5 Σεπτεμβρίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Μία, το αόρατο κορίτσι" Δέσποινα Μάντζαρη, εκδόσεις Κέδρος

Στη σημερινή εποχή της τεχνολογικής έξαρσης, όπου οι νέοι κατακλύζονται καθημερινά από εικόνες και κοινωνικοποιούνται μέσα από τα chat rooms (χώροι συνομιλίας στο διαδίκτυο), το Viber και το WhatsApp (εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στο κινητό), το βιβλίο αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση. Να καταφέρει να σπάσει τα στερεότυπα του παρελθόντος, να εξελιχθεί, ν' αφουγκραστεί και να προσεγγίσει τις νέες ανάγκες της παιδικής ηλικίας. Η συγγραφέας Δέσποινα Μάντζαρη ενστερνίστηκε τις επιθυμίες των παιδιών και δημιούργησε ένα μυθιστόρημα γρήγορο, ευφάνταστο, σύγχρονο, διδακτικό και με έξυπνο χιούμορ. Στοιχεία τα οποία μπορούν να κρατήσουν τους αναγνώστες κάθε ηλικίας καθηλωμένους στις σελίδες του. Η "Μία, το αόρατο κορίτσι" επιτυγχάνει με τρόπο απλό και προσιτό να διεγείρει τη φαντασία, να προβάλλει τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, να διασκεδάσει και ταυτόχρονα να προβληματίσει και να προωθήσει αρχές και αξίες σημαντικές και ανεκτίμητες.

http://www.kedros.gr/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=8578
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Η Μία ζει με την οικογένειά της στα προάστια της πόλης Μηδέν του Ασημή πλανήτη. Ανήκει στη φυλή των Μπλε και μένουν στην ομώνυμη περιοχή. Κύριο χαρακτηριστικό των κατοίκων της είναι ότι όλοι είναι Μπλε. Εκτός από την ίδια. Σύμφωνα με τους γιατρούς η Μία ήρθε στη ζωή με μια γενετική ανωμαλία και το δέρμα της είναι διάφανο. Η μικρή δέχεται καθημερινά την αποστροφή και τον χλευασμό των συμμαθητών της και ολόκληρης της κοινωνίας. Μα πιο πολύ την πληγώνει η απόρριψη που εισπράττει από τον ίδιο της τον πατέρα. Η εσωστρέφεια της μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και μόνο ο Γκορ, το γλυκό και πιστό της σκυλάκι, μπορεί να την νιώσει. Μετά από μια μεγαλειώδη συναυλία, όπου η Μία διαπρέπει στην εκτέλεση μουσικών κομματιών με το αγαπημένο όργανό της το Μποκάρ, ο κόσμος αρχίζει να την εκθειάζει και να την αποδέχεται. Όμως η ίδια νιώθει ότι όλοι τους είναι υποκριτές εκτός από τον νέο της φίλο τον Ένταρ. Ένα πρωινό θα κρυφακούσει κατα λάθος μια συνομιλία του πατέρα της και θα τρομοκρατηθεί. Θα τρέξει να κρυφτεί στην πόλη μηδέν και εκεί η μαμά Καλίνα και ο Ρενάρ θα την φιλοξενήσουν στο Σπίτι των ευχών και θα προσπαθήσουν να βρουν την άκρη του νήματος. Θα τα καταφέρουν ή η Μία θα καταλήξει στο Εργοστάσιο Σοκολατένιων ποτηριών χωρίς καμία ελπίδα;

Το πρώτο στοιχείο που με συνεπήρε είναι η ανάλαφρη και χιουμοριστική χροιά της γραφής της κας Μάντζαρη. Συνεχώς έπιανα τον εαυτό μου να γελάει με τους έξυπνους και εμπνευσμένους διαλόγους, με τη γλωσσοπλαστική της ικανότητα (δημιουργώντας εύηχες και ευφάνταστες λέξεις της καθημερινότητας στη διαφορετική αυτή κοινωνία, όπως η χρωμονομία και το σπιρίτιον), με τις σκέψεις της πρωταγωνίστριας. Ο λόγος της ρέει εύκολα και γρήγορα, χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις στην χρήση της ομορφιάς και του μεγαλείου της γλώσσας μας. Η πλοκή της είναι σμιλευμένη με περίσσια προσοχή και χάρη, ακολουθώντας έναν κινηματογραφικό ρυθμό όπου η αγωνία κορυφώνεται συνεχώς. Οι χαρακτήρες της είναι οικείοι στα παιδιά, μιλάνε τη γλώσσας τους και αντιδρούν όπως κάθε πλάσμα της ηλικίας τους. 

Δημιουργώντας με απόλυτη πειστικότητα έναν ολόκληρο πλανήτη, κατορθώνει να μαγνητίσει τα παιδιά και να κινητοποιήσει τις σκέψεις τους διασκεδάζοντας. Μέσα από τις περιπέτειες της ηρωίδας, οι αναγνώστες έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες και τις επιπτώσεις του bullying, με την αποδοχή και την κατανόηση της διαφορετικότητας και με τις τρομακτικές επιπτώσεις που έχει η ανεξέλεγκτη καταστροφή του πλανήτη μας με την έλλειψη περιβαλλοντική συνείδησης.  Οι καταστάσεις που βιώνουν οι ήρωες προβάλλουν την αξία της αληθινής φιλίας, τη σπουδαιότητα του "εγώ" απέναντι στο "εμείς", τα οφέλη της συνεργασίας. Αναδεικνύει τη δύναμη της μουσικής, την ανάγκη των παιδιών να γίνονται αποδεκτά με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους από τους γονείς τους και την ομορφιά της αδερφικής αγάπης. Υπεραμύνεται της ελευθερίας του κάθε ανθρώπου να κάνει τις προσωπικές του επιλογές και να γίνονται αυτές σεβαστές, χωρίς μίση και αντιπαλότητες.

Η "Μία, το αόρατο κορίτσι" έχει κερδίσει το Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου, και είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα έρθουν και άλλες διακρίσεις, κυρίως μέσα από τους ίδιους τους μικρούς της αναγνώστες, γιατί ειλικρινά το αξίζει!

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου