30 Μαρτίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Όταν ξέρεις ν' αγαπάς" Γιώτα Παπαδημακοπούλου, εκδόσεις Μάτι

Ένα ομολογουμένως σαγηνευτικό εξώφυλλο και η εγγύηση της γραφής της συγγραφέως, αποτέλεσαν το έναυσμα για να χαθώ στις σελίδες του βιβλίου της, με τίτλο "Όταν ξέρεις ν' αγαπάς". Μια ιστορία αγάπης άρχισε να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μου που με έκανε να χάσω τον ύπνο μου ανυπομονώντας να μάθω την εξέλιξή της. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου να σταματήσει, μα στάθηκε αδύνατον. Γιατί το τρίτο κατα σειρά μυθιστόρημα της Γιώτας Παπαδημακοπούλου, είναι ένα μυθιστόρημα που σκλαβώνει την καρδιά του αναγνώστη, καθώς καταφέρνει να προσεγγίσει ένα θέμα ταμπού την ελληνικής κοινωνίας με τη ρομαντική της πένα, προκαλώντας αβίαστα μια θύελλα συναισθημάτων στον αναγνώστη.     


Η Ιόλη, φοιτήτρια Νομικής και μοναχοπαίδι μιας εύπορης οικογένειας, απολαμβάνει την καθημερινότητά της και τους φίλους της. Ο στόχος της είναι να ολοκληρώσει γρήγορα τις σπουδές της και να ακολουθήσει τα χνάρια του καταξιωμένου πατέρα της στη δικηγορία. Ένας νεαρός, που εμφανίζεται ξαφνικά στη σχολή της, θα της προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και χωρίς να το καταλάβει θα βρεθεί μπλεγμένη στα δίχτυα του έρωτα. Μα όσο κι αν οι πράξεις του Στέφανου βροντοφωνάζουν το ενδιαφέρον του για εκείνη, οι κινήσεις του δείχνουν να προσπαθεί να μείνει μακριά της. Η Ιόλη δεν θα σταματήσει να διεκδικεί μια θέση στην καρδιά του ... ακόμα και όταν μάθει το μεγάλο του μυστικό. Ένα μυστικό που θα ταρακουνήσει συθέμελα τις σχέσεις της με τους γονείς της και όσους αγαπά, αλλά δεν θα καταφέρει να αφαιρέσει ούτε ψήγμα της βαθιάς αγάπης της για τον Στέφανο. Προχωρά με θάρρος και πείσμα μπροστά, ξεπερνά κάθε εμπόδιο και αποδεικνύει περίτρανα πως ξέρει ν' αγαπά απόλυτα και αληθινά.

Ένα μεγάλο μπράβο. Αυτό αισθάνομαι από καρδιάς πως θέλω να πω στην κα Παπαδημακοπούλου γι' αυτό το καθηλωτικό μυθιστόρημα. Ένα μπράβο γιατί αγκάλιασε με στοργή τους δύο ήρωές της, τους αγάπησε με πάθος και αποτύπωσε στο χαρτί ένα μάθημα ζωής για όλους. Για τους αναγνώστες κάθε ηλικίας. Νέους, έφηβους, ενήλικες. Ο λόγος της προσεγμένος, καθάριος, χειμαρρώδης, δίνει πνοή σε μια ιστορία που συγκινεί, νουθετεί, διδάσκει, συγκλονίζει με το μεγαλείο ψυχής των χαρακτήρων της. Δεν φοβήθηκε να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο και ν' αγγίξει λέξεις που σοκάρουν ακόμα και στις μέρες μας και απομακρύνουν τους ανθρώπους εν ριπή οφθαλμού. Λέξεις που φοβίζουν, τρομοκρατούν, και οδηγούν τους συνανθρώπους μας σε κοινωνική απομόνωση. Ένα τεράστιο μπράβο γιατί δεν υπερέβαλλε, δεν προσπάθησε να βεβηλώσει την ιδιαιτερότητα του Στέφανου, δεν πάτησε πάνω στο πρόβλημά του για να προκαλέσει τον οίκτο. Αντίθετα παρουσίασε με στιβαρότητα και σοβαρότητα πολλές άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας που βιώνουν όσοι παλεύουν με το πρόβλημα του πρωταγωνιστή, τα άγχη και τις ανασφάλειες που τους ταλανίζουν, και μας τους σύστησε από την αρχή. 

Ο πυρήνας του βιβλίου είναι η ασύνορη αγάπη δύο νέων ανθρώπων. Εστιάζει στις προσπάθειες της Ιόλης να ξεπεράσει όλες τις φοβίες του συντρόφου της, τις ακραίες αντιδράσεις του κοινωνικού της περίγυρου και τα όνειρά της, για να ζήσει δίπλα στον άνθρωπο που αγαπά. Οι ήρωες που πρωταγωνιστούν σ' αυτή την ιδιαίτερη ιστορία αγάπης είναι χαρτογραφημένοι με μαεστρία και είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με τη σύγχρονη εποχή. Γίνεσαι ένα μαζί τους από την πρώτη στιγμή και αγωνιάς, πονάς, χαίρεσαι, προβληματίζεσαι, θυμώνεις. Η πλοκή μεστή και συγκροτημένη, αναδεικνύει την πίστη στους στόχους μας και τη σπουδαιότητα της διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Το μήνυμα είναι ηχηρό και σαφές : πρέπει ν' ακολουθούμε τα πιστεύω και τα θέλω μας, να πασχίζουμε για τα όνειρά μας μέχρι το τέλος, ν' ακολουθούμε τη φωνή της καρδιάς όταν εκείνη βρει το άλλο της μισό, γιατί μόνο έτσι θα νιώσουμε απόλυτα ολοκληρωμένοι. Τα κοινωνικά στερεότυπα εγκλωβίζουν τη σκέψη και τα συναισθήματα και αποτελούν τις περισσότερες φορές τροχοπέδη στις ζωές των ανθρώπων. Και τα λάθη της μιας βραδιάς μπορούν να στιγματίσουν για πάντα το μέλλον με τρόπο σκληρό και αμείλικτο.

Ένα μυθιστόρημα που αναβλύζει δυνατά συναισθήματα και μας κάνει να πιστεύουμε ότι κανένα όνειρο δεν είναι απατηλό όταν βασίζεται στην αγάπη....

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου