Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Δήμητρα Ιωάννου!

Αγαπώ τη γραφή της κας Ιωάννου για τη λυρικότητα, τη μεστότητα αλλά και τη μουσικότητά της. Ο τρόπος που ξεδιπλώνει τις ιστορίες της είναι ιδιαίτερος και καταφέρνει κάθε φορά να σαγηνεύσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Είναι μια γυναίκα με έμφυτη ευγένεια και ένα χαμόγελο που σε αφοπλίζει από την πρώτη στιγμή. Ανυπομονώντας να διαβάσω το νέο της πόνημα με τίτλο "Βαλεντίνα, η γητεύτρα των Αθηνών", μου έκανε τη χαρά να μου παραχωρήσει μια μοναδική συνέντευξη και να μάθω περισσότερα για την ίδια και την αγάπη της για τη συγγραφή.





ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ – ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ,ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ και ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ, Η ΓΗΤΕΥΤΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.






ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


ΕΡΩΤΗΣΗ : Πότε ήταν η πρώτη φορά που νιώσατε την ανάγκη να γράψετε μια ολοκληρωμένη ιστορία και τι θέμα είχε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Ανέκαθεν έγραφα μικρές σε έκταση ιστορίες και παραμύθια που δε χρειάζονταν κάποια ενδελεχή έρευνα για να ολοκληρωθούν με επιτυχία και κατόπιν τα μοίραζα σε φίλους και φίλες με μικρά παιδιά. Πριν μερικά χρόνια, όταν κάποιο ατύχημα με ακινητοποίησε στο κρεβάτι, φυσικά στράφηκα και πάλι στο γράψιμο. Ήταν τότε που έγραψα ένα μεγαλύτερο σε έκταση παραμύθι, που έφτανε τις εκατό περίπου σελίδες στον υπολογιστή μου. Αν και δε μου πέρασε ποτέ από το μυαλό η ιδέα να το εκδώσω, εντούτοις αυτή η προσπάθεια μου απέδειξε ότι ήμουν σε θέση να γράψω ένα πιο μεγάλο σε έκταση πόνημα άπό ότι συνήθιζα ως τότε. Αυτή η γνώση αποδείχτηκε πολύ σημαντική και πάνω της στηρίχτηκε η απόφαση για τη συγγραφή της ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ.

 
ΕΡΩΤΗΣΗ : Έχετε κάποια ιδιαίτερη συγγραφική συνήθεια που θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Όταν ξεκινάω ένα νέο βιβλίο πειθαρχώ και γράφω απαρέγκλιτα κάθε μέρα! Μου έχει συμβεί επανειλημμένα να θυσιάσω εξόδους, παρέες, διασκέδαση αλλά και υποχρεώσεις για να είμαι συνεπής απέναντι στον εαυτό μου, στους ήρωές μου και στον καινούργιο κόσμο που δημιουργείται.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Όταν γράψατε την «Κασσάνδρα – το μυστικό της μάγισσας» φοβηθήκατε την αντίδραση του αναγνωστικού κοινού – καθώς συνδυάσατε μια ερωτική ιστορία, με την αστυνομική χροιά και το μεταφυσικό στοιχείο; 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Όταν έγραφα την ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ προσωπικά δεν είχα καμία σχέση με το χώρο της συγγραφής. Δε φανταζόμουν ότι θα την έβλεπα να εκδίδεται, ούτε ότι μια μέρα θα την κράταγαν οι αναγνώστες στα χέρια τους και θα ταξίδευαν μαζί της. Έτσι είχα επιλέξει υλικά για να φτιάξω ένα βιβλίο, το οποίο θα άρεσε σε μένα να διαβάσω. Ανέμειξα λαογραφικά, ιστορικά, αστυνομικά, μεταφυσικά στοιχεία μαζί και με συναίσθημα και προφανώς το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Είμαι πραγματικά ευγνώμων από τα βάθη της καρδιάς μου που ένας εξαιρετικός εκδοτικός οίκος, οι εκδόσεις Ψυχογιός, με περιέβαλαν με εμπιστοσύνη και με στήριξαν από την πρώτη στιγμή, αλλά και για τους φίλους αναγνώστες που αγκάλιασαν την ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ και αγάπησαν κι αυτό αλλά και τα μετέπειτα βήματά μου. 
ΕΡΩΤΗΣΗ :  Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε το νέο σας βιβλίο, με τον τίτλο «Βαλεντίνα, η γητεύτρα των Αθηνών» ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Οι δυσκολίες που βιώνει η Ελλάδα αλλά και όλοι οι έλληνες τον τελευταίο καιρό μου έδωσαν το έναυσμα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης ηρωίδας. Πρόκειται για ένα κορίτσι που δε βιώνει αγάπη, στήριξη και ασφάλεια, αντίθετα γεννιέται μέσα στο μίσος και στην κακία και ζει την απόρριψη, τη φτώχεια και την κακομεταχείριση από τα πρώτα χρόνια της ζωής της. Όμως η ψυχική της δύναμη την ωθεί να διεκδικήσει περισσότερα από όσα δείχνει να της εχει τάξει η άχαρη μοίρα της. Παλεύει, μοχθεί, επιμένει, προσπαθεί και στο τέλος τα καταφέρνει! Καθιερώνεται στη συνείδηση των ανθρώπων ως η μεγαλύτερη ελληνίδα καλλιτέχνιδα της Μπελ Επόκ.


ΕΡΩΤΗΣΗ : Κατά τη συγγραφή του νέου σας πονήματος, υπήρξε κάποια στιγμή που φορτιστήκατε συναισθηματικά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Μου συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις. Επειδή στο συγκεκριμένο βιβλίο πραγματεύομαι μόνο μία ιστορία που λαμβάνει χώρο σε μία εποχή είχα τη δυνατότητα να διεισδύσω πιο βαθιά στην ψυχοσύνθεση και στην ψυχολογία των ηρώων μου. Ως ψυχοθεραπεύτρια τους άκουσα υπομονετικά και τους συντρόφευσα σε δύσκολες ανηφοριές. Πόνεσα μαζί τους, καρδιοχτύπησα, απογοητεύτηκα, πείσμωσα. Αγάπησα τις χαρακιές και τα σημάδια τους και στενοχωρήθηκα πολύ με τις αποφάσεις, την πορεία, τα παθήματα και την κατάληξη κάποιων από αυτούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Κατά την έρευνά σας για την Μπελ Επόκ τι σας γοήτευσε και τι σας σόκαρε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Επειδή ζούμε σε δύσκολους καιρούς, καλοδέχτηκα σαν όαση δροσιάς την ξεγνοιασιά και την ανεμελιά της Μπελ Επόκ. Για μια συγκεκριμένη κοινωνική μερίδα η ζωή ήταν υπέροχη και οι άνθρωποι ήταν σε θέση να ασχοληθούν απερίσπαστοι με τις κοινωνικές συναναστροφές, και τα πολιτιστικά δρώμενα. Το εκλεπτυσμένο αθηναϊκό κοινό αγαπούσε πολύ τη μουσική και το θέατρο, ενώ ανθούσε η φιλανθρωπία και είχαν δημιουργηθεί πολυάριθμα ιδρύματα και οργανώσεις για την υποστήριξη των αναξιοπαθούντων. Υπήρχε όμως και η σκοτεινή πλευρά της Ωραίας Εποχής και η Αθήνα καλείτο να αντιμετωπίσει τις πληγές της ζητιανιάς, της πορνείας, της φτώχειας και της έλλειψης καθαριότητας. Πράγματι η ζωή ήταν πολύ δύσκολη σε κάποιες υποβαθμισμένες περιοχές, όπως στο Γκαζοχώρι, συνοικία που αναφέρεται και στο βιβλίο.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Όταν γράφετε ένα βιβλίο έχει από την αρχή στο μυαλό σας το φινάλε, ή διαμορφώνεται στην πορεία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Πριν γράψω ένα βιβλίο η ιστορία του με στοιχειώνει. Με συντροφεύει καθημερινά, ασταμάτητα καθώς υφαίνεται σε εκείνο το κομμάτι του μυαλού μου που λειτουργεί παράλληλα με την υπόλοιπη καθημερινότητά μου, αλλά δε σταματά ποτέ να χτίζει νέους κόσμους. Ξεκινώ το γράψιμο μόνο όταν η ιστορία έχει αποκρυσταλλωθεί μέσα μου. Μετά από πολλή επεξεργασία η αρχή, η πορεία και το τέλος είναι συγκεκριμένα και καθορισμένα. Αυτό που αλλάζει συχνά είναι οι χαρακτήρες των ηρώων. Αλλιώς τους σκέφτομαι κι αλλιώς διαμορφώνονται, καθώς τελικά μοιάζουν να ζωντανεύουν από μόνοι τους. Νιώθω πραγματικά δέος τότε, είναι μαγικό το ζωντάνεμα των ηρώων που αυτενεργούν και παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ : Τα βιβλία αποπνέουν μια μουσικότητα που τυλίγει τον αναγνώστη. Ποια η σχέση σας με τη μουσική και ποιο μουσικό κομμάτι θα θέλατε να ντύσει μουσικά το κάθε σας μυθιστόρημα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Λατρεύω τη μουσική, ακούω τη μουσική, τραγουδάω τη μουσική. Νομίζω ότι η καθημερινότητα μου χωρίς μουσική θα ήταν πολύ πιο άγευστη. Όσο για τα τραγούδια με τα οποία θα έντυνα τα μυθιστορήματα μου, ειλικρινά δεν το έχω σκεφτεί. Έτσι λοιπόν ακούω προτάσεις... :D


ΕΡΩΤΗΣΗ : Ποια ηρωίδα ξεχωρίζετε ιδιαίτερα; Υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα στην Βαλεντίνα, την Αννέτα και την Κασσάνδρα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Είναι τρεις νεαρές γυναίκες που ζουν σε διαφορετικούς τόπους και εποχές και έχουν να αντιμετωπίσουν εντελώς διαφορετικές καταστάσεις, για αυτό δομήθηκαν ως εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες. Δεν ξεχωρίζω καμιά, καθώς τις αγαπώ βαθιά και τις τρεις.  Όμως μπορώ να σου πω τι θαυμάζω στην καθεμιά τους. Στην Κασσάνδρα με συγκινεί το δώρο της θεραπείας, η ανάγκη της να το προσφέρει στους ανθρώπους, καθώς και ο σεβασμός της απέναντι στα ζώα και τη φύση. Στην Αννέτα ξεχωρίζω τη γλυκύτητα, τον αυθορμητισμό και την ικανότητά της να αγαπά βαθιά και να θυσιάζεται για την αγάπη της. Τέλος υποκλίνομαι στην ακεραιότητα, το ψυχικό σθένος, την καλοσύνη αλλά και το δυναμισμό της Βαλεντίνας.
ΕΡΩΤΗΣΗ : Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας έχει επηρεάσει βαθύτατα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Στην πρώτη γυμνασίου πρωτοδιδάχτηκα κομμάτια της Οδύσσειας στο σχολείο. Μεμιάς ένας ολόκληρος νέος κόσμος ανοίχτηκε μπροστά μου. Παθιάστηκα με τη μαγεία και τα χρώματα αυτού του ταξιδιού, ένιωσα δέος με το κουράγιο, τη φαντασία και τη σοφία της ελληνικής ψυχής και ανακάλυψα την αγάπη μου για την γλώσσα. Ήταν τότε που αναλύαμε τις ομηρικές παρομοιώσεις, όταν αποφάσισα ότι ήθελα να γνωρίσω βαθύτερα την αρχαία ελληνική γραμματεία. Εκεί χρωστώ και την απόφασή μου να φοιτήσω στη Φιλοσοφική Σχολή, γεγονός που καθόρισε όλη τη μετέπειτα πορεία μου.  
ΕΡΩΤΗΣΗ : Αν μπορούσατε να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο, σε ποια εποχή θα θέλατε να βρεθείτε και με ποια προσωπικότητα θα θέλατε να συνομιλήσετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Νιώθω πως είμαι από τους τυχερούς, αφού μπορώ ήδη και ταξιδεύω με τα μάτια της φαντασίας μου, καθώς και με την μελέτη και την έρευνα που κάνω για τις διάφορες εποχές στις οποίες τοποθετώ τα βιβλία μου. Όσο για τις προσωπικότητες... πάμπολλες. Οπωσδήποτε θα ξεκινούσα από τους έλληνες ποιητές και πεζογράφους όλων των εποχών.

 



ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ 


1. "Βαλεντίνα, η γητεύτρα των Αθηνών"




Ποια είναι η μυστηριώδης Αγγελική και γιατί το όνομά της ταράζει τη ζωή της διάσημης Βαλεντίνας, της μεγαλύτερης Ελληνίδας ηθοποιού στην Ωραία Εποχή των Αθηνών;



Η συγκινητική ιστορία μιας μικρής υπηρέτριας που πάλεψε με νύχια και με δόντια για να επιβιώσει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Κακοποιημένη, διωγμένη από την οικογένειά της και κατηγορούμενη για ένα έγκλημα που δεν έκανε, το σκάει μεταμφιεσμένη στην πρωτεύουσα. Διανύοντας με πείσμα την απόσταση από τα κακοτράχαλα μονοπάτια της ελληνικής υπαίθρου ως τα κομψά αθηναϊκά σαλόνια της υψηλής κοινωνίας και από τα κακόφημα καφέ σαντάν του Ιλισού ως τα μεγαλύτερα θέατρα της Μπελ Επόκ, καταφέρνει να ξεδιπλώσει το πηγαίο ταλέντο της και να βγει νικήτρια.



Γοητευτικές φιγούρες στο πολυκύμαντο ταξίδι της, η πονόψυχη Αιμιλία, ο λουστράκος Λουκίλης, η καλοαναθρεμμένη Βιργινία, ο κούτσαβος Τσατσαρώνης, η έμπιστη Μπέτυ, ο ιδιόρρυθμος ποιητής Ιάκωβος και πάνω από όλους ο άρχοντας Σέργιος Σγουρός που θα της διδάξει την αγάπη. Μια αγάπη τόσο δυνατή, που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα!


Η Βαλεντίνα επιστρέφει έπειτα από χρόνια στη γη των προγόνων της. Μια μεγάλη ανατροπή συγκλονίζει το είναι της, ενώ ζοφερές σκιές παραμονεύουν ύπουλα μέσα στο σκοτάδι, ζητώντας εκδίκηση…



Ένα μαγευτικό οδοιπορικό στην Μπελ Επόκ, την πιο γοητευτική εποχή των Αθηνών, γεμάτο ονειρικές εικόνες και καταιγιστικά συναισθήματα.







2. Το τραγούδι της Αννέτας


Αθήνα, σήμερα



Η Άννα παντρεύεται τον επιχειρηματία Ανάργυρο Σοφιανό, βασικό μέτοχο ενός υπερσύγχρονου ιδιωτικού νοσοκομείου, ενώ παράλληλα αντιστέκεται στην έντονη έλξη που της ασκεί ο γοητευτικός Μενέλαος. Εγκλωβισμένη σε έναν κακό γάμο, ξαφνικά αρρωσταίνει βαριά, πράγμα που προβληματίζει τον περίγυρό της. Η Άννα, ο Μενέλαος κι οι φίλοι τους έρχονται αντιμέτωποι με έναν ιατρικό κολοσσό που περιφρουρεί καλά τα μυστικά του. Κι αν οι υποψίες τους είναι αληθινές, τότε ίσως όλοι κινδυνεύουν άμεσα, μπλεγμένοι σε ένα κύκλωμα που ξεπερνά και την πιο στρεβλή φαντασία.



Επτάνησα, 17ος αιώνας



Ο Μέλιος Ρενέσης ερωτεύεται παράφορα την κοντεσίνα Αννέτα Οριφερίνα, όμως ο κόντες Νικηφόρος Τεμπέστας, εκβιάζοντας τον πατέρα της, καταφέρνει να τους χωρίσει. Κι ενώ οι δυο νέοι σχεδιάζουν κρυφά μια νέα ζωή μακριά, το νησί πλήττεται από μια σειρά άγριων δολοφονιών, που σπέρνουν τον τρόμο στους κατοίκους του. Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο μυστηριώδης φονιάς και τι τον συνδέει μαζί τους; Θα καταφέρουν οι δυο νέοι να τον ξεσκεπάσουν ή θα τους σταματήσει η ζοφερή παρουσία του; Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα από το παρελθόν που κάνουν επίμονα την εμφάνισή τους στα όνειρα της Άννας; Θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν και να της δώσουν τις απαντήσεις που αναζητά;



Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία και έρωτα, ζυμωμένο σελίδα σελίδα με τις μαγικές νότες μιας μελωδίας, που τραγουδά γλυκά τον πόνο της αλύτρωτης αγάπης.




3. Κασσάνδρα, το μυστικό της μάγισσας




Πρέβεζα 1767

Η Σαπφώ γνωρίζει την Κασσάνδρα, την Κόρη του Δάσους, που τη σώζει από βέβαιο θάνατο και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια βαθιά φιλία. Καθώς τα χρόνια περνούν, οι δυο γυναίκες εξελίσσονται σε μεγάλες θεραπεύτριες και δίνουν ανακούφιση σε κάθε ανθρώπινο πόνο και αρρώστια. Ταυτόχρονα είναι οι μόνες που τολμούν να αντισταθούν στη φριχτή πραγματικότητα που έχει υφάνει η σκοτεινή προσωπικότητα του Αλή Πασά Τεπελενλή στην Ήπειρο, αλλά και στην τρομοκρατία του συνεργάτη του, Κωσταντή Σπαθιά. Ώσπου ένα φοβερό φονικό διαλύει τις ευαίσθητες ισορροπίες και τα πάντα ανατρέπονται… 

Αθήνα 2008

Η Έλενα Βενιέρη καταλήγει στη φυλακή μετά από μια σειρά ανεξήγητων αποτρόπαιων δολοφονιών. Εκεί τη γνωρίζει και την ερωτεύεται παράφορα ο γνωστός δημοσιογράφος Άρης Κομνηνός, που θα κάνει τα πάντα για να αποδείξει την αθωότητά της. Είναι στ’ αλήθεια η Έλενα θύμα των περιστάσεων ή είναι όντως μια σατανική δολοφόνος, που έχει παρασύρει τον Άρη στα δίχτυα της;

Ο Άρης μπλέκεται σε ένα τρελό γαϊτανάκι μυστηρίου και υποψιών, προσπαθώντας να εξακριβώσει αν οι φόνοι έχουν τη ρίζα τους στο παρελθόν που εκδικείται ή στο παρόν που στιγματίζεται από τη ζοφερή δράση του υπόκοσμου.






ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."