19 Δεκεμβρίου 2015

Κριτική του βιβλίου "Θανάσιμα Σταυροδρόμια" Βάσω Παπαδοπούλου, Άνεμος Εκδοτική

Έχω επαναλάβει πολλάκις την μεγάλη μου αδυναμία στα καθαρόαιμα αστυνομικά μυθιστορήματα, και έχω συγκεκριμένους συγγραφείς που αγαπώ και ξεχωρίζω κυρίως από το ευρωπαϊκό στερέωμα: Αγκάθα Κρίστι, Nesbo, Lackberg, Dahl, Καμιλλέρι (και πολλούς άλλους). Ομολογώ λοιπόν ότι είμαι αρκετά δύσπιστη ως προς την εγχώρια λογοτεχνία του είδους, καθότι είμαι ιδιαίτερα απαιτητική και όταν διαβάζω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα θέλω αγωνία, δράση, ανατροπές και κυρίως η εξιχνίαση της υπόθεσης να μην υπερκαλύπτεται από ιστορίες αγάπης. Τα «θανάσιμα σταυροδρόμια» κατάφεραν λοιπόν να με εκπλήξουν ευχάριστα, καθώς πρόκειται για μια σύγχρονη, γρήγορη, έξυπνη, και διαφορετική αστυνομική ιστορία που διαβάζεται απνευστί και προσφέρει ένα ανατρεπτικό φινάλε!

http://www.anemosekdotiki.gr/pezografia/thanasima.html
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Ο Ανάργυρος, ψιλικατζής στο επάγγελμα, απολαμβάνει τις μηνιαίες συναντήσεις με τους παλιούς συμμαθητές του, παρά το γεγονός ότι διανύει το 53ο έτος της ηλικίας του. Ξαφνικά τη ρουτίνα της καθημερινότητας του και την ηρεμία της γειτονίας του, έρχεται ν’ αναστατώσει μια σειρά ανεξήγητων θανάτων :  ο ένας μετά τον άλλον οι παλιοί συμμαθητές του εγκαταλείπουν τον μάταιο τούτο κόσμο ή από παθολογικά αίτια ή από επιλογή. Ή μήπως τα φαινόμενα απατούν; Ο αστυνόμος Κλεόβουλος Χαλατσάνης θα προσπαθήσει να βρει την άκρη του νήματος. Όμως το παρελθόν δεν θα του επιτρέψει να παραμείνει αμερόληπτος και ο βασικός ύποπτος θα τον αναγκάσει ν’ αναμετρηθεί με τον ίδιο του τον εαυτό.


Ο ρυθμός της ιστορίας είναι γρήγορος, χωρίς κενά, επαναλήψεις και περιγραφές που δεν προσφέρουν κάτι ουσιώδες στην εξέλιξη της υπόθεσης. Ζωντανοί διάλογοι, οι οποίοι προσδίδουν ένταση και κορυφώνουν συνεχώς την αγωνία, με ευρήματα που παρουσιάζονται με τρόπο ιδιαίτερο, λυτρωτικό μα και συνάμα εξαιρετικά έξυπνο προκαλώντας το μειδίαμα του αναγνώστη. Οι καταστάσεις που εξελίσσονται αποτυπώνουν με απίστευτη γλαφυρότητα στερεότυπα και συμπεριφορές της σημερινής εποχής, και ξεδιπλώνουν τις αντιφάσεις που ταλανίζουν τις σύγχρονες γειτονιές. Ευρηματική προσθήκη στο τέλος κάθε κεφαλαίου οι μικρές συνευρέσεις αρχαίων θεών και φιλοσόφων, που σαν άλλες Κασσάνδρες δίνουν το στίγμα τους για τα γεγονότα που επέρχονται…


Οι χαρακτήρες είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας :  οι γείτονες με την ανοικτή αγκαλιά σε όσους την χρειάζονται, ο Βίκτωρας με τη μεγάλη περιουσία και το κουσούρι της χαρτοπαιξίας, ο Κόλιας που χτυπήθηκε αλύπητα από τη μοίρα, η πανέξυπνη και διορατική Ελεονόρα που ακολουθεί τις ενδείξεις και ρισκάρει, ο γλυκύτατος Παντελής που προσφέρει τα μέγιστα. Μα οι δύο κύριοι πυλώνες του βιβλίου είναι ο Ανάργυρος και ο Κλεόβουλος : δύο κόσμοι που κινούνται παράλληλα στο σύμπαν, δεμένοι με μια αόρατη κλωστή. Στριφογυρίζουν γύρω από το γαϊτανάκι της ζωής, μεγαλώνοντας σε δύο διαφορετικές οικογένειες, απομυθοποιώντας αξίες και αρχές, αποφασίζοντας να σπάσουν τα δεσμά της δικής τους προσωπικής και οικογενειακής καταπίεσης και να απελευθερωθούν. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο… μόνο που η ζωή παίζει πάντα τα δικά της αμίμητα παιχνίδια.


Ένα σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα που αγγίζει με ευθύτητα και ευαισθησία δύσκολα θέματα, κάτω από το πέπλο της εξιχνίασης μιας ανατρεπτικής υπόθεσης που οδηγεί σ’ ένα αλλιώτικο και δυνατό φινάλε.

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου