις Σκιές, στις οποίες ζεί ασφυκτικά η Ελένη και παλεύει να βγεί αλώβητη απ΄αυτήν την ουτοπία που βυθίστηκε ηθελημένα, όλα αυτά τα χρόνια του γάμου της, τρεφόμενη με ψέμματα, απάτες και προδοσία. Η Ελένη αρχικά, μας συστήνεται σαν μια ευγενική και καλόβολη παρουσία χαμηλών τόνων. Όταν όμως αποκαλυφθεί το τριπλό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος της ψυχικής ηρεμίας της, θα ενεργοποιηθούν και τα ένστικτά της για μια πραγματικά ευτυχισμένη και ανέμελη ζωή. Η απόφασή της να φυγει μακριά από ένα γάμο που ψυχορραγούσε, δείχνει και την μοναξιά που είχε κατοικοεδρεύσει στην ψυχή της αυτά τα 15 χρόνια του έγγαμου βίου. Mε όπλο την δυναμικότητα και αποφασιστικότητα του χαρακτήρα της, που επιτήδεια έκρυβε πίσω από το πέπλο της ευτυχισμένης συζύγου, θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν άλλο σκοτεινό κόσμο, αυτό των ναρκωτικών. Μαζί με τον Ορέστη- έναν άνθρωπο που θα καλύψει το συναισθηματικό της κενό- θα κληθούν να επιστρατεύσουν την λογική τους, σ΄ένα σκληρό και επικίνδυνο παιχνίδι μεταξύ χρηστών και εμπόρων. 

Έχοντας διαβάσει αρκετά βιβλία της και στο συγκεκριμένο, η γραφή της επικεντρώνεται στην πολυπλοκότητα των χαρακτήρων, τους οποίους φροντίζει έντεχνα, να ταυτίζεται μαζί τους ο αναγνώστης, να συμπάσχει με τα πάθη και τις επιθυμίες τους και ν΄αναζητά την λύτρωσή τους. Εμβαθύνει στον ψυχικό τους κόσμο, για να φέρει στο φως τις μύχιες σκέψεις και τα πάθη τους που καταρρακώνουν την ψυχοσύνθεσή τους. Και εδώ, ο αναγνώστης παίρνει μαθήματα, για την σπουδαιότητα της μητρικής φιγούρας στο μεγάλωμα του παιδιού, για την αναγκαιότητα της παρουσίας του πατέρα στα τρυφερά χρόνια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Και αυτή η παρουσία δεν ερμηνεύεται με την προσφορά υλικών “σκουπιδιών”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο βιβλίο, αλλά ζωντανής και ενεργής συμμετοχής στην ζωή του παιδιού. 

Η γραφή της απλή και ουσιαστική, δεν περιορίζεται σε μακροσκελείς περιγραφές, αλλά αναδύεται στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, φέρνοντας στο φώς λάθη και σκιές του παρελθόντος. Το θέμα μπορεί να μοιάζει μια απλή καθημερινή ιστορία, αλλά δίνεται με κείμενα μεστών νοημάτων που χαρακτηρίζονται από αρτιότητα και ουσιαστικό περιεχόμενο. 

Είναι ένα μυθιστόρημα που αξίζει να προταθεί προς ανάγνωση, διότι προσωπικά περιέχει λίγο απ΄όλα....συγκίνηση, τρυφερότητα, γοητεία, έρωτα, σκληρότητα και πολλά άλλα έντονα συναισθήματα που προκαλεί η μυστηριώδες ανθρώπινη ψυχή! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου