4 Οκτωβρίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Οι περιπέτειες του νεαρού Σέρλοκ Χολμς, Νυχτερινή Εισβολή" Άντριου Λέϊν, εκδόσεις Μεταίχμιο

Όταν ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, εν έτει 1887, δημιούργησε τον χαρακτήρα του ιδιοφυή ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί την παγκόσμια απήχησή του. Δεκαετίες τώρα η μυστηριώδης και ιδιάζουσα προσωπικότητα του χαρισματικού αυτού ερευνητή με την απαράμιλλη οξυδέρκεια πνεύματος και αντίληψης, εξακολουθεί να σαγηνεύει τους απανταχού αναγνώστες αλλά και τηλεθεατές των τηλεοπτικών μεταφορών των περιπετειών του. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Άντριου Λέϊν αποφάσισε να βασιστεί στα μυθιστορήματα του Ντόυλ και να δημιουργήσει μια σειρά βιβλίων αστυνομικής λογοτεχνίας για νέους, με πρωταγωνιστή τον έφηβο Σέρλοκ. Μέσα από τα βιβλία του γνωρίζουμε το οικογενειακό περιβάλλον του ήρωα, τους φίλους του, τις μαθητικές του εμπειρίες και τους πρώτους του έρωτες, μέσα φυσικά από την εξιχνίαση περίεργων υποθέσεων.

http://www.metaixmio.gr/products/3263--.aspx
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Στο όγδοο βιβλίο της σειράς, ο Σέρλοκ καλείται να επιστρέψει εσπευσμένα στο πατρικό του μαζί με τον αδερφό του Μάικροφτ και το φίλο του Μάτι, καθώς η αγαπημένη του μητέρα έφυγε από τη ζωή. Εκεί συναντούν τη θεία του και την αδερφή του Έμα, η οποία φέρεται αλλόκοτα. Και ενώ όλα είναι έτοιμα για την κηδεία, τρεις "απρόσωποι" δράστες εισβάλλουν το βράδυ στο σπίτι τους και η καταδιώξή τους στέφεται με απόλυτη αποτυχία. Στο ήδη βαρύ κλίμα και στην αναταραχή, έρχεται να προστεθεί ένα εμπιστευτικό γράμμα, το οποίο τους ενημερώνει ότι ο πατέρας τους Σίγκερ, βρίσκεται σε μια μυστική αποστολή στην Ινδία, και κάθε επικοινωνία μαζί του καθίσταται αδύνατη. Για να ξεπεράσουν την ένταση των ημερών, τα δύο αδέρφια, αποφασίζουν να επισκεφτούν τον αρραβωνιαστικό της αδερφής τους Φίλιμορ, για να τον γνωρίσουν και να πιστοποιήσουν την αγνότητα των προθέσεών του. Εκεί όμως θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία ασύλληπτη εξαφάνιση αλλά και ένα γράμμα που δεν βγάζει νόημα. Οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και η διώρυγα του Σουέζ θα αποτελέσει ξαφνικά το μήλο της έριδος. Θα καταφέρει ο νεαρός Σέρλοκ να βοηθήσει το μέλλοντα γαμπρό του και να λύσει το μυστήριο;

Γρήγορο, ευφάνταστο, πλούσιο σε ανατροπές και μυστηριώδη γεγονότα, η "Νυχτερινή Εισβολή" κινείται στα γνώριμα χνάρια του δημιουργού του θρυλικού Σέρλοκ. Ο Λέϊν έχει μελετήσει σε βάθος τις ιστορίες του Χόλμς, έχει καταγράψει κάθε σημαντική και ασήμαντη λεπτομέρεια ή αναφορά στο παρελθόν του, και τις εμπλουτίζει με περισσότερες πληροφορίες και γεγονότα. Μαθαίνουμε για την οικογένειά του, για τη μητέρα του και τον θάνατό της, για τον πατέρα του και τις σχέσεις τους, για τις σπουδές του. Ο νεαρός Σέρλοκ που συναντάμε δεν έχει καλλιεργήσει ακόμα στο έπακρο τις δυνατότητές του, αλλα γνωρίζει πια πώς να χρησιμοποιεί το μυαλό του ώστε να απομονώνει τις ουσιώδεις εκείνες ενδείξεις που μπορούν να του φανούν χρήσιμες. Τον βλέπουμε να τολμά να επιτεθεί στους επικίνδυνους δράστες με τον παρορμητισμό της νιότης χωρίς να τιθασεύει την οργή του. Η κόντρα του με τον Μάικροφτ προβάλλει ήδη από αυτή την ηλικία και τον βλέπουμε να πληγώνεται από την έλλειψη εμπιστοσύνης του αδερφού του προς το πρόσωπό του. Για πρώτη φορά ανακαλύπτουμε πού και με ποιο τρόπο έμαθε τόσο τέλεια την τέχνη της ξιφασκίας και έχουμε και μια αναφορά για τον πρώτο του έρωτα. 

Ακριβώς επειδή αναφέρεται σε παιδιά και εφήβους, η γραφή του συγγραφέα είναι εξαιρετικά προσεγμένη ως προ το λεξιλόγιο αλλά και την βιαιότητα των καταστάσεων, ενώ επιστρατεύει το χιούμορ του προσφέροντας μικρές αλλά ουσιαστικές ανάσες στο μυστήριο. Ταυτόχρονα ο Λέϊν έχει πραγματοποιήσει εμπεριστατωμένη έρευνα γύρω από τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρει, και εμπλουτίζει τις γνώσεις των αναγνωστών σχετικά με τη δημιουργία της διώρυγας του Σουέζ, αποκαλύπτοντας τη σπουδαιότητα του έργου αυτού στην εποχή του αλλά και στις μετέπειτα γενεές. 

Ένα βιβλίο που αποζημιώνει απόλυτα μικρούς και μεγάλους θαυμαστές του εξαίσιου Σέρλοκ Χολμς, και ζωντανεύει αυτόν τον φανταστικό ήρωα με τρόπο μοναδικό!
 
ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου