18 Απριλίου 2016

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ισμήνη Μπάρακλη!

Όταν συνάντησα πρώτη φορά την κα Μπάρακλη μαγεύτηκα από την αύρα της και την ηρεμία που αποπνέει. Άμεση, ειλικρινής και με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο, με κατέκτησε αμέσως. Στην παρουσίαση του νέου της πονήματος με τίτλο "Το μυστικό της πεταλούδας" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, διαπίστωσα ότι συμμερίζομαι την ίδια άποψη με δεκάδες αναγνώστες της αλλα και καταξιωμένους συγγραφείς, που κυριολεκτικά γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων στα Public. Πριν λίγες μέρες ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου της  και έμεινα εκστατική απέναντι στη λυρικότητα της γραφής της, τον ψυχισμό των χαρακτήρων και την εξέλιξη της πλοκής. Για αυτό το λόγο επιδίωξα μια συνέντευξη μαζί της και εκείνη με εγκαρδιότητα και ειλικρίνεια απάντησε σε όλες μου τις ερωτήσεις! Την ευχαριστώ από καρδιάς και της εύχομαι καλοτάξιδο το νέο της μυθιστόρημα!


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η ΙΣΜΗΝΗ Χ. ΜΠΑΡΑΚΛΗ κατάγεται από το Ναύπλιο. Φοίτησε στο St. George Commercial College και εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλη οικονομική εφημερίδα ως υπεύθυνη Εκδηλώσεων και Συνεδρίων. Είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Γράφει για παιδιά και μεγάλους. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ είναι το έκτο κατά σειρά βιβλίο της, και το πρώτο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγγραφέα
 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Πώς αισθανθήκατε την πρώτη φορά που κρατήσατε στα χέρια σας τυπωμένο το πρώτο σας βιβλίο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Όταν ξεκίνησα να στέλνω το πρώτο μου βιβλίο, ήμασταν ήδη στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για τις εκδόσεις, καθώς οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι είχαν μειώσει την  παραγωγή τους.  Παρ όλα αυτά, είχα πολύ μεγάλη πίστη σε  αυτό που έκανα και πάθος, και σύντομα όλα πήραν το δρόμο τους.  Νομίζω, λοιπόν, πως το πρώτο μου βιβλίο, ειδικά την περίοδο που γεννήθηκε, μου έδωσε κουράγιο να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα,  να δοκιμάσω τον εαυτό μου ακόμα περισσότερο και  να τον εξελίξω. 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Τι θεωρείτε ότι είναι πιο σημαντικό σε ένα βιβλίο : οι χαρακτήρες ή η πλοκή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Η μαγεία της λογοτεχνίας νομίζω πως είναι η σύνθεση διαφορετικών στοιχείων που πλέκονται αρμονικά και γίνονται ένα. Οι χαρακτήρες, η πλοκή, τα ιστορικά γεγονότα, η λαογραφία, ο  μύθος και φυσικά ο αφηγηματικός λόγος που είναι η κλωστή και δένει όλα τα στοιχεία μαζί με μαεστρία.  

ΕΡΩΤΗΣΗ : Υπήρξε κάποιο γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για το νέο σας βιβλίο;ΑΠΑΝΤΗΣΗ : «Το Μυστικό της Πεταλούδας» ξύπνησε μέσα μου στις βουνοκορφές του Πάρνωνα, στα ορεινά της Σπάρτης, με μια αφήγηση ενενηντάχρονης γιαγιάς, παλιάς ταβερνιάρισσας, πάνω από ένα πιάτο ομελέτας… «Τότε, στον Εμφύλιο…» και πέρασε καιρός πολύς μέχρι να φέρω την ιστορία αυτή στα μέτρα μου, μέχρι να την πειθαρχήσω και να την κάνω δική μου, γιατί ήταν ιδιαιτέρως σκληρή κι ασύδοτη. Η πορεία βέβαια αυτού του ανθρώπου είναι η προσωπική μου εκδοχή, μέσα από τη δική μου θεώρηση της ζωής που ακουμπάει στους εξελικτικούς νόμους, της προόδου και της αυτοβελτίωσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Αν σας ζητούσα να χρησιμοποιήσετε τρεις λέξεις  για να χαρακτηρίσετε το βιβλίο σας, ποιες θα ήταν αυτές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Επιτρέψτε μου να  χρησιμοποιήσω τρεις φράσεις αναγνωστών, καθώς το θεωρώ περισσότερο δίκαιο:
«Ανάταση ψυχής»,  «Ταξίδι αυτογνωσίας», «Διεισδύει στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής»   


ΕΡΩΤΗΣΗ : Υπήρξε κάποια σκηνή που δεν αντέχατε να γράψετε και φορτιστήκατε συναισθηματικά κατά τη συγγραφή της;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Πολλές.  Η ιστορία ξεκινάει με ένα έγκλημα στα πλαίσια ενός πάθους που ταλανίζει τον ήρωά μου και τελειώνει με τη μεταστροφή του,  τη μεταμόρφωσή του από αγρίμι σε μια οσιακή μορφή, καθώς τα τελευταία χρόνια της ζωής του έχει φθάσει σε τέτοιο πνευματικό ύψος που ταιριάζει σε έναν αληθινό φιλόσοφο. Μπορώ να σας πω, πως εκείνα τα τελευταία χρόνια του ήρωά μου ήταν συγκλονιστικά για εμένα, καθώς τα βίωσα με εσωτερική ένταση,  περισσότερο από τα αρχικά, ταραγμένα και βίαια χρόνια της νεότητάς του.  


ΕΡΩΤΗΣΗ : Πόσο δύσκολο ήταν να περιγράψετε με τόση λεπτομέρεια τη ζωή του χαρακτήρα σας στο Άγιο Όρος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το Άγιο Όρος είναι ένα μέρος  που θα ήθελα πολύ να επισκεφτώ για πολλούς λόγους, και θα μείνει ένα ανεκπλήρωτο όνειρο ζωής, όμως ομολογώ πως κάπως ξεδίψασα γράφοντας την ιστορία αυτή, καθώς ένιωσα πως βρέθηκα κι εγώ εκεί ακολουθώντας τον ήρωά μου, πως περπάτησα μαζί του στις βουνοκορφές του Άθω, άκουσα τον ξερό ήχο του τάλαντου, είδα τους γλάρους στον κόλπο της Δάφνης του λιμανιού του Όρους, μύρισα τον καμένο κέδρο από τις καμινάδες των καστρομονών, προσευχήθηκα σε κάποιο ξέφωτο μαζί με τους Ρώσους γεροντάδες που θα τον συντροφεύσουν και θα του δείξουν μονοπάτια που ποτέ μέχρι τώρα δεν γνώριζε...

ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποια συναισθήματα θέλετε να βιώσει ο αναγνώστης σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Λογοτεχνία, κατά τη γνώμη μου, είναι να τρυπώνεις λάθρα στον ύπνο του άλλου και να γίνεσαι όνειρο. Κι αν είναι έτσι, αν το βιβλίο εισβάλει στο συνειδητό ή το ασυνείδητο του αναγνώστη, οφείλεις σε εκείνον σεβασμό, προσδοκάς να επιφέρεις ουσιαστικό προβληματισμό, εξύψωση καρδιάς και νου. Επιθυμείς το όνειρο αυτό να είναι καρποφόρο, να τον ξυπνήσει γαληνεμένο, να διεγείρει φωτεινά συναισθήματα, αφήνοντας τη σφραγίδα του στον χρόνο και, ίσως ακόμα, μέσα στο όνειρο αυτό, κατορθώσει να ανακαλύψει δικά του μονοπάτια στο προσωπικό του ταξίδι… Και αυτή θαρρώ πως πρέπει να είναι η σκοπιμότητα της λογοτεχνίας· η ημέρευση και η ανάταση της ψυχής.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Υπάρχει Έλληνας ή ξένος συγγραφέας που έχετε διαβάσει όλα του τα βιβλία και τον ακολουθείτε πιστά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Υπάρχουν συγγραφείς που εκτιμώ το έργο τους, αποφεύγω όμως τη στενή αυτή σχέση, καθώς συχνά ανακαλύπτω βιβλία που μου ασκούν μεγάλη γοητεία και το βρίσκω περισσότερο δίκαιο να δίνω στον εαυτό μου ευκαιρίες, να δοκιμάζω γεύσεις λογοτεχνίας με τα δικά μου αισθητικά κριτήρια, καθώς μου έχει συμβεί και το αντίστροφο, να απογοητευθώ δηλαδή από κάποιον που εκτιμώ. Να δοκιμάζουμε εμπειρίες, εκεί καταλήγω …
ΕΡΩΤΗΣΗ : Εκτός από τη συγγραφή τι άλλο αγαπάτε με πάθος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Αγαπώ τη φύση, ονειρεύομαι να εγκαταλείψω κάποτε την Αθήνα και να ζήσω κοντά στην ύπαιθρο, με τους φυσικούς σπόρους μου, το μποστάνι μου και τα βιβλία μου. Δύσκολο πολύ, ελπίζω όχι ανέφικτο.   

ΕΡΩΤΗΣΗ : Αν σας δινόταν η ευκαιρία να γυρίσετε το χρόνο πίσω σε ποια εποχή θα θέλατε να ζήσετε και σε ποια πόλη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Νομίζω πως θα ξαναγύριζα μόνο στα παιδικά μου χρόνια που ήταν ιδιαιτέρως ανέμελα κι ανέφελα και που κύλησαν επίσης ιδιαιτέρως γοργά,  σε εκείνο το σπίτι της Πεύκης που μεγάλωσα περιτριγυρισμένο από αλάνες, χωματόδρομους και δασάκια, καθώς  οι μοναδικές πονεμένες στιγμές ήταν οι τσουκνίδες και τα αγκάθια που μαζεύαμε από το παιχνίδι. 

ΕΡΩΤΗΣΗ : Κάνετε σχέδια για το μέλλον;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Το μόνο που εύχομαι για το μέλλον είναι να υπάρχει υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό, και ό,τι φέρει η ζωή, καλοδεχούμενο…  ΤΟ ΝΕΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

"Το μυστικό της πεταλούσας" (2016, εκδόσεις Ψυχογιός)

http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003423/to-mystiko-ths-petaloydas
Κλικ για να διαβάσετε την υπόθεση


«Τιποτένιος ο άνθρωπος,
οσμή από χώμα, καρτερεί τα φτερά να πετάξει, 
να ξυπνήσει μια μέρα πεταλούδα. 
Μυστικός ο αγώνας, κρυφός, μόνο για κείνον».

Τέσσερις γυναίκες στο χθες και το σήμερα ξεδιπλώνουν έναν τρισυπόστατο άντρα, ορίζοντας μοιραία και αμετάκλητα τη ζωή του, αυτή του Φραγκούλη του Ληστή, του Αυγουστή Παπαδάκη, του Γέροντα Ιωάννη∙ ενός επικίνδυνου ανθρώπου, ενός μοναδικά υπέροχου άντρα, ενός ταπεινού ασκητή… Ένας αόρατος διαβήτης χαράζει μοίρα προς μοίρα τον κύκλο της ζωής του, κεντώντας σταυροβελονιά παρόν με παρελθόν...

Ο ταραγμένος βίος ενός αμαρτωλού που τα βήματά του θα τον οδηγήσουν μέχρι τα πιο βαθιά μονοπάτια της αγάπης. Η παρανομία, τα πάθη, το έγκλημα θα συγκρουστούν με το βαθύτερο στοιχείο της ύπαρξης, τη συνείδηση. Κι ένας ισόβιος αγώνας ξεκινά, με τρόπαιο την κάθαρση και τίμημα τον αβάσταχτο έρωτα ανάμεσα σ’ έναν άντρα με σκοτεινό παρελθόν και μια γυναίκα με λαμπρό μέλλον… Πώς μπορεί ένας αδιέξοδος έρωτας να γεμίσει φως τις ζωές των ανθρώπων;

Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου

Διαβάστε την κριτική μας για αυτό το συγκλονιστικό μυθιστόρημα

Πάρτε μέρος στην κλήρωση με δώρο ένα αντίτυπο του βιβλίου προσφορά των εκδόσεων Ψυχογιός και της συγγραφέως Ισμήνης ΜπάρακληΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου