29 Μαρτίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Το περιστέρι πρέπει να κάνει μπάνιο" Mo Willems, εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ένας από τους βασικούς κανόνες υγιεινής των μικρών παιδιών, που οφείλουν να μάθουν από νωρίς, είναι το πλύσιμο των μαλλιών και του σώματός τους. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές, που οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με μια έντονη άρνηση από μέρους του παιδιού τους, και απογοητεύονται, καθώς δεν ξέρουν πώς να τα προσεγγίσουν. Τα παραμύθι είναι ένα δυνατό όπλο στη φαρέτρα των ενηλίκων, και σίγουρα το παιδικό βιβλίο "Το περιστέρι πρέπει να κάνει μπάνιο", θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. 

ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Το αστείο περιστέρι που στολίζει το εξώφυλλο του βιβλίου, είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Αρνείται πεισματικά να κάνει μπάνιο, καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος. Ακόμα και όταν οι μύγες τον κατακλύζουν, πιστεύει ακράδαντα ότι είναι ένα τυχαίο γεγονός. Θα ξεπεράσει τη φοβία του; Θα πλησιάσει τη μπανιέρα που είναι γεμάτη νερό;

Η εικονογράφηση είναι το μεγάλο ατού αυτής της σύντομης και διδακτικής ιστορίας, και για το λόγο αυτό έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Οι μορφασμοί, οι κινήσεις, οι εκφράσεις του προσώπου του περιστεριού, προκαλούν το γέλιο σε όποιον το βλέπει. Καθώς οι μικροί αναγνώστες δεν γνωρίζουν ακόμα ανάγνωση, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούν να καταλάβουν από τις εικόνες την πλοκή της υπόθεσης, και ο χαρακτήρας αυτός είναι σίγουρα χαρισματικός. Επίσης η γλυκύτατη φυσιογνωμία του ήρωά μας, είναι τόσο αξιαγάπητη που τα παιδιά τον λατρεύουν και συνδέονται αμέσως μαζί του. Οι αντιδράσεις του, τους θυμίζουν τη δική τους στάση και η έκβαση της εξιστόρησης θα τα οδηγήσει χωρίς να το πολυκαταλάβουν στη μπανιέρα για να απολαύσουν το μπάνιο τους, όπως και το περιστέρι!

Το κείμενο είναι κατανοητό σε κάθε ηλικία, χωρίς δύσκολες λέξεις και με μικρές, αστείες φράσεις που πλαισιώνουν μοναδικά το περιστεράκι στο ταξίδι του προς τη μπανιέρα. Οι προσπάθειες του να πείσει τον εαυτό του και τους γύρω του ότι δεν χρειάζεται να κάνει μπάνιο, ενώ έχει γεμίσει βρώμιά όλο του το σώμα, είναι ευφάνταστες και πανέξυπνες, και προκαλούν αβίαστο γέλιο. Οι σελίδες που απεικονίζουν τις δικαιολογίες που προβάλλει προκειμένου να αποφύγει τη μπανιέρα, και εκείνες όπου βρίσκεται πια εντός της, είναι μοναδικές και απολαυστικές! Πραγματικά όσες φορές κι αν το διαβάσεις είναι εξίσου διασκεδαστικό!

Ένα βιβλίο που θα χαρίσει χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους, και θα βοηθήσει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν την αξία του μπανιου με ευχάριστο τρόπο!

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου