2 Φεβρουαρίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Το τιμολόγιο" Jonas Karlsson,εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ευφυές, σύγχρονο, απροσδόκητο, καυστικό και άκρως σουρεαλιστικό είναι το μυθιστόρημα του χαρισματικού Jonas Karlsson με τον ευρηματικό τίτλο "Το τιμολόγιο". Είναι ένα βιβλίο που αποδεικνύει περίτρανα ότι το συγγραφικό ταλέντο είναι ικανό ν' αποτυπωθεί μέσα σε μόνο 190 σελίδες και να προκαλέσει στον αναγνώστη αλυσιδωτές αντιδράσεις, συναισθήματα και προβληματισμούς, να τον αφήσει κυριολεκτικά άφωνο και να τον αποζημιώσει 100% για το χρόνο που του αφιερώνει. Χωρίς υπερβολές, υπερφίαλες περιγραφές και πλήθος χαρακτήρων. Γιατί η δυνατή πένα και η εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ένα ασύλληπτης ομορφιάς ανάγνωσμα!

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση
Ο σαραντάχρονος ήρωας του Γιόνας Κάρλσον

Ο ήρωας της αινιγματικής αυτής ιστορίας είναι 40 ετών, έχει μία αδερφή, έναν κολλητό, έχει χάσει και τους δύο του γονείς και δουλεύει ως υπάλληλος μερικής απασχόλησης σε ένα βιντεοκλάμπ χωρίς φιλοδοξίες. Ζει μόνος σε ένα μικρό διαμέρισμα, και περνάει τον ελεύθερο χρόνο του ακούγοντας μουσικής, βλέποντας ταινίες συντροφιά με μία από τις δύο αγαπημένες του πίτσες ή παγωτό με γεύση σμέουρο και μέντα σοκολάτα. Μια ζωή χωρίς εξάρσεις, ιδιαίτερες αξιώσεις, υλικά αγαθά και έντονες συγκινήσεις. Μέχρι τη στιγμή που ο οργανισμός "Κατανομής Παγκόσμιων Πόρων" του αποστέλλει ένα τιμολόγιο με το εξωφρενικό - για τον ίδιο και τις οικονομικές του απολαβές - ποσό των 5.700.000 κορόνων. Στην αρχή αντιμετωπίζει το θέμα με αδιαφορία, αλλά μια σειρά συμπτώσεων θα τον οδηγήσουν να ψάξει το θέμα εις βάθος. Τηλεφωνεί για να διαλευκάνει την υπόθεση και η υπάλληλος Μοντ Άντερσον αναλαμβάνει να τον διαφωτίσει. Όμως αυτά που ακούει τον φέρνουν προ εκπλήξεως : το ποσό αυτό πρέπει να το πληρώσει άμεσα ως αντίτιμο για την ευτυχία που βιώνει από τη στιγμή που γεννήθηκε.... γιατί τίποτα στον Δυτικό κόσμο δεν μπορεί να είναι τσάμπα!!!!

Ο συγγραφέας, ο οποίος είναι διάσημος ηθοποιός στη Σουηδία και εξαίρετος θεατρικός συγγραφέας, έχει πιάσει το σφυγμό της εποχής μας και βουτάει την πένα του στην τρέλα των καταστάσεων που βιώνουν οι άνθρωποι στο σύγχρονο κόσμο. Μέσα από τη διαδικασία που ακολουθεί ο ήρωάς του, για να βρει λύση στο πρόβλημά του και να μειώσει όσο γίνεται το ποσό που του αναλογεί, καυτηριάζει την αντίληψη που φαίνεται να έχει παρεισφρήσει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα παγκοσμίως : η ευτυχία είναι ανάλογη των υλικών αγαθών που κατέχουμε, της δόξας και της επαγγελματικής και προσωπικής επιτυχίας! Με μεστούς διαλόγους και δυνατές φράσεις καταδεικνύει περίτρανα την αξία της απλότητας, των αγνών συναισθημάτων, της χαράς που προσφέρουν οι στιγμές της καθημερινότητας, των μικρών απολαύσεων. 

Ο μοναδικός αυτός ήρωας καταφέρνει με την αθωότητά του να σαγηνεύσει τους πάντες, να φέρει τα πάνω κάτω στον οργανισμό και στη ζωή της ίδια της υπαλλήλου, και να συνειδητοποιήσει την αλήθεια της ζωής του. Δίπλα του ο χαρακτήρας του Ρότζερ, τόσο οικείος και γνώριμος σε όλους μας, παρουσιάζει με υπέροχες πινελιές το μοτίβο ζωής που όλοι επιδιώκουμε να αποκτήσουμε για να νιώσουμε ολοκληρωμένοι. Μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές του βιβλίου είναι η περιγραφή μιας αγαπημένης σκηνής του ήρωα από την ταινία "η Γέφυρα" στη Μοντ, και ο ρόλος που τελικά αυτή η σκηνή διαδραματίζει στην εξέλιξη του έργου. Ναι, το ομολογώ ότι με μάγεψε η γραφή, το ύφος, οι χαρακτήρες μα κυρίως η ιστορία του ήρωα και η συγκλονιστική διαπίστωση ότι η ευτυχία μας γνέφει καθημερινά, αλλά οι ρυθμοί της ζωής μας δεν μας αφήνουν περιθώρια να την αντικρύσουμε! Συγχαρητήρια στις εκδόσεις Παπαδόπουλος που έδωσαν την ευκαιρία στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό να γνωρίσει τον Jonas Karlsson και ελπίζω αυτή να είναι η αρχή για να μεταφραστούν και τα υπόλοιπα έργα του. 

"Το τιμολόγιο" είναι ένα συγγραφικό διαμαντάκι που μέσα από το πρίσμα του μπορείς να δεις τις διαφορετικές όψεις της σύγχρονης ζωής και ν' ανακαλύψεις τη δύναμη της απλότητας ...

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου