3 Ιουλίου 2016

Κριτική του βιβλίου "ΓΚΑΜΠΟ, Γκαμπριελ Γκαρσία Μάρκες, αναμνήσεις μιας μαγικής ζωής" Óscar Pantoja , Miguel Bustos , Felipe Camargo Rojas, Tatiana Córdoba, εκδόσεις Ίκαρος

Αδιαμφισβήτητα ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες  είναι ένα από τους σπουδαιότερους και πιο δημοφιλείς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Άφησε τη σφραγίδα του στη λογοτεχνία του μαγικού ρεαλισμού - την οποία ουσιαστικά καθιέρωσε ο ίδιος με τα βιβλία του - , χάρισε μοναδικά πονήματα στους απανταχού αναγνώστες του και τιμήθηκε το 1982 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το αριστούργημά του, "Έκατό χρόνια μοναξιάς". Η βράβευση αυτή αποτελεί και την αφορμή για τη δημιουργία και έκδοση του graphic novel με τον τίτλο "ΓΚΑΜΠΟ" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος. Τέσσερις διακεκριμένοι - στον τομέα τους - δημιουργοί ένωσαν τις δυνάμεις τους και αποτύπωσαν στα σκίτσα και τα κείμενά τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο συγγραφέας στην πορεία του προς την καταξίωση, με αναδρομές στο παρελθόν και με αναφορές σε άγνωστα περιστατικά που σημάδεψαν την πορεία του και τον τρόπο γραφής του. Ένα αριστούργημα από άποψης σύλληψης, επιμέλειας, εικονογράφησης και περιεχομένου που μας συστήνει τον άνθρωπο και δημιουργό.

http://ikarosbooks.gr/649-gkampo.html
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Η αφήγηση της ιστορίας δεν ακολουθεί μια λογική αλληλουχία. Περνάει από το χθες στο σήμερα με αφετηρία την ημέρα που ο Γκάμπο κατάφερε ν' ανακαλύψει το κομβικό σημείο που απεγκλώβισε τη σκέψη του και άνοιξε το δρόμο για τη συγγραφή του κορυφαίου μυθιστορήματος με τίτλο "Εκατό χρόνια μοναξιά". Επιστρέφει στα παιδικά του χρόνια, γνωρίζουμε τους γονείς και τους παππούδες του, τους αποχωρισμούς που βίωσε. Τον ακολουθούμε στην εφηβεία, στα πρώτα δειλά βήματα του στο χώρο της δημοσιογραφίας, στα πρώιμα έργα του, στο ερωτικό του σκίρτημα για τη μετέπειτα σύζυγό του Μερσέντες. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν, που μυεί τον αναγνώστη στα γεγονότα που στιγμάτισαν την πορεία του Γκάμπο και οδήγησαν στη συγγραφή ενός από τα σπουδαιότερα βιβλία όλων των εποχών.Η εκπληκτική εικονογράφηση καταφέρνει ν' αναβιώσει μπροστά στα μάτια του αναγνώστη κάθε σημαντικό γεγονός που σημάδεψε τη σκέψη και την καρδιά του μικρού Γκαμπίτο και που κομμάτι κομμάτι αναβλήθηκε από μέσα του μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος του. Κάθε όνομα, μέρος, χαρακτήρας του βιβλίου σχετίζεται άμεσα και περίτεχνα με τα βιώματα του συγγραφέα. Παράλληλα ο αναγνώστης καταφέρνει να δει τα συναισθήματα του συγγραφέα κάθε στιγμή, κάθε λεπτό. Χαρά, απόγνωση, πίκρα, απογοήτευση, ευτυχία, πόνο.  Τα κείμενα που συνοδεύουν τις εικόνες σύντομα και με απλές λέξεις, παραθέτουν τα τεκταινόμενα και το τελικό αποτέλεσμα είναι μια νουβέλα που διαβάζεται απνευστί ... ξανά και ξανά.


Οι δημιουργοί του βιβλίου κατάφεραν να δημιουργήσουν μια βιογραφία του σπουδαίου δημιουργού που διαβάζεται από ανθρώπους κάθε ηλικίας, με αποτέλεσμα ακόμη περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν τον άνθρωπο πίσω από τις λέξεις, τον μύθο της σύγχρονης λογοτεχνίας. Μακάρι αυτό το graphic novel να κινητοποιήσει τους Έλληνες δημιουργούς και να παραδώσουν στο αναγνωστικό κοινό ανάλογες βιογραφίες των εξαιρετικών Ελλήνων συγγραφέων, για να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι το έργο τους.


"Μην προσπαθείς τόσο σκληρά, τα καλύτερα πράγματα συμβαίνουν όταν δεν τα περιμένεις."  

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες


ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου