30 Νοεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Ακόμη θυμάμαι" από την Αναστασία Δημακοπούλου

Ένα μικρό κομψοτέχνημα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας είναι το τρίτο κατά σειρά βιβλίο της συγγραφέας Ελένης Γαληνού. Ο παραλληλισμός του μ΄ένα έργο τέχνης μιας παλιότερης ρομαντικής εποχής είναι σαφής, αν σκεφθούμε το θέμα που πραγματεύεται. Ένας καλοκαμωμένος και περίτεχνος διάκοσμος, αποτυπωμένος στο χαρτί μ΄επιδεξιότητα και ευφράδεια λόγου.Πλούσιο σε βαθιά συναισθήματα  που υποδηλώνουν την γνήσια σημασία της αγάπης πέρα από φραγμούς και όρια. Την  αδιάλειπτη αγάπη  που πηγάζει από μια ανεξέλεγκτη δύναμη, που μάχεται  απέναντι στο καθήκον και την υποχρέωση. 

Το τίμημα είναι καταστροφικό και η πρωταγωνίστριά μας, μπροστά στο μεγαλείο της αγάπης αδιαφορεί για τις συνέπειες. Ο δρόμος που επιλέγει να βαδίσει  προβλέπεται τραχύς και δύσβατος. Συνοδοιπόρος η αληθινή αγάπη. Θα καταφέρει η Χάρις, η πρωταγωνίστριά μας να παραβλέψει το θείο χάρισμα και τις όποιες εντολές απέρρεαν από αυτό; Θα έχει σύμμαχό της την αγάπη ή με την καταλυτική της απόφαση να βιώσει την πραγματική αγάπη, θα διχάσει το περιβάλλον της και τις μοναχές που την μεγάλωσαν;

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Πρόκειται για μια ιστορία σαν θρύλο. Μία παλιά ιστορία που τοποθετείται χρονολογικά μεταξύ 1920 και 1940. Η τελευταία υπέργηρη καλόγρια μιας μυστηριώδης μονής, ξεχασμένης και αποκομμένης από τα εγκόσμια, ουσιαστικά κρεμάμενης στην άκρη ενός βράχου, εξιστορεί την περιπέτεια ενός κοριτσιού που γεννήθηκε, προικισμένη  μ΄ένα και μοναδικό χάρισμα. Η αγνότητα, ο σεβασμός και η βαθιά πίστη,θ΄αποτελέσουν το αντίτιμο για την διατήρηση αυτού του χαρίσματος. Στις επόμενες σελίδες ξεδιπλώνεται μία αρχαιότατη  πάλη ανάμεσα στις επιταγές της ηθικής και στην ανάγκη για αγάπη και έρωτα, στην αναγκαιότητα  της πίστης του ανθρώπου σε κάτι ανώτερο και ανεξήγητο,κοινώς του θαύματος,  έναντι της δυσπιστίας  που προκαταβάλλει πολλές φορές, τους ανθρώπους.

Εντυπωσιακός είναι ο πλούσιος λόγος της συγγραφέας. Ποιητικός, γλαφυρός, μεγαλοπρεπής. Χωρίς περιττή φρασεολογία ζωντανεύει, σαν άλλος ρομαντικός πίνακας, την ευλάβεια και το δέος που αγκαλιάζουν  τις φιγούρες και το περιβάλλον του μοναστηριού.Οι χαρακτήρες ολοκληρωμένοι και πολυδιάστατοι αντιστέκονται απέναντι σε πάθη και  ενοχές, παίρνοντας δύναμη από την απύθμενη αγάπη. Μηνύματα βαθιάς περισυλλογής και έντονης σκέψης για αξίες και δυνάμεις, βαθιά ριζωμένες μέσα μας που ξυπνούν, για ν΄ανατρέψουν πράγματα και καταστάσεις.

Τέσσερις μοναχές, καθεμιά με το  δικό της βαρύ παρελθόν, αναλαμβάνουν να εμφυσήσουν στην μικρή Χάρις συνήθειες και ήθη της μοναστηριακής ζωής και με γνώμονα το χάρισμά της στην συνέχεια, η ίδια αποφασίζει να τεθεί στην υπηρεσία των ανθρώπων. Έγκλειστη στο μοναστήρι όλα τα τρυφερά της χρόνια,βγαίνοντας, θα γνωρίσει την μοχθηρία, την κακία και την ανθρώπινη εκμετάλλευση. Στον δρόμο της θα συναντήσει την αληθινή αγάπη, την οποία και επιθυμεί να βιώσει, αδιαφορώντας για το τίμημα που πρέπει να προσφέρει: ν΄απαλλαγεί από το θείο δώρο. Η απόφασή της αυτή θα οδηγήσει σ ένα κυκεώνα γεγονότων που θ΄ανατρέψει την ζωή της, βιώνοντας τον απόλυτο πόνο.

Σ΄ ένα κόσμο ανθρωπιστικής κρίσης, έρχεται το ξεχωριστό αυτό βιβλίο για να προκαλέσει το έναυσμα για προβληματισμό και υπαρξιακή αφύπνιση συνείδησης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου