23 Οκτωβρίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Οδηγός συγγραφής" Κυριάκος Αθανασιάδης, εκδόσεις Ψυχογιός

Αν και δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με τη συγγραφή μυθιστορήματος, ο τίτλος του νέου βιβλίου του συγγραφέα και επιμελητή Κυριάκου Αθανασιάδη, μού τράβηξε αμέσως την προσοχή. Ως εκπαιδευτικός αλλά και λόγω της ενασχόλησής μου με τις κριτικές βιβλίων, θέλω διαρκώς να μαθαίνω από την πολύχρονη πείρα ανθρώπων που υπηρετούν το χώρο της λογοτεχνίας με πάθος. Αρχικά έμεινα άφωνη γιατί είχα φανταστεί -κυρίως λόγω του τίτλου - πως το βιβλίο θα ήταν πολυσέλιδο, όπως συνηθίζεται άλλωστε στην ελληνική αγορά. Όμως ο "οδηγός συγγραφής" αριθμεί μόνο 150 σελίδες. Σάστισα. Μέσα μου είχα σχηματίσει ήδη τη βεβαιότητα πως λίγα πράγματα θα αποκόμιζα τελικά από αυτό. Μα ο συγγραφέας με αφόπλισε, με κέρδισε και με δίδαξε - όπως και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι - πως "ουκ εν τω πολλώ το ευ". Με χιούμορ, αμεσότητα, και απλές παραινέσεις, κατάφερε να μου προσφέρει πολύτιμες συμβουλές αλλά και να με διασκεδάσει με τις καυστικές ατάκες του, καθώς μέσα από τους κανόνες του καταφέρνει ν' αποτυπώσει μοναδικά αλήθειες που όλοι σκεφτόμαστε, μα λίγοι έχουν το θάρρος να μεταφέρουν στο χαρτί.

http://www.psichogios.gr/site/Books/show/1003631/odhgos-syggrafhs
ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Διαχωρισμένο σε μικρά σε έκταση αλλά πλούσια σε ουσία κεφάλαια, ο συγγραφέας καταπιάνεται με όσα θέματα απασχολούν κάθε επίδοξο συγγραφέα. Είναι η συγγραφή μια απλή δουλειά ή όχι; Υπάρχει ωράριο; Τί είναι τα turning points; Παίζει ρόλο το μέρος που γράφουμε ένα μυθιστόρημα ή το ντύσιμό μας; Πρόσωπα, χρόνοι, σχεδιαγράμματα και πλήθος άλλων σημαντικών σημείων, περιέχονται σ' αυτό το υπέροχο κείμενο που εκτός από οδηγός αποτελεί και μια ανάσα ανάγνωσης. Πενήντα έξυπνοι και ανατρεπτικοί κανόνες που καταφέρνουν να δημιουργήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλει να κινείται ένας δημιουργός.

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την απλότητα της γραφής του κου Αθανασιάδη. Νιώθεις από την πρώτη στιγμή ότι διαβάζεις τις συμβουλές ενός φίλου, ενός δικού σου ανθρώπου. Ενός οικείου προσώπου που το μόνο που θέλει είναι να σου πει απλά και ξεκάθαρα την αλήθεια. Χωρίς περιστροφές, χωρίς φιοριτούρες, χωρίς ίχνος παραπλάνησης. Με γνώμονα τη δική του άποψη, ξετυλίγει με αστείρευτο χιούμορ και αυτοσαρκασμό τα καθοριστικά εκείνα σημεία που θα πρέπει να λάβει ο μυθιστοριογράφος υπόψιν του για να φέρει εις πέρας το στόχο του : τη συγγραφή ενός βιβλίου που ν' ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες και στις επιθυμίες του.  Με μικρές φράσεις, κοφτές, άμεσες, περιεκτικές. Με επανάληψη των πιο σημαντικών λέξεων ώσπου να εντυπωθούν στο μυαλό του αναγνώστη και να γίνουν κτήμα του. Με συνεχείς εναλλαγές ύφους και περιεχομένου, καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τον τελευταίο και πιο ανατρεπτικό του κανόνα. Δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο και τίποτα ανούσιο. Δίνει έμφαση στο περιβάλλον του δημιουργού, στο πως οφείλει να κινείται στην καθημερινότητά του για να πλουτίσει τη φαντασία του και να μάθει να περιγράφει με λεπτομέρεια κάθε εικόνα, στα ερεθίσματα που οφείλει να έχει, στην κοινωνική του ζωή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

"Για να μάθεις, διάβαζε ταπεινά μυθιστορήματα. Για να ξέρεις, διάβαζε τους μεγάλους"

Ένα συγκροτημένο, ανεπιτήδευτο και χιουμοριστικό κείμενο, που βοηθά ουσιαστικά κάθε επίδοξο συγγραφέα, προσφέρει μαθήματα καθάριας γραφής και γοητεύει όποιον αποφασίσει να το διαβάσει.

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου