19 Νοεμβρίου 2016

Κριτική του βιβλίου "Παρέα με τον Ελύτη" Μαριλένα Παππά, εκδόσεις Πηγή

Ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τα χρώματα της Ελλάδας, γεμάτο μυρωδιές και εικόνες, πλημμυρισμένο από συναισθήματα και διανθισμένο με τα λόγια του Ελύτη. Ένα βιβλίο αληθινό, ανεπιτήδευτο, σύγχρονο, και με μια νότα ρομαντισμού που τείνει να εκλείψει στις μέρες μας. Ένα αντίδοτο στα άγχη και τις ανασφάλειες της σύγχρονης εποχής. Μια συνύπαρξη αντίθετων καταστάσεων και αντιφατικών συναισθημάτων, ότι δηλαδή είναι η ίδια η ζωή. Φως και σκοτάδι, αγάπη και μίσος, αλήθεια και ψέμα. 


ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση

Η Μυρτώ, η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας, έχοντας χάσει τη δουλειά της αλλά και τον Γιάννη, τον πιο δυνατό έρωτα της ζωής της, ψάχνει να βρει νέες ισορροπίες. Επιζητεί με πάθος τη φυγή για να αποδράσει από την μιζέρια που αισθάνεται ότι βιώνει και ν' ανακαλύψει τον εαυτό της. Η Σο και ο Γιώργος, οι καλύτεροί της φίλοι, την στηρίζουν στην απόφασή της και έτσι απλώνει τα φτερά της με προορισμό το μαγευτικό νησί της Μήλου. Εκεί θα γνωρίσει νέους ανθρώπους, θα ζήσει νέες εμπειρίες, θα αφεθεί στις προκλήσεις και στις Σειρήνες. Όμως μέσα σε μια στιγμή όλα θ' ανατραπούν και εκείνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον ανείπωτο πόνο της απώλειας. Ο φόβος και οι ανασφάλειες θα την τυλίξουν σφιχτά αυτή τη φορά και θα προσπαθήσει να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Το πεπρωμένο όμως θα οδηγήσει τα βήματά της σ' ένα αλλιώτικο μονοπάτι.

Μια απλή αλλά διόλου απλοϊκή ιστορία, με πρωταγωνιστές οικείους ήρωες της εποχής μας, ξεδιπλώνεται στο χαρτί, σκιαγραφώντας τις ανησυχίες, τα άγχη και την αίσθηση ματαιότητας κάθε ονείρου που βιώνουν οι νέοι σήμερα. Η Μυρτώ είναι ένα κορίτσι που θέλει να απολαύσει την ανεμελιά της ηλικίας της και να βρει την ευτυχία. Όχι μέσα από υλικά αγαθά, αλλά μέσα από την ανθρώπινη επαφή, τη φιλία, τον έρωτα. Θέλει να δημιουργήσει, να διασκεδάσει, ν' αυτονομηθεί οικονομικά και να προχωρήσει. Γι' αυτό και τολμά να διεκδικήσει τις επιθυμίες της. Ρισκάρει, φεύγει από τη ζεστή φωλίτσα της κλασικής ελληνικής οικογένειας, ξεβολεύεται και έρχεται αντιμέτωπη με την καλοσύνη μα και την κακεντρέχεια. Μα δεν τα παρατάει. Στέκεται απέναντι στις προκλήσεις με όρθιο ανάστημα και αναζητά την προσωπική της ολοκλήρωση.

Η ομορφιά των τοπίων της χώρας μας, ο ζεστός ήλιος, το χαμόγελο των φιλόξενων ανθρώπων είναι αρκετά για να της δώσουν τη δύναμη που χρειάζεται. Συνειδητοποιεί τη μαγεία μιας βόλτας στην παραλία, μιας νέας γνωριμίας, ενός περιπάτου. Δίνει αξία στα μικρά πράγματα και αναθεωρεί τα πιστεύω της. Βιώνει την οδύνη του θανάτου και προσπαθεί ν' ανακαλύψει τί σημαίνει αγάπη, πώς καταλαβαίνεις ποιος είναι ο άνθρωπος που θα σε κάνει ευτυχισμένη. Οι λέξεις που προβάλλουν μέσα από τα γραπτά του Ελύτη αποδίδουν μια λυρικότητα στην ομορφιά του κειμένου, και καταφέρνουν να μεταφέρουν στον αναγνώστη την αύρα που αποπνέει κάθε γωνιά αυτής της πανέμορφης χώρας. 

Ένα αέρινο μυθιστόρημα για την αλήθεια της ψυχής που την φωτίζει μοναδικά ο ήλιος της Ελλάδας και την σαγηνεύει η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη...

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου