2 Δεκεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Πριν έρθεις εσύ" από την Αναστασία Δημακοπούλου

Ένα τρυφερό, συγκινητικό και διαφορετικό ρομαντικό μυθιστόρημα. Δεν θυμίζει σε τίποτα μία κατά τάλλα σαχλή, αισθηματική, ερωτική ιστοριούλα. Μία ευαίσθητη ιστορία που προβληματίζει και μας βυθίζει σε σκέψεις.Η τετραπληγία δεν είναι μία αρρώστεια που επεκτείνεται. 

https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1001557
ΚΛΙΚ για να διαβασετε την υποθεση

 Από την στιγμή που θα βρεθείς σ΄αυτήν την κατάσταση δύο δρόμοι ανοίγονται: ή η θεράπευσή της, -βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων-ή ο θάνατος. Το δίλημμα αυτό θα στοιχειώσει την ζωή της Λουίζας, της πρωταγωνίστριάς μας, όταν αυτή θα βρεθεί στην οδυνηρή θέση, να πείσει τον Γουίλ ότι ακόμη και καθηλωμένος μπορεί ν΄αναζητήσει μία ηλιαχτίδα και να δεί και την φωτεινή πλευρά της ζωής. Ο Γουίλ Τρέινορ μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστήχημα, θα βρεθεί καθηλωμένος σ΄ένα αναπηρικό αμαξίδιο ν΄αναπολεί με νοσταλγία εικόνες του παρελθόντος. 

Ο προ ατυχήματος δυναμικός, ετοιμοπόλεμος και ισχυρογνώμων νεαρός, θα βρεθεί ν΄ατενίζει ένα μέλλον θλιβερό και καταθληπτικό. Η Λουίζα θ΄αναλάβει να τον βγάλει από αυτή την ζοφερή πραγματικότητα, προτείνοντάς του άπειρες δραστηριότητες και ταξίδια για ν΄ανακαλύψει ότι υπάρχει ζωή και πέρα από το ατύχημα, που μπορεί να την χαρεί και να την απολαύσει, ακόμη κι αν δεν είναι η ζωή που σχεδίαζε να ζήσει. Με την αναζήτησή της για σχετικές, με τετραπληγικούς πληροφορίες, στο διαδίκτυο και την συμμετοχή της σε chat-rooms, διαφαίνεται η προσπάθειά της να κρατήσει στην ζωή έναν άνθρωπο, που μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας, επιθυμεί διακαώς να δώσει ένα αξιοπρεπή τέλος στην ζωή του. 

Σ΄ένα κόσμο καμωμένο για αρτιμελείς, διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, μπορείς εύκολα να φανταστείς τις ατέλειωτες στιγμές καταθληπτικής σιωπής του νεαρού, ακινητοποιημένου σ΄ένα αναπηρικό αμαξίδιο, να κοιτάζει με απλανές βλέμμα, προσηλωμένο σε κάτι αόριστο και άπιαστο, μέσα από το παράθυρο του σπιτιού του και να πάλλεται συνειδητά μεταξύ ζωής και θανάτου.Περα από τις πολλαπλές πληροφορίες που παίρνεις για τον τρόπο ζωής των τετραπληγικών, αισθάνεσαι κοφτερό μαχαίρι το συναισθηματικό τους κόσμο, βιώνεις τον οίκτο και την ευσπλαχνία των ανθρώπων, όταν αυτοί παρουσιάζονται δημόσια, συναισθάνεσαι την δυστυχία τους. 

Με το μικρόβιο του ενθουσιασμού να κατακλύζει κάθε προσπάθεια της πολυμήχανης Λού, να κάνει πιο ευχάριστη την ήδη περιορισμένη ζωή του Γουίλ, γίνεται αντιληπτό, ότι η συγγραφέας μας μέσα από την πρωταγωνίστρια, θέλει να περάσει το μήνυμα της δίψας για ζωή, για να προσγειωθεί στην συνέχεια, στην ωμή και θλιβερή πραγματικότητα της αποφασιστικότητας του Γουίλ, για ευθανασία. 

Συναισθήματα έντονα συγκινησιακά κατακλύζουν τον αναγνώστη. Με μια φυσικότητα και μικρές πινελιές χιούμορ, ζωντανεύει μπροστά μας το σκηνικό στο οποίο κινείται το θέμα, με απλή γλώσσα, ρέουσα που προκαλεί τον αναγνώστη να ρουφήξει την ιστορία, χωρίς να κουράζει. 

Αν επιθυμείτε αγαπητοί βιβλιόφιλοι δυνατές συγκινησιακές στιγμές, αν θέλετε να κλάψετε, να γελάσετε και να διδαχθείτε πράγματα για την τετραπληγία και τις συνέπειές της στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν έχετε παρά ν΄αναζητήσετε αυτό το βιβλίο “Πριν έρθεις εσύ” Tζότζο Μόις!!! 

2 σχόλια:

  1. Ένα συγκλονιστικό βιβλίο!! Έχουν περάσει δυο χρόνια από την ανάγνωσή του και ακόμα συγκινούμε στη θύμησή του! Μ'άγγιξε.....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το έχω διαβάσει ακόμα Δήμητρα, αλλα θα το κάνω άμεσα!!!!!

      Διαγραφή