11 Νοεμβρίου 2016

Νέα κυκλοφορία "33 στροφές" CanekSánchez Guevara, εκδόσεις Ίκαρος

Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ίκαρος το μυθιστόρημα του CanekSánchez Guevara "33 στροφές", σε μετάφραση του Αχιλλέα ΚυριακίδηΥπάρχει ακόμη ένας Guevara που πραγματοποιεί επανάσταση, αυτήν τη φορά στη λογοτεχνία: Το πρώτο μυθιστόρημα του Canek Sánchez Guevara, 33 στροφές, σκιαγραφεί εξαιρετικά το πορτρέτο του λαού της Κούβας και αφηγείται τις δοκιμασίες και τους θριάμβους του πρωταγωνιστή του μέσω μιας σειράς αξέχαστων ιστοριών.
ΥΠΟΘΕΣΗ

Το μυθιστόρημα «33 στροφές» του Canek Sánchez Guevara είναι μια ειλικρινής ιστορία για τις απογοητεύσεις μιας γενιάς που πίστεψε στις ιδέες της επανάστασης του Κάστρο, αλλά και μια διεισδυτική ματιά στη ζωή των απλών ανθρώπων στην Κούβα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Ο κεντρικός ήρωας χωρίζει απ’ τη γυναίκα του και περνάει τον περισσότερο χρόνο του παρέα με μια ρωσίδα γειτόνισσά του, χάρη στην οποία ανακαλύπτει την απόλαυση της ανάγνωσης. Τα βιβλία που διαβάζει ανοίγουν σταδιακά τους ορίζοντές του, ενώ τον περιβάλλει η γκρίζα και διαβρωτική πραγματικότητα: η ρουτίνα του γραφείου, τα καθημερινά μικρά ή μεγάλα παράπονα από συναδέλφους, οι δικές του εμμονικές σκέψεις.
Κάθε μέρα γίνεται μάρτυρας του θλιβερού θεάματος των νέων ανθρώπων που εγκαταλείπουν το νησί με αυτοσχέδια μέσα, και τα βράδια βασανίζεται από καφκικούς εφιάλτες στους οποίους συλλαμβάνεται και δικάζεται χωρίς αιτία. Τα πραγματικά του προβλήματα όμως θα ξεκινήσουν όταν θα κληθεί να γίνει πληροφοριοδότης του κράτους.

Αλήθεια, τι θα έλεγε για τον εγγονό του ο Che Guevara αν διάβαζε αυτήν τη συγκλονιστική περιγραφή της σημερινής Κούβας;


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Βρομιά στη βρομιά. Ένας δίσκος γρατζουνισμένος και βρόμικος. Εκατομμύρια δίσκοι γρατζουνισμένοι και βρόμικοι. Όλη η ζωή είναι ένας δίσκος γρατζουνισμένος και βρόμικος. Ο γρατζουνισμένος δίσκος του χρόνου που γυρίζει και ξαναγυρίζει. Βρόμικος.»

«Το τείχος είναι η θάλασσα, το παραπέτασμα που μας προστατεύει και μας εγκλείει. Δεν υπάρχουν σύνορα• αυτά τα νερά είναι κάστρο και συρματόπλεγμα, χαράκωμα και κάτεργο, όρυγμα και καταπακτή. Αντιστεκόμαστε στην απομόνωση. Επιβιώνουμε με την επανάληψη.»


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Canek Sánchez Guevara, εγγονός του Che Guevara, γεννήθηκε στην Αβάνα το 1974. Ήταν συγγραφέας, μουσικός, φωτογράφος, και γραφίστας.
Συνεργάστηκε στο Μεξικό με τις σημαντικότερες εφημερίδες ως αρθρογράφος και ανταποκριτής. Είχε γράψει πολλά μυθιστορήματα και δοκίμια, αλλά το 33 στροφές να είναι το μόνο βιβλίο του που εκδόθηκε. Πέθανε το 2015 στην Πόλη του Μεξικό στα σαρανταένα του χρόνια.


ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο Canek Sánchez Guevara ήταν ένας λαμπρός και παθιασμένος συγγραφέας που πέθανε πολύ νέος. Αυτό το μεταθανάτιο μυθιστόρημά του, αποτελεί μια προσωπική κραυγή για βοήθεια και μια απόρριψη στην πολιτική κληρονομιά του ως εγγονού του Che.
Jon Lee Anderson, συγγραφέας του βιβλίου
«Che Guevara: A Revolutionary Life»

Το μυθιστόρημα «33 στροφές» κάνει αυτό που μόνο η καλύτερη λογοτεχνία καταφέρνει: παρέχει μια σύγχρονη και διορατική ματιά σε μια χώρα και το λαό της, ενώ αφηγείται τις δοκιμασίες και τους θριάμβους του πρωταγωνιστή.
Michael Reynolds, εκδότης της Europa Editions (ΗΠΑ)

Ο Canek Sánchez Guevara έχει ένα μοναδικό τρόπο να δονήσει την Κούβα• η απογοήτευσή του προσφέρει μια θαυμάσια γραφή, τόσο λυρική όσο και υπνωτική. Ένας ύμνος στην ελευθερία, και ένα καταπληκτικό μικρό μυθιστόρημα.
Εκδόσεις Métailié

Εξερευνώντας την ατομικότητά του, ο Canek Sánchez Guevara έγραψε κείμενα μοναδικά και αυθεντικά, αφηγούμενος με μια γλώσσα διάφανη και ευαίσθητη, την απόλυτη απόσταση μεταξύ της θέλησης και της εξουσίας.

Wendy Guerra, ποιήτρια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου