Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κριτική του βιβλίου "Τρόποι να γυρίζεις σπίτι" Alejandro Zambra, εκδόσεις Ίκαρος

Μια καυστική ματιά στη δικτατορία του Πινοσέτ μέσα από τη αθωότητα της παιδικής ψυχής και την ευαίσθητη πένα ενός συγγραφέα, αποτυπωμένη με καθαρότητα σκέψης, λόγου και γραφής. Αυτό είναι το συγκλονιστικό βιβλίο "Τρόποι να γυρίζεις σπίτι" του εκ Αργεντινής Alejandro Zambra. Είναι μια ιστορία που κρύβει μέσα της μια άλλη ιστορία, καθώς ο αναγνώστης παρακολουθεί την προσπάθεια ενός συγγραφέα να γράψει ένα μυθιστόρημα με προσωπικά στοιχεία, αναμειγνύοντας αληθινές καταστάσεις και πρόσωπα με τη μυθοπλασία. Σαν μικρά διηγήματα προβάλλει μπροστά στον αναγνώστη η αγριότητα μιας ολόκληρης εποχής που συγκλόνισε τη Χιλή. Αντικρίζει κατάματα την σιωπηλή αποδοχή και ανοχή, τις τραγικές επιπτώσεις της αντίστασης και τα συναισθηματικά ρήγματα στις παιδικές καρδιές, που δεν κλείνουν ποτέ.

http://ikarosbooks.gr/644-tropoi-na-gyrizeis-spiti.html
Κλικ για να διαβάσετε την υπόθεση

Το κουβάρι ξετυλίγεται αργά με αφετηρία έναν σεισμό, και τον εννιάχρονο αφηγητή να περιγράφει τη γνωριμία του με την μεγαλύτερή του Κλαούντια, την αποστολή παρακολούθησης του γείτονά του Ραούλ που εκείνη του ανέθεσε και τις κινήσεις που έκανε για φέρει με επιτυχία εις πέρας το έργο του. Ξαφνικά το σκηνικό αλλάζει και ανακαλύπτεις ότι η ιστορία του μικρού αποτελεί απλά ένα κεφάλαιο μυθιστορήματος και μεταφέρεσαι αυτόματα στην καθημερινότητα του συγγραφέα. Γνωρίζεις τον δικό του μικρόκοσμο, τις ανασφάλειες του, τις ενοχές του για την εκκωφαντική σιωπή των γονιών του, την ανάγκη του να γυρίσει πίσω στα μέρη που μεγάλωσε και ν' ανασύρει μνήμες και θύμησες. Μια διαρκής μάχη ανάμεσα στον δημιουργό και το έργο του ... μια μάχη ανάμεσα στην αθωότητα και την σκληρή πραγματικότητα, μια μάχη ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, μια μάχη ανάμεσα στη μελαγχολία και την αισιοδοξία...

Ένα συγκλονιστικό πεζογράφημα που αναδεικνύει τη δύναμη της γραφής του συγγραφέα. Μικρές προτάσεις , βαθιά νοήματα, προσωπικοί στοχασμοί που σε συνεπαίρνουν στο διάβα τους. Άπειροι συμβολισμοί που ζητούν χρόνο και χώρο στη σκέψη του αναγνώστη. Ο συγγραφέας - πρωταγωνιστής ψάχνει απεγνωσμένα το κουκούλι της παιδικής του ηλικίας για να γιατρέψει τις πληγές του, να βρει τις απαντήσεις στις ανησυχίες του, κοιτώντας στα μάτια τα πολιτικά δρώμενα της χώρας του και καταγγέλλοντας τη δικτατορία που ισοπέδωσε χιλιάδες αθώες ψυχές στο διάβα της. Επιστρέφει πίσω στο πατρικό σπίτι για να βρει τη γαλήνη, την αθωότητα, τη θαλπωρή της γονικής αγκαλιάς. Γυρεύει τα πρόσωπα των ανθρώπων που αγαπά μα συνειδητοποιεί ότι δεν μπορούμε ποτέ πραγματικά να τα δούμε. 

Όχι, δεν πρόκειται για ένα μυθιστόρημα δράσης και έντασης. Είναι ένα ημερολόγιο συναισθημάτων και στοχασμών με φόντο τη Χιλή. Ένας καταπέλτης απέναντι στα τραγικά γεγονότα μα και μια ελεγεία στη συγγραφή βιβλίων. Μια απόπειρα κατανόησης της σχέσης παιδιών και γονέων, και της δύναμης που κρύβει αυτή μέσα της. Μια διαπίστωση ότι όσο νωρίς και αν φύγουμε απο την γονική εστία, όποιο μονοπάτι ζωής κι αν ακολουθήσουμε, πάντα θα προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο για να γυρίζουμε πίσω. 


"Χθες το βράδυ περπάτησα για ώρες. Ήταν σαν να 'θελα να χαθώ σ' άγνωστους δρόμους· να χαθώ ασυλλόγιστα, τελείως. Όμως είναι κάτι στιγμές που δεν μπορούμε, που δεν ξέρουμε να χαθούμε · κι ας παίρνουμε μονίμως λάθους δρόμους ̇ κι ας χάνουμε όλα τα σημεία αναφοράς ̇ κι ας έχει πάει αργά και ,καθώς προχωράμε, νιώθουμε το βάρος του ξημερώματος. Είναι φορές που, όσο κι αν το προσπαθήσουμε, συνειδητοποιούμε πως δεν ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να χαθούμε. Κι ίσως νοσταλγούμε την εποχή όπου μπορούσαμε να χαθούμε · την εποχή όπου όλοι οι δρόμοι ήταν άγνωστοι."

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που αναδεικνύει την ανάγκη για επιστροφή στις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας και στα μέρη που γεννήθηκαν αυτές, δια χειρός Alejandro Zambra και με την απαράμιλλη - για ακόμα μια φορά - μετάφραση του κου Αχιλλέα Κυριακίδη...

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."