21 Δεκεμβρίου 2015

Κριτική προσέγγιση της ποιητικής συλλογής "rubrica" Εύαγγελος Τρυψιάνης

Είναι η πρώτη μου απόπειρα να σχολιάσω μια ποιητική συλλογή . Θεωρώ ότι η ποίηση δεν μπορεί να υπόκειται σε κριτικές καθώς εκφράζει κατα βάση τις ενδόμυχες σκέψεις και επιθυμίες του συγγραφέα διαποτισμένες από τα συναισθήματά του, όμως θα προσπαθήσω ν' αποτυπώσω όσα ένιωσα και αισθάνθηκα διαβάζοντας το βιβλίο με τον τίτλο "Rubrica".  Έφτασε στα χέρια μου λόγω της ευγενικής προσφοράς του ίδιου του δημιουργού, και τον ευχαριστώ θερμά για αυτή την όμορφη κίνηση. Με ένα ιδιαίτερο εξώφυλλο που παραπέμπει σε αυλαία θεάτρου, με ένα έντονο και βαθύ κόκκινο που συνδέεται άμεσα και με την ονομασία της συλλογής, βυθίστηκα στις σελίδες που ακολούθησαν.  Τρεις λέξεις, με τεράστια δύναμη κρυμμένες στα σπλάχνα τους, διαπερνούν τα ποιήματα του δημιουργού : η Επανάσταση, ο Έρωτας, ο Άνθρωπος. Και όλες ενώνονται με τρόπο μαγικό με το κόκκινο της φωτιάς, του αίματος, της αγάπης.
 
Κυριαρχούν λέξεις, σχήματα, παραστάσεις και εικόνες που αποτυπώνουν την προδοσία αλλά και την απώλεια που κρύβονται πάντα στον πυθμένα της επανάστασης και του έρωτα. Την προδοσία και την απώλεια που βιώνει ο Άνθρωπος πολλάκις σε κάθε έκφανση της ζωής του. Συνοδοιπόροι στο ταξίδι αυτό ανάμεσα στις έννοιες αυτές, τρεις υπέροχοι πίνακες "ο θάνατος του Μαρά" του Ζακ-Λουί Νταβίντ, "Σαμψών και Δαλιδά" του Ρεμπράντ και "κόκκινο σε καφέ τοιχογραφία" του Ρόθκο. Εξαιρετικές επιλογές που αναδεικνύουν τα βαθύτερα νοήματα των ποιημάτων που έπονται.

Η συλλογή αυτή διαπνέεται από χρώματα, ήχους, αντιθέσεις και σκέψεις που πληγώνουν και προκαλούν ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων. Αναδεικνύει τον έρωτα, την πίστη στα ιδανικά, το δικαίωμα ν' αγωνίζεσαι για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σου, την ελευθερία. Παλεύει με τα κακά δαιμόνια, με τις πληγές του Φαραώ, τον πόθο, την παρόρμηση, και μεθά από το κρασί της Αφροδίτης. Με λόγο απλό και λιτό, ο κος Τρυψιάνης δημιουργεί ζωντανές εικόνες, και πλημμυρίζει η σελίδα με ένταση, σαν  να παρακολουθείς την πορεία ενός ηφαιστείου πριν την έκρηξη.

Ο καθένας ανακαλύπτει μέσα στις λέξεις τα δικά του βαθύτερα νοήματα, μα είναι γεγονός ότι η μουσικότητα, η λυρικότητα και η δύναμη των ποιημάτων του κου Τρυψιάνη, κατόρθωσαν να τρυπώσουν στην ψυχή μου και να με ταξιδέψουν ... 

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου