8 Φεβρουαρίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Το Τελευταίο Αίνιγμα" Marisha Pessl, εκδόσεις Διόπτρα

Τα ογκώδη βιβλία συχνά με τρομάζουν, κυρίως γιατί έχω την αίσθηση ότι είναι αδύνατον να διατηρήσουν τον ενδιαφέρον τους αμείωτο, όταν η πλοκή τους διευρύνεται σε 800 σελίδες. "Το Τελευταίο Αίνιγμα" με διέψευσε πανηγυρικά και σίγουρα η εκπληκτική μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ συνετέλεσε σ αυτό! Με μια γρήγορη εναλλαγή καταστάσεων, αποκαλύψεων, ανατροπών και αποκομμάτων από εφημερίδες της εποχής και εικόνες από ιστοσελίδες και e-mails (μια ομολογουμένως εξαιρετική έκδοση), κατάφερε να με κρατήσει μέχρι τέλος σε αγωνία, να με οδηγήσει σε δαιδαλώδη μονοπάτια σκέψης και να με συστήσει στο μαγικό κόσμο του σκηνοθέτη Κορντόβα. Αντέχετε;

https://www.dioptra.gr/Vivlio/347/711/To-teleutaio-ainigma/
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Ο δημοσιογράφος Σκοτ ΜακΓκροθ βιώνει μια αλλόκοτη νυχτερινή εμπειρία : τρέχοντας στο πάρκο συναντά μια νεαρή γυναίκα με κόκκινο παλτό, και όταν οι ματιές τους συναντιούνται καθηλώνεται. Λίγες μέρες αργότερο το μυστήριο βρίσκει τη λύση του στις επικεφαλίδες των εφημερίδων, από όπου πληροφορείται ότι η 24χροβη Άσλεϊ Κορντόβα, κόρη του διάσημου συγγραφέα και σκηνοθέτη Στάνισλας Κορντόβα, βρέθηκε νεκρή. Η εμπλοκή του στην εξιχνίαση της "αυτοκτονίας" της νεαρής κοπέλας αποτελεί μονόδρομο για τον ίδιο, καθώς η έρευνα του λίγα χρόνια πριν για τον μυστηριώδη σκηνοθέτη και το ησυχαστήριο του, αποτελέσε την ταφόπλακα της ανερχόμενης και λαμπρής καριέρας του, και κατα συνέπεια της προσωπικής του ζωής.  Καθώς ακολουθεί τα βήματα του θύματος τη μοιραία νύχτα, θα γνωρίσει δύο νέα παιδιά τη Νόρα και τον Χόπερ, που σχετίζονται με διαφορετικό τρόπο ο καθένας με την Άσλεϊ, και θα τον βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσει με μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα τα μυστικιστικά μηνύματα που ανακαλύπτει. Η διαδρομή που ακολουθούν θυμίζει λαβύρινθο χωρίς διέξοδο, και εκείνοι προσπαθούν να ενώσουν τα κομμάτια για να δημιουργήσουν το μίτο της Αριάδνης, που θα τους οδηγήσει στην αποκάλυψη του μυστηρίου που καλύπτει τα έργα και τις ημέρες της οικογένειας Κορντόβα.

Η ιστορία έχεις ρυθμό κινηματογραφικό και εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα. Παραθέτοντας αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών με συνεντεύξεις ή άρθρα γύρω από τη ζωή του σκηνοθέτη των επιτυχιών, εικόνες από την άκρως μυστική ιστοσελίδα των μυημένων στις ταινίες του με το όνομα "Μαυροπίνακας" και αντίγραφα καταθέσεων, η συγγραφέας κατάφερε να προσδώσει κύρος και αληθοφάνεια στα τεκταινόμενα και να βάλει τον αναγνώστη πολύ βαθιά στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Η γραφή ξεφεύγει από τα πλαίσια του καθαρόαιμου αστυνομικού μυθιστορήματος : ακολουθεί τα χνάρια του μα ενσωματώνει στοιχεία μεταφυσικά, κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στο ψυχολογικό θρίλερ. Ακούγεται ακατόρθωτο; Κι όμως για την 37χρονη Marisha Pessl δεν ήταν, αν και πρόκειται μόλις για το δεύτερο μυθιστόρημά της.

Από τη στιγμή που βυθίζεσαι στον κόσμο του Κορντόβα και της αινιγματικής του προσωπικής και επαγγελματικής του πορείας, χάνεις το μέτρο, ψάχνεις τη σημειολογία σε κάθε γεγονός, αναζητείς την αλήθεια στα μάτια και τις κινήσεις των χαρακτήρων, προσπαθείς ν' αποκρυπτογραφήσεις κάθε πληροφορία που εμφανίζεται. Παύεις πια να ξεχωρίζεις ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα και αφήνεσαι στην εκρηκτική δύναμη των λόγων που αποτυπώνουν τη φιλοσοφία του καλλιτέχνη για τη ζωή και την τέχνη : "Κυρίαρχη. Θανάσιμη. Τέλεια". Έχεις την ανάγκη να παρακολουθήσεις αυτές τις αποκρυφιστικές ταινίες και να δεις τις λεπτομέρειες που αναφέρονται στα forums συζητήσεων των θαυμαστών του, να νιώσεις την ένταση των συναισθημάτων, την αδρεναλίνη και την έξαψη που υπόσχονται. Δυστυχώς, όπως επισημαίνει και ο μεταφραστής του βιβλίου "Θα θυμάμαι για πάντα τον σκοτεινό, καταραμένο Στάνισλας Κορντόβα και θα λατρεύω τις ταινίες του, κι ας ξέρω πως δεν πρόκειται να τις δω ποτέ».

Σκοτεινό και άκρως ατμοσφαιρικό, "το Τελευταίο Αίνιγμα" κινείται σε τεντωμένο σκοινί και καταφέρνει να διατηρήσει την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, ανάμεσα στο ανθρωπίνως δυνατό και στο απόκοσμο...

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου