Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κριτική του graphic novel "Δημοκρατία" Αλέκος Παπαδάτος, Αβραάμ Κάουα & Annie Donna, εκδόσεις Ίκαρος

Στη γενέτειρα των ιδεωδών που άλλαξαν το ρου του πολιτικού γίγνεσθαι στον πλανήτη, λίγοι άνθρωποι είναι γνώστες του μεγαλείου των αρχαίων Ελλήνων και των γεγονότων που οδήγησαν στην κατάργηση των τυραννικών καθεστώτων. Στα σχολικά εγχειρίδια που αποτελούν την πρώτη επαφή κάθε γενιάς με την ιστορία του τόπου, παρατίθενται στείρες πληροφορίες προς απομνημόνευση, χωρίς περαιτέρω εμβάθυνση και έρευνα, και κυρίως απαλλαγμένες από εικόνες που μπορούν να προκαλέσουν ουσιαστικά ερεθίσματα στη δημιουργική σκέψη των παιδιών και των εφήβων.  Η δύναμη λοιπόν των επιτευγμάτων των προγόνων μας χάνεται στην πάροδο των χρόνων, καθιστώντας τους νέους ανίκανους να συλλάβουν τις ιδέες που καλλιέργησαν και εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις καταστάσεις που βιώνει σήμερα ο τόπος μας αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα. "Η ιστορία διδάσκει τα πάντα ακόμα και το μέλλον" όπως είπε ο Αλφόνς ντε Λαμαρτίν. 


ΚΛΙΚ για να διαβάσετε την υπόθεση


Ο όρος Δημοκρατία επινοήθηκε κατα τον 5ο αιώνα π.Χ. στην κλασική Ελλάδα και διαμόρφωσε την παγκόσμια πολιτική ιστορία στο πέρασμα των αιώνων. Οι ιστορικοί της εποχής κατέγραψαν ο καθένας με το δικό του τρόπο τις καταστάσεις που διαμόρφωσαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ν' ανθίσει η έννοια της ισότιμης συμμετοχής όλων των πολιτών στις αποφάσεις του Κράτους δια αντιπροσώπων. Οι ευφυείς και χαρισματικοί δημιουργοί Αλέκος Παπαδάτος, Αβρααμ Κάουα & Annie Donna, αποφάσισαν να αποτυπώσουν στο χαρτί τη γέννηση του πιο φημισμένου πολιτεύματος με μια σύγχρονη ματιά, ακολουθώντας τα μαγικά μονοπάτια της τέχνης του graphic novel. Το αποτέλεσμα; Εντυπωσιακό. Σαγηνευτικό. Εξαίσιο. "Δημοκρατία". Ένα βιβλίο διαμάντι για κάθε βιβλιοθήκη, ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο μελέτης για μαθητές και φοιτητές, μια μοναδική απεικόνιση σημαντικών ιστορικών γεγονότων που διαβάζεται ξανά και ξανά, ανακαλύπτοντας κάθε φορά νέα στοιχεία. 

Η ιστορία ξεκινάει με τον Λέανδρο, να αφηγείται τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη ζωή του, για να τονώσει το ηθικό των συντρόφων του λίγο πριν τη μάχη στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.. Γιος ελαιοπαραγωγού, ο οποίος έπεσε θύμα του τυραννικού καθεστώτος του Ιππία και του Ίππαρχου, και δεινός αγγειογράφος, ο Λέανδρος εξιστορεί τις σημαντικές στιγμές που βίωσε και αποτέλεσαν το έναυσμα για ν' αναζητήσει την εσωτερική του αλήθεια και να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στις πολιτικές δολοπλοκίες. Μέσα από τις διηγήσεις του, προβάλλουν οι ανησυχίες των πολιτών της εποχής, η σημασία των χρησμών που έδινε το Μαντείο των Δελφών, η δυναστεία των πολιτικών οικογενειών, ο ρόλος της Σπάρτης, και τέλος η φλόγα που φούντωνε στις καρδιές των απλών ανθρώπων και έγινε η λαίλαπα που κατάστρεψε το έργο των τυράννων. 

Οι συγγραφείς είχαν να φέρουν εις πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα : να συλλέξουν όλες τις πληροφορίες που δίνονται μέσα από τα κείμενα του Ηροδότου, του Θουκυδίδη, του Αριστοτέλη, του Πλούταρχου και να βρουν τη δική τους αλήθεια, μέσα από τις αντικρουόμενες απόψεις τους. Για το λόγο αυτό δεν επέλεξαν να αποδώσουν με μορφή αφήγησης τα ιστορικά δρώμενα, αλλά να δημιουργήσουν τον χαρακτήρα του Λέανδρου. Ο ήρωας αυτός λοιπόν διηγείται τις πολιτικές εξελίξεις μέσα από το δικό του πρίσμα, όπως τα έζησε σε συνάρτηση με τις εσωτερικές του συγκρούσεις. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, ψέμα ή αλήθεια. Υπάρχει η αποτίμηση μιας σημαντικής ιστορικής περιόδου της Αθήνας, που διαμόρφωσε την πολιτική πραγματικότητα για πάντα, μέσα από τα μάτια ενός απλού πολίτη, που είχε ανάγκη να ζήσει ελεύθερος, να εκφραστεί, να δημιουργήσει. Ενός πολίτη που ήθελε να πάψει να αισθάνεται ανήμπορος μπροστά στις καταιγιστικές αλλαγές, και αποφάσισε να διεκδικήσει με πάθος τα δικαιώματά του και να αγωνιστεί για τα ιδανικά και τις αξίες του.

Η εικονογράφηση της Annie Donna είναι συναρπαστική. Εναλλάσσει τα χρώματα ανάλογα με την ψυχική διάθεση του ήρωα, εστιάζει στα πρόσωπα στις συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές, και αποδίδει τους χώρους και τους πρωταγωνιστές με μια απίστευτη ζωντάνια που σε μαγνητίζει. Οι έντονες εικόνες αναδεικνύουν τη βαθιά έρευνα των συγγραφέων Αλέκου Παπαδάτου και Αβραάμ Κάουα, και παρασύρουν τον αναγνώστη σ' ένα αλλιώτικο ταξίδι στην ιστορική αλήθεια. Πολίτες και φημισμένα πρόσωπα του παρελθόντος γίνονται ένα και αναβιώνουν βήμα βήμα τη γέννηση της Δημοκρατίας. Αξίζουν επίσης συγχαρητήρια και στις εκδόσεις Ίκαρος, καθώς η ποιότητα και η επιμέλεια της έκδοσης προσέδωσαν στο πόνημα την αξία που του αναλογεί.  

Ένα απαράμιλλης ομορφιάς και ουσίας graphic novel, για κάθε Έλληνα αλλά και για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο...

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΨΗΦΙΣΑΤΕ : ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ κας ΜΑΝΤΑ

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στα 277 άτομα που τίμησαν την έρευνά μας και απάντησαν με ειλικρίνεια τη γνώμη τους για καθένα από τα βιβλία της κας Μαντά. Οι έρευνες αυτές θα μπορούν στο μέλλον ν' αποτελούν σημείο αναφοράς για κάποιον που ζητάει γνώμη σχετικά με κάποιο από τα βιβλία της !Τα αποτελέσματα κάθε έρευνας θα τα βρίσκεται στην κατηγορία "ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ". Τα αποτελέσματα που βλέπετε στις εικόνες περιέχουν και τα άτομα που δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο. Για το λόγο αυτό ακριβώς κάτω από κάθε εικόνα αναγράφω το σύνολο των ατόμων που έχουν διαβάσει το βιβλίο και άρα επι αυτού του συνόλου είναι και τα νούμερα που εκφέρουν άποψη για καθένα από τα βιβλία! Διευκρίνηση : το νέο βιβλίο της κας Μαντά "Μια συγνώμη για το τέλος" κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες οπότε παρουσιάζουμε απλά μια μικρή τάση για το βιβλίο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο για την αγορά του, στηριζόμενοι σε ένα τόσο μικρό δείγμα! Συμφωνα με τα αποτελέσμ

Το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover!

Βγήκε στον αέρα το το 1ο επίσημο teaser από την ταινία "Σκοτεινή Αγάπη" που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Colleen Hoover! Παρακουλουθήστε το :  https://www.youtube.com/watch?v=XtYFba2s2rE " Η Τέιτ και ο Μάιλς δεν θεωρούν τους εαυτούς τους καν φίλους. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό είναι μια αναμφίβολη αμοιβαία έλξη. Συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν την τέλεια, χωρίς δεσμεύσεις συμφωνία. Αυτός δε θέλει έρωτες, αυτή δεν έχει τον χρόνο: το μόνο που απομένει είναι το σεξ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ρολόι, αρκεί η Τέιτ να ακολουθήσει τους δύο κανόνες που θέτει ο Μάιλς: ΜΗ ΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Νομίζουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν, αλλά τα πάντα αλλάζουν όταν τα αληθινά αισθήματα μπλέκονται στην εξίσωση. Οι καρδιές διαπερνιούνται.                 Οι υποσχέσεις σπάνε.                     Οι κανόνες παραβιάζονται.                              Η αγάπη γίνεται σκοτεινή. " ΠΗΓΗ :  http:

7 αποφθέγματα του Ναγκίμπ Μαχφούζ που αξίζει να διαβάσετε...

Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1911 στο Κάιρο. Άρχισε να γράφει στα δεκαεφτά του, και το πρώτο μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην αρχαία Αίγυπτο, εκδόθηκε το 1939. Έγραψε γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα και περισσότερα από εκατό διηγήματα, πολλά από τα οποία έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Το 1988 η Σουηδική Ακαδημία Γραμμάτων τίμησε τον Μαχφούζ με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στις 30 Αυγούστου 2006. [ Πηγή : Εκδόσεις Ψυχογιός ] "Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι έξυπνος από τις απαντήσεις του. Μπορείτε να πείτε αν ένας άνθρωπος είναι σοφός από τις ερωτήσεις του". "Σπίτι δεν είναι εκεί που γεννιέσαι. Σπίτι είναι εκεί που όλες οι προσπάθειες σου να ξεφύγεις, σταματούν". "Ο φόβος δεν εμποδίζει τον θάνατο. Εμποδίζει τη ζωή". "Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν υπάρχει και τη λατρεύουμε όταν τη χάνουμε."