Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κριτική του βιβλίου "Στην καρδιά της θάλασσας" από την Αναστασια Δημακοπούλου

Στις απαρχές του 19ου αι, στην αχαρτογράφητη υδάτινη “έρημο” του Ειρηνικού ωκεανού, εξελίσσεται μία δυναμική θαλασσινή ιστορία, βασισμένη στην φαλαινοθηρική παράδοση, που χαρακτήριζε ένα μικρό νησί, κοντά στις ακτές της νότιας Αγγλίας, το Ναντάκετ. Το κυνήγι της φάλαινας με δόντια, του λεγόμενου φυσητήρα και την μετατροπή της σε ακριβό λάδι, είχε εξελιχθεί σε μια επιχείρηση που ήταν ο νούμερο ένα  βιοποριστικός παράγοντας  για τη μικρή κοινότητα των Ναντακιανών.




Πρόκειται για ένα επικό αριστούργημα της θαλασσινής πεζογραφίας, από τον πρώτο ιδρυτή του Ινστιτούτου θαλάσσιων ερευνών τον Ναθάνιελ Φίλμπρικ,  ο οποίος μέσα από μαρτυρίες και αφηγήσεις φαλαινοκυνηγών,  σημειώσεις για την ναυσιπλοία, την ωκεανογραφία, την κατασκευή πλοίων, την συμπεριφορά των φαλαινών,  περιέγραψε  με μεγάλη επιδεξιότητα και τεχνική την πορεία και την κατάληξη του φαλαινοθηρικού  Έσσεξ, που το 1819 ξεκίνησε ένα ταξίδι για το κυνήγι του φυσητήρα που όμως  έμελλε να  εξελιχθεί σε τραγωδία.


Τον επόμενο χειμώνα την πλεύσης του, το φαλαινοθηρικό θα δεχθεί την επίθεση από κάτι πρωτόγνωρο για τους φαλαινοκυνηγούς.  Μία τεράστια δύναμης και μεγέθους  φάλαινα,  με ανθρώπινη εκδικητική συμπεριφορά θα εμβολίσει το καράβι.  Η τραγωδία ουσιαστικά ξεκινά μετά το ναυάγιο,  καθώς ο συγγραφέας περιγράφει με απίστευτη γλαφυρότητα τον άνισο αγώνα για επιβίωση, που θ΄αναγκάσει το πλήρωμα να φθάσει στ΄άκρα, αλλά και στο αδιανόητο,  την ανθρωποφαγία προκειμένου να επιβιώσει.  Ο ελλιπής αρχικός ανεφοδιασμός του πλοίου και οι σοβαρές ελλείψεις σε βασικά προιόντα, προκειμένου να δαπανηθούν λιγότερα έξοδα, θα βρούν το ναυαγισμένο πλήρωμα  απροετοίμαστο, για την μεγάλη μάχη με την ασιτία και την αφυδάτωση που θα προκληθεί από την έλλειψη νερού.


Το βιβλίο αυτό, - το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα σ΄όλους τους φίλους βιβλιόφιλους-  μας διηγείται την μισή ιστορία.  Η κινηματογραφική του μεταφορά με τίτλο “ In the Heart of the Sea”, το οποίο αναμένεται με ιδιαίτερη αγωνία  παραμονές πρωτοχρονιάς του 2016, αποκαλύπτει την οδυνηρή κατάληξη του ναυαγίου,  καθώς το πλήρωμα του πλοίου θα φθασει σε ακραίες καταστάσεις προκειμένου να επιβιώσει.


Χωρίς τ΄απαραίτητα όργανα ναυσιπλοίας που θα τους παρείχαν την δυνατότητα να προσανατολιστούν πρός κάποια κατοικίσημη ακτή,  χωρίς την δύναμη και την λογική που θα τους έδινε η ανάλογη ποσότητα τροφής,  χωρίς την βοήθεια και την εμψύχωση  των άλλων συντρόφων, αφού χάνονταν ο ένας μετά τον άλλον απο την ασιτία και την αφυδάτωση, αδύναμοι ψυχικά και σωματικά,  με τσακισμένο το ηθικό και ουσιαστικά στα όρια της τρέλλας, πραγματοποιούν το αδιανόητο.  Εκεί που απέφευγαν να ναυαγίσουν σε κάποιο νησί, φοβούμενοι ότι κατοικείτο  από κανιβαλιστές, θα κάνουν πράξη αυτόν τον ίδιο  τους τον φόβο.


Μία αληθινή δραματική ιστορία που συγκλονίζει.  Δοκιμάζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια μπροστά στην απόγνωση, μέσα απο ηθικές συγκρούσεις,  αψιμαχίες,  βεβιασμένες αποφάσεις.  Δεν είναι μία μελό περιγραφή που επιδιώκει να προκαλέσει υπερβολικές συγκινησιακές καταστάσεις αλλά ούτε και ένα γλυκανάλατο ανάγνωσμα.  Ο συγγραφέας,  μέσα από απλές σημειώσεις μελών του πληρώματος, περιγράφει την κατάσταση ως έχει,  αληθινά περιστατικά  που σοκάρουν και προβληματίζουν.


Ηθικό δίδαγμα: στην ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανός ο άνθρωπος, φθάνει στα έσχατα όρια της απελπισίας,  πραγματοποιεί το αδιανόητο,  διαβρώνοντας κάθε ηθική συνείδηση, φέρνοντας στην επιφάνεια πρωτόγονα ένστικτα.


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."